Καθώς η υπερβολική ζέστη απειλεί τις ευρωπαϊκές πόλεις, η τοπική δράση είναι αναγκαία

Οι κλιματικοί κίνδυνοι αποτελούν κρίσιμη απειλή για την ευημερία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων. Μεταξύ αυτών, η υπερβολική ζέστη ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τα εννέα από τα δέκα πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, με το περασμένο έτος να σημειώνει ρεκόρ θερμοκρασιών. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, θέτοντας σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές. 

Στην Ευρώπη, το θερμικό στρες είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με το κλίμα, στοιχίζοντας περίπου 48.000 ζωές το 2023. Η ευρωπαϊκή ήπειρος θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και χωρίς επείγουσα δράση, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως περιγράφεται στην τελευταία Αξιολόγηση Κλιματικού Κινδύνου της ΕΕ .

Στις αστικές περιοχές, ο κίνδυνος είναι πιο οξύς, όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας μπορεί να αυξήσει τις θερμοκρασίες κατά 10 έως 15°C από τις κοντινές αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του JRC για τις πόλεις της ΕΕ και την ακραία ζέστη . Για να προστατεύσουμε τους κατοίκους και να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις θα παραμείνουν βιώσιμες, οι πόλεις  μας πρέπει να υποστούν μεταμορφωτικές αλλαγές – όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζέστη, αλλά και για να αναζωογονήσουν και να επανεφεύρουν τη ζωή της πόλης σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Cities Hit Refresh: μια κίνηση για να ανανεώσουμε τις πόλεις μας ενόψει της ζέστης

Στη Σύνοδο Κορυφής Climate Chance Europe Africa 2025 στη Μασσαλία της Γαλλίας, με θέμα «Προσαρμογή: ανάληψη δράσης», το Σύμφωνο των Δημάρχων ξεκίνησε τη νέα του εκστρατεία, Cities Refresh , για να εμπνεύσει τις πόλεις να αναλάβουν τολμηρή δράση ενάντια στην ακραία ζέστη. Η καμπάνια είναι ένα κάλεσμα για δράση για όλες τις πόλεις να δουν την άνοδο της θερμοκρασίας ως μια ευκαιρία για ανανέωση – για να ξεκινήσουν εκ νέου για ένα πιο δροσερό μέλλον.

Εκστρατεία ανανέωσης του Covenant of Mayors Cities

Οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να διαφυλάξουν την ποιότητα ζωής επανασχεδιάζοντας τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους για να γίνουν πιο δροσεροί και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που χτίζουμε και σχεδιάζουμε τις πόλεις μας. Μπορούν να ενσωματώσουν περισσότερα δέντρα, νερό και σκιά για να κάνουν τους αστικούς χώρους πιο δροσερούς και βιώσιμους. να προωθήσουν ανθεκτικές στη θερμότητα υποδομές; να βασίζονται σε κοινοτικά δίκτυα για να διασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους και όλες. Οι πόλεις χρειάζονται σχέδιο για τους κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες και εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης·παράλληλα με την δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών απόκρισης για την προστασία των πιο ευάλωτων· και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους, ενθαρρύνοντας παράλληλα συμπεριφορά ασφαλή για τη θερμότητα .

“Η ακραία ζέστη είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλιματικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία σήμερα, ενώ επίσης απειλεί την κοινωνική ισότητα και την οικονομική ευημερία. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι στην πρώτη γραμμή – η διαχείριση των κρίσεων υγείας που δημιουργούν τα κύματα καύσωνα, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν λύσεις για την προστασία των κατοίκων και τη ζωντανή ζωή των πόλεων σε έναν κόσμο που θερμαίνεται. 

– Wopke Hoekstra, Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα, το καθαρό μηδέν και την καθαρή ανάπτυξη.

Κινητοποίηση πόλεων για να πρωτοστατήσουν

Πολλές πόλεις είναι ήδη πρωτοποριακές σε διαφορετικές λύσεις για να παραμείνουν ασφαλείς, βιώσιμες και δυναμικές σε έναν κόσμο που θερμαίνεται. Το Covenant of Mayors’ Cities Refresh Campaign θα εμπνεύσει τονίζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Από μεγάλες πόλεις της Μεσογείου όπως η Μασσαλία (Γαλλία), η Αθήνα (Ελλάδα) και η Βαλένθια (Ισπανία) έως μικρότερες πόλεις όπως η Weiz (Αυστρία) και η Worms (Γερμανία), καθώς και βόρειες, όπως η Αμβέρσα (Βέλγιο) και το Ρότερνταμ (Ολλανδία) – πρωτοπόρες πόλεις θα εμπνεύσουν τις καμπάνιες.

