“Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την “αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού”. Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Γρηγόριος Σπαντιδάκης αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα”.
Επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, που επέβαλε μία στυγνή δικτατορία και έβαλε τη Δημοκρατία «στον γύψο» επί επτά και πλέον χρόνια.
Δυστυχώς η μνήμη ξεθωριάζει και χρειάζεται να τονίζουμε ότι και σήμερα η Δημοκρατία απειλείται. Ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο αλλά με την υπόσκαψη των ανεξάρτητων θεσμών, τις υποκλοπές, τον έλεγχο της πληροφόρησης, τα slapps…
Η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός βρίσκουν εύφορο έδαφος και μάλιστα παγκόσμια. Σε μια εποχή παγκόσμιων ανατροπών, η Άκρα Δεξιά προτάσσοντας τις ιδεολογικές της παρακαταθήκες (εθνικισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, αντιδιαφωτισμός, περιφρόνηση της αρχής της ισότητας) μετατρέπεται σε συλλέκτη των φόβων, της ανασφάλειας, του θυμού, των προκαταλήψεων όσων βίωσαν τραυματικά τη ρευστοποίηση των προσωπικών, των πολιτικών και των συλλογικών ταυτοτήτων.
Τα ευρήματα ερευνών, όπως της World Values Survey σε 80 χώρες, δείχνουν ότι στην Ελλάδα την τελευταία οκταετία μειώθηκε ραγδαία η εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη ενώ μόλις ένας στους τρεις δηλώνει ότι εμπιστεύεται το Κοινοβούλιο και τα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή τριπλασιάστηκε το ποσοστό αποδοχής μίας στρατιωτικής κυβέρνησης (14.5%) ενώ διπλασιάστηκε η αποδοχή ενός παντοδύναμου κυβερνήτη που δεν θα λογοδοτεί σε Κοινοβούλιο (17.5%).

- Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι έγινε στις 21 Απριλίου 1967:
Οι συνταγματάρχες, προλαβαίνοντας τους στρατηγούς, έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, ώστε να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα. Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας στις 2 τα ξημερώματα και κατέλαβαν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα).
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης, απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων, ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967, που φαινόταν ότι θα κέρδιζε η ένωση Κέντρου. Έγιναν συλλήψεις πολιτικών αλλά και χιλιάδων απλών πολιτών (η Χούντα ανακοίνωσε 6.509 συλληφθέντες) ενώ υπήρξαν και τα πρώτα θύματα.
Συγκομιδή της: η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, η αιματηρή επίθεση στο Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα στην Κύπρο, που έφερε την τουρκική εισβολή.

Βασανιστήρια, δολοφονίες, καταστολή
“Ο βασανισθείς στο ΕΑΤ-ΕΣΑ Περικλής Κοροβέσης κατέγραψε στο βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες» τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις επί Χούντας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα το 1969 σε λίγα αντίτυπα στη Γενεύη κι έπειτα, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, φανέρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Βαρύνουσας σημασίας ήταν η κατάθεση του Περικλή Κοροβέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ήταν ο πρώτος διεθνής θεσμός στον οποίο αποκαλύφθηκε το απάνθρωπο πρόσωπο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου.
Στις 30 Ιανουαρίου 1969 η Συμβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με 92 ψήφους καταδικάζει τη χούντα και εισηγείται στην Επιτροπή των υπουργών την εκδίωξη της Ελλάδας από το Συμβούλιο. Ήδη από το προηγούμενο έτος σειρά εκθέσεων του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαξ βαν ντερ Στουλ, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε προσκομίσει σαφείς αποδείξεις ότι το καθεστώς δεν σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η Ασφάλεια και η Στρατιωτική Αστυνομία είχαν διαπράξει βασανιστήρια και καταστρατηγούσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Χούντα, βέβαιη για την καταδίκη της, έσπευσε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο, παραδεχόμενη εμμέσως τις καταθέσεις του Κοροβέση και των άλλων θυμάτων της που κατόρθωσαν να φτάσουν στο βήμα του Στρασβούργου. Ουσιαστικά επρόκειτο για αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης”
Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας
Όταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ είπε στον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»
Η Δημοκρατία είναι το μόνο που έχουμε. Ας την προστατέψουμε και ας την εμβαθύνουμε
Όσο και αν μας στενοχωρεί μερικές φορές, η Δημοκρατία είναι το μόνο έχουμε. Και απαιτούμε να λειτουργεί προς όφελος των πολλών!

Μερικά από τα μεγάλα σκάνδαλα της Χούντας
5 από τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και σκάνδαλα διαφθοράς της χούντας
https://m.youtube.com/watch?v=Q_gddAC9FvM&t=99s&pp=2AFjkAIB
Στηριγμένο στο βιβλίο Λαμόγια στο Χακί, του Διονύση Ελευθεράτου (εκδ. Τόπος). Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης και Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης για το https://info-war.gr
Υπήρχαν πολύ περισσότερα βέβαια, όπως τα σαάπια κρέατα.του Μπαλόπουλου,.τα χοιρινά εκτροφεία με …στείρες χοιρομητέρες με τους ημέτερους επενδυτές που ξεκοκάλησαν πολλά εκατομμύρια, τα εργοστάσια φαντάσματα. Η επταετία της χούντας σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και πολλές περιπτώσεις χρηματισμού και ευνοιοκρατία με ένα από τα πιο γνωστά λεγόμενα θαλασσοδάνεια υυτό του συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά που έμεινε κοροϊδευτικά στην ιστορία ως ο κύριος καθαρά χέρια. Συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος και ατά την εκδήλωσή του, ανέλαβε τη σύλληψη όλων εκείνων που η χούντα είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνους, περίπου 10.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Θεωρούταν από τους σκληροπυρηνικούς του δικτατορικού καθεστώτος και είχε εισηγηθεί την εκτέλεση του Ανδρέα Παπανδρέου. Του αποδώθηκαν δύο….προσωνύμια. Το πρώτο ως «κύριος καθαρά χέρια» εξαιτίας της έκφρασης που ο ίδιος χρησιμοποιούσε για να απαντήσει στα ευρέως γνωστά “θαλασσοδάνεια” που είχε εξασφαλίσει, υποστηριζόμενος “πως διαχειρίστηκε έντιμα το δημόσιο χρήμα¨. Επίσης διακρίθηκε στο κυνήγι μακρυμάλληδων και γιαυτό κέρδιδε επάξια το προσωνύμιο «ψαλιδοχέρης».
Βέβαια το πιο μεγάλο σκάνδαλο ήταν το πραξικόπημα στην Κύπρο που ήταν δώρο στην Τουρκία για να εισβάλει ως “εγγυήτρια δύναμη” και να βρει ένα διαλυμμένο στρατό της στρατιωτικής χούντας!
Οι ακροδεξιοί υποστηρικτές της χούντας στρέφονται κατά των μεταναστών αλλά οι χουντικοί κατανόησαν ότι χρειάζονταν εργατικά χέρια για την ελληνική οικονομία και γιαυτό στράφηκαν στην προσέλκυση μεταναστών από αφρικανικές και ασιάτικες χώρες!