Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή συνδέονται στενά, καθώς όλοι οι κύριοι ρύποι έχουν αντίκτυπο στο κλίμα και οι περισσότεροι μοιράζονται κοινές πηγές με τα αέρια του θερμοκηπίου. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μας θα φέρει οφέλη για την υγεία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.
Το σημείωμα δράσης του UNEP για τη ρύπανση παρουσιάζει την παγκόσμια κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις κύριες πηγές, τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και τις εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος
“Το 2021, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε μέρη όπου δεν πληρούνταν τα αυστηρότερα επίπεδα κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα για το 2021 του ΠOY
Με κάθε αναπνοή που παίρνουμε, ρουφάμε μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλό μας και να προκαλέσουν μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Τα πιο επικίνδυνα από αυτά τα σωματίδια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από αιθάλη, σκόνη εδάφους, έως θειικά άλατα, είναι λεπτά σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης — βραχυκυκλωμένα ως PM 2,5 .
Το 2021, ως απάντηση στις αυξήσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των αποδεικτικών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΠΟΥ ενημέρωσε την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τη μέση ποιότητα του αέρα PM 2,5 σε 5 μg/m 3 , που αντιπροσωπεύει καθαρό αέρα καθώς λίγες επιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η ενημέρωση μειώνει στο μισό το προηγούμενο επίπεδο κατευθυντήριας γραμμής του 2005 των 10 μg/m 3 . Στο δρόμο προς αυτό το επίπεδο, ο οργανισμός θέτει επίσης μια σειρά από ενδιάμεσους στόχους, συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων που χρησιμεύουν ως σκαλοπάτι. Προορίζονται για περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή, επομένως οι κυβερνήσεις σε αυτές τις περιοχές μπορούν να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εφικτές εντός ρεαλιστικών χρονικών πλαισίων.
Παρόλο που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παγκόσμιο πρόβλημα, επηρεάζει δυσανάλογα όσους ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Η οικιακή ρύπανση, κυρίως από το μαγείρεμα και τη θέρμανση με χρήση βιομάζας, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για τα σπίτια μας και τις μεταφορές, είναι οι κύριες ανθρωπογενείς πηγές λεπτών σωματιδίων παγκοσμίως. Η σκόνη από τον άνεμο είναι επίσης σημαντική πηγή σε τμήματα της Αφρικής και της Δυτικής Ασίας που βρίσκονται κοντά σε ερήμους.
Συμβολή κάθε τομέα στη ρύπανση από μικροσωματίδια
Τα λεπτά σωματίδια που μολύνουν τον αέρα μας προέρχονται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές, η καύση απορριμμάτων, η γεωργία – μια σημαντική πηγή μεθανίου και αμμωνίας – και η χημική και η μεταλλευτική βιομηχανία. Οι φυσικές πηγές περιλαμβάνουν ηφαιστειακές εκρήξεις, θαλάσσιο σπρέι, σκόνη εδάφους και κεραυνούς.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η εξάρτηση από το ξύλο και άλλα στερεά καύσιμα, όπως ο ακατέργαστος άνθρακας για μαγείρεμα, θέρμανση και φωτισμός, και η χρήση κηροζίνης για φωτισμό, αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στα σπίτια.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2021 από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των λεπτών σωματιδίων, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου να σημειώνονται στη Δυτική Ασία και την Αφρική.
Θάνατοι ανά 100.000 άτομα που προκαλούνται από ρύπανση από λεπτά σωματίδια
-
20
-
40
-
60
-
80
-
100
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια μεγάλη παγκόσμια κρίση υγείας και προκαλεί έναν στους εννέα θανάτους παγκοσμίως. Η έκθεση στα PM 2,5 μείωσε το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά περίπου ένα έτος και οκτώ μήνες το 2021.
Οι πιο θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση με PM 2,5 είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονικές παθήσεις, οι παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού (όπως η πνευμονία) και ο καρκίνος. Τα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων συμβάλλουν επίσης σε άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, μπορεί να εμποδίσουν τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά και επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ποσοστό θανάτων από κάθε ασθένεια που αποδίδεται στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση με λεπτά σωματίδια το 2021.
48 %
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
30 %
Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού
28 %
Ισχαιμική καρδιοπάθεια
19 %
Καρκίνος τραχείας, βρόγχου και πνεύμονα
14 %
Νεογνικές διαταραχές
Το 28 % των θανάτων
οφείλονταν στην
εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση με λεπτά σωματίδια το 2021.
Ποσοστό των θανάτων από τη νόσο που μπορεί να αποδοθεί σε υπαίθρια λεπτά σωματίδια
-
5%
-
15%
-
25%
-
35%
Η έκθεση σε λεπτά σωματίδια η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως πίσω μόνο από την υψηλή αρτηριακή πίεση και ο μοναδικός μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε μια σειρά από βασικές ασθένειες παγκοσμίως, αλλά η συνεισφορά της δεν επιβαρύνεται εξίσου σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σήμερα εκτίθενται σε ένα έως τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εκείνους που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία λόγω της μοναδικής ευαισθησίας και έκθεσής τους. Το 26% των θανάτων νεογνών παγκοσμίως αποδίδονται στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι κυβερνητικές ενέργειες για την ποιότητα του αέρα αυξάνονται σταθερά , αλλά τα κενά εφαρμογής και ικανότητας εμποδίζουν την πρόοδο προς τον καθαρό αέρα.
Ενέργειες για καθαρότερο αέρα
-
Ο στόχος επιτεύχθηκε
-
Σε τροχιά
-
Δεν συναντήθηκε
-
Δεν υπάρχουν δεδομένα
Η έκθεση του UNEP για τις ενέργειες για την ποιότητα του αέρα παρέχει μια επισκόπηση των ενεργειών πολιτικής που αναλαμβάνονται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η έκθεση παρέχει μια αξιολόγηση δράσεων σε βασικούς τομείς που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών εκπομπών (κίνητρα για καθαρότερη παραγωγή