Ως οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής Climate Chance Summit για την προσαρμογή, η Μασσαλία είναι η πρώτη πόλη που μοιράζεται τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ζέστης στο πλαίσιο της εκστρατείας. Η Μασσαλία, ως μεσογειακή πόλη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας και στους συχνότερους καύσωνες. Από την επέκταση των σκιερών και φρέσκων περιοχών έως τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού, την επανεξέταση των δημόσιων χώρων και την προώθηση βιώσιμων τρόπων ζωής, η πόλη ανανεώνεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων και έργων.

Ως παραθαλάσσια πόλη της Μεσογείου, η Μασσαλία επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, των συχνότερων κυμάτων καύσωνα με τροπικές νύχτες (>20°C), της διάβρωσης των ακτών και των αυξανόμενων εκπομπών άνθρακα. Τέτοιες προκλήσεις απαιτούν επείγουσα τοπική δράση. Για να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής της πόλης, η Μασσαλία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες προσαρμογής του κλίματος, με μια ευρεία στρατηγική για τη δημιουργία μιας πόλης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτική στη θερμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, για τον μετριασμό της ακραίας ζέστης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, ο Δήμος έχει εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, που κυμαίνονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη συμμετοχική διακυβέρνηση έως την υλοποίηση καινοτόμων έργων με στόχο τη μείωση των αστικών θερμικών νησιών και την προώθηση της βιώσιμης διαβίωσης. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της πρόσβασης σε σκιερές και δροσερές περιοχές, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στη διατήρηση του νερού και την επανεξέταση των δημόσιων χώρων.

«Μανιφέστο για τους δημόσιους χώρους της Μασσαλίας» 

Στο επίκεντρο των προσπαθειών της Μασσαλίας να γίνει πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και ανθεκτική στην αυξανόμενη ζέστη, βρίσκεται το «Μανιφέστο για τους Δημόσιους Χώρους της Μασσαλίας» (Manifeste des Espaces Publics Marseillais).

Αυτό το Μανιφέστο, που δημοσιεύτηκε το 2024, βασίζεται σε 4 αρχές για τη δημιουργία φιλόξενων και ριζοσπαστικών δημόσιων χώρων με περιβαλλοντικά στοιχεία που δημιουργούν μια συνεκτική χωρική ταυτότητα, Στο μέλλον, οι δημόσιοι χώροι θα είναι πιο ειρηνικοί, εξισορροπώντας διαφορετικές χρήσεις (κοινωνική επικοινωνία, βόλτα, διέλευση κ.λπ.), σχεδιασμένοι με ανοιχτή, συμμετοχική λήψη αποφάσεων και λειτουργώντας ως ανθεκτικά στο κλίμα «καταφύγια» ή «χώρους μετάβασης».

Μια πέμπτη αρχή τονίζει την ανάγκη για συνοχή στις αστικές παρεμβάσεις και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων, ζητώντας μια αλλαγή στις μεθόδους εργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων. Το δεύτερο μέρος του μανιφέστου ορίζει τους ρόλους των δημόσιων φορέων και σκιαγραφεί μια νέα διαδικασία για τον μετασχηματισμό των δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων διαγνωστικών μεθόδων.

Ανακαλύψτε τις δράσεις της Μασσαλίας εδώ .

Η Μασσαλία αντιμετωπίζει την υπερβολική ζέστη με χώρους πρασίνου

Φωτογραφία: Πόλη της Μασσαλίας

Με περισσότερες από 11.000 πόλεις και κωμοπόλεις που έχουν υπογράψει, το Covenant of Mayors στοχεύει να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία Cities Refresh για να κινητοποιήσει την τεράστια και ποικιλόμορφη κοινότητά του για να ευαισθητοποιήσει, να ανταλλάξει εμπειρίες, να δημιουργήσει ικανότητες και να ενδυναμώσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζέστη.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της πρωτοβουλίας Covenant of Mayors βοηθά τις πόλεις να αντιμετωπίσουν την ανθεκτικότητα, την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή φτώχεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδίου δράσης. Αντιμετωπίζοντας την ακραία ζέστη μέσω αυτού του πρίσματος, οι πόλεις μπορούν να ξανασκεφτούν τους αστικούς τους χώρους προστατεύοντας τις κοινότητες και χτίζοντας ένα πιο δροσερό, πιο ανθεκτικό και ουδέτερο από άνθρακα μέλλον.

Δροσερές διαδρομές

Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζέστης του καλοκαιριού, η Μασσαλία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού έργου Cool Noons , αναπτύσσοντας δύο «δροσερά μονοπάτια» με σκιερές, “αεριζόμενες” και ενσωματωμένες στο νερό διαδρομές. Σχεδιασμένο μέσω εργαστηρίων πολιτών, το έργο δίνει προτεραιότητα σε στρατηγικές δροσισμού όπως αυξημένη βλάστηση, σκιασμένες περιοχές και βελτιωμένη κυκλοφορία του αέρα. Μέχρι το καλοκαίρι του 2025, νέα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου θα βοηθήσουν στη δροσιά της πόλης, με χάρτες που θα οδηγούν τους κατοίκους και τους τουρίστες σε αυτές τις πιο δροσερές περιοχές.

Από το καλοκαίρι του 2022, η Μασσαλία κυκλοφόρησε επίσης έναν διαδραστικό χάρτη Cool Zones , που απαριθμεί και εντοπίζει δροσερούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων σημείων νερού, όπως σιντριβάνια, βρύσες και περιοχές παιχνιδιού που είναι προσβάσιμες κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Βρείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ – την πόλη της Μασσαλίας

Περισσότερα δέντρα 

Το Marseille’s Tree Plan στοχεύει να φυτέψει χιλιάδες δέντρα σε πάρκα, κήπους και γύρω από νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς κόμβους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η ικανότητα των δέντρων να μειώνουν τη θερμοκρασία βοηθάει τις πόλεις να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζέστη παρέχοντας σκιά, υγρασία και αναζωογονητικό αέρα, συμβάλλοντας στην πρόληψη θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα. Μέχρι στιγμής, περίπου 308.000 δενδρύλλια, συμπεριλαμβανομένων 8.000 ώριμων δέντρων, έχουν φυτευτεί. .

Πηγή: The City of Marseille

Διαχείριση νερού 

Μέσω του Έργου COPR’EAU DE PLUIE που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Υδάτων, η Μασσαλία εστιάζει στην μείωση των αστικών θερμικών νησιών και τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού. Με την ενσωμάτωση της πράσινης και της μπλε υποδομής, το έργο ενισχύει την ανθεκτικότητα των κτιρίων στην κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα προωθεί τον αειφόρο σχεδιασμό.

Ανθεκτικό ιστορικό κέντρο της πόλης  

Μέσω της πρωτοβουλίας « Plus fraîche ma ville », οι κυβερνητικές υπηρεσίες Cerema και Adime θα υποστηρίξουν το δροσισμό δύο κύριων ιστορικών δρόμων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μασσαλίας..

Αυτές οι παρεμβάσεις θα συνδυάσουν κληρονομιά και βιοκλιματικές προσεγγίσεις. Πράγματι, ένα ολιστικό διαγνωστικό που κυκλοφόρησε το 2022 στην ιστορική πόλη της Μασσαλίας με επίκεντρο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ιστορικό κέντρο της Μασσαλίας και έδωσε προτεραιότητα στις ενέργειες προσαρμογής. Η μελέτη αποκάλυψε συγκεκριμένες, πολλαπλές και αυξανόμενες ευπάθειες του κέντρου της Μασσαλίας: αστικά νησιά θερμότητας, εδάφη αποδυναμωμένα από τη λειτουργική λογική, υπερβολικό ή σπάνιο νερό, πολύ χαμηλή παρουσία φυτών και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η μελέτη τεκμηριώνει επίσης τις βιοκλιματικές λειτουργίες του ιστορικού κέντρου της πόλης στην αρχική του σύλληψη ως οικοτόπου το 1900, με στενούς δρόμους, τους πιο φυτικούς δημόσιους χώρους, και δίνει συστάσεις για την αποκατάσταση αυτών των βιοκλιματικών λειτουργιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανανέωση και τον αερισμό το καλοκαίρι.

Πράσινη υποδομή 

Η Μασσαλία έχει λάβει στο πλαίσιο του έργου TALEA 5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ενίσχυση των πράσινων υποδομών και την εφαρμογή αστικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το έργο στοχεύει σε 3 διαφορετικές περιοχές που θα επεκτείνουν τους χώρους πρασίνου και τις πράσινες στέγες για να δροσίσουν τις αστικές περιοχές, να ενισχύσουν τις υποδομές ήπιας κινητικότητας, να προωθήσουν το περπάτημα και το ποδήλατο, να βελτιώσουν τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και τη διαπερατότητα του εδάφους για τη μείωση των αστικών πλημμυρών. Η Μασσαλία θα επωφεληθεί από το πείραμα της Μπολόνια και θα επαναλάβει αυτήν την ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλη την επικράτειά της.

Επιβίβαση των πολιτών στην ανθεκτικότητα με συμμετοχικό προϋπολογισμό

Με βάση την επιτυχία της πρώτης συμμετοχικής δημοσιονομικής πρωτοβουλίας, η Μασσαλία επέκτεινε το πρόγραμμα σε περισσότερες περιοχές, προσκαλώντας τους κατοίκους να προτείνουν και να ψηφίσουν έργα που βελτιώνουν την αστική ζωή. Οι βασικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν:

  • Αστικό πρασίνισμα και επέκταση σκιασμένων περιοχών.
  • Αναβάθμιση δημόσιων χώρων για χρήση πεζών.
  • Πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας, όπως βελτιωμένη ποδηλατική υποδομή.
  • Τα έργα που θα κερδίσουν υποστήριξη θα υλοποιηθούν εντός 24 μηνών, διασφαλίζοντας την άμεση συμμετοχή της κοινότητας στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο κλίμα.

Πηγή: The City of Marseille

Ενισχυμένες γνώσεις και δεδομένα για έναν πιο ανθεκτικό αστικό σχεδιασμό  

Η Μασσαλία αντιμετωπίζει την αστική υπερθέρμανση μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διάγνωση τρωτών σημείων και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό. Το έργο CO-Plan Heat, σε συνεργασία με την εθνική υπηρεσία ADEME, επικεντρώνεται στον εντοπισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στην αστική θερμότητα και σε πιθανές λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεών της.

Επιπλέον, μια μελέτη για την αστική υπερθέρμανση, που διεξήχθη με τη MétéoFrance, αναλύει τις μελλοντικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ενημέρωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών προσαρμογής στο κλίμα.

Το Πανεπιστήμιο Aix Marseille ηγείται του έργου COoL-AMmetropolis, το οποίο προσδιορίζει στρατηγικές μετριασμού και διατήρησης του κλίματος προσαρμοσμένες στη μητροπολιτική περιοχή, εστιάζοντας σε βιώσιμες λύσεις προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες προκλήσεις της περιοχής.

Μια άλλη βασική πρωτοβουλία, το έργο RESILIENCE (PEPR 2025-2030) , με επικεφαλής επίσης το Πανεπιστήμιο Aix Marseille, στοχεύει στον εντοπισμό των αστικών θερμικών νησιών μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αστικών επιφανειών, της βλάστησης και των εκπομπών άνθρακα. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των πολιτικών πολεοδομικού σχεδιασμού στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με βασική εστίαση στη μείωση των αστικών θερμικών νησίδων με τη μελέτη των θερμικών ιδιοτήτων των επιφανειών και του ρόλου της βλάστησης στον δροσισμό των αστικών περιοχών.

Συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για την προώθηση βιώσιμων, προσβάσιμων και ειρηνικών τόπων 

Συμπληρωματικά με τις προσπάθειες της Μασσαλίας για ανθεκτικούς στη θερμότητα δημόσιους χώρους, η πόλη εστιάζει επίσης στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και του τρόπου ζωής. Για «δροσερούς χώρους» που παρέχουν ανακούφιση από την υπερβολική ζέστη, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ειρηνικοί χώροι ανθρωποκεντρικοί, προσβάσιμοι σε όλους/ες, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε για να ανανεωθούν και να συνδεθούν με την κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι δίνονται προτεραιότητα σε ζώνες χωρίς αυτοκίνητα, μονοπάτια φιλικά προς τους πεζούς και περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν το περπάτημα και το ποδήλατο.

Χώροι χωρίς αυτοκίνητα 

Από τον Μάιο του 2021, η Μασσαλία κυκλοφόρησε το «La Voie est Libre» («Ο δρόμος είναι ελεύθερος»), μετατρέποντας προσωρινά ολόκληρη την Corniche σε ζώνη πεζών και ήπιας κινητικότητας. Πραγματοποιείται 8 φορές το χρόνο τις Κυριακές, κάθε φορά προσελκύει 25.000-30.000 συμμετέχοντες. Εκτεινόμενη σε 3,6 χλμ. ακτογραμμής από την παραλία Catalans μέχρι το πάρκο Talabot, η εκδήλωση προσφέρει έναν χώρο χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς ρύπανση για περπάτημα, ποδηλασία και απόλαυση δραστηριοτήτων όπως αθλητικά μαθήματα, μουσικές παραστάσεις και φορτηγά τροφίμων, ενώ παρέχει επίσης περίπτερα πληροφόρησης.

Πηγή: The City of Marseille

Προσβάσιμοι χώροι 

Η Μασσαλία εφαρμόζει το σχέδιο « Παιδική οδός » για την ασφάλεια και την ηρεμία των περιοχών γύρω από τα σχολεία. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει πλήρη πεζοδρόμηση ή μερικούς περιορισμούς με ενισχυμένη σήμανση. Σε συνεργασία με δασκάλους, παιδιά και διάφορους φορείς της πόλης, η πόλη δημιουργεί ασφαλείς χώρους για τα παιδιά κοντά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και κέντρα αναψυχής. Έχουν ήδη δημιουργηθεί έντεκα δρόμοι διαφόρων τύπων και έχει τεθεί στόχος 20 νέων Παιδικών Δρόμων ετησίως, θέτοντας τις βάσεις για μια μεγαλύτερης κλίμακας εφαρμογή έως το 2030.

Πηγή: The City of Marseille

Κοινοτοκεντρικοί χώροι 

Η πρωτοβουλία «Prenez Place – Take Place» είναι ένα έργο με γνώμονα την κοινότητα που στοχεύει στην επανεκπαίδευση των δημόσιων χώρων μέσω πολλών βασικών δράσεων:

  • Μείωση χρήσης αυτοκινήτου για μείωση της συσσώρευσης θερμότητας από την άσφαλτο
  • Επέκταση περιοχών φιλικών για τους πεζούς και ποδηλατοδρόμων
  • Αύξηση της βλάστησης για την καταπολέμηση των αστικών θερμικών νησιών

Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της Μασσαλίας για την τακτική αστικοποίηση για τη δημιουργία μιας πόλης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτική στη θερμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επαναπροσδιορισμός του Place Sébastopol , το οποίο, μέσω της καινοτόμου διακυβέρνησης και της συμμετοχής των πολιτών, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της προσέγγισης της Μασσαλίας στον αστικό χώρο – μειώνοντας τη χρήση αυτοκινήτου, προωθώντας το ποδήλατο και το περπάτημα και προωθώντας έναν βιώσιμο τρόπο ζωής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Με την επανεξέταση του σχεδιασμού των αστικών χώρων, η Μασσαλία δημιουργεί περιβάλλοντα που δεν είναι μόνο ανθεκτικά στη θερμότητα, αλλά και βιώσιμα, υγιή και με επίκεντρο την κοινότητα. Η ενσωμάτωση πράσινων υποδομών, επιλογών δημόσιων συγκοινωνιών και ασφαλών, προσβάσιμων περιοχών για κοινωνική αλληλεπίδραση υποδηλώνει τη δέσμευση της πόλης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της μέσω αυξημένης ανθεκτικότητας

Χρηματοδότηση του έργου

  • 360 εκατ. € για μια πράσινη Μασσαλία συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης, 1,9 εκατ. € για την περίοδο 2024-2029, συμπεριλαμβανομένων των δενδροστοιχιών, νέων πάρκων, αστικού και παράκτιου μετασχηματισμού.

 

Εγγραφείτε στην καμπάνια!  Η ιστοσελίδα της καμπάνιας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( LinkedIn , Facebook και X )

Posted on 11/04/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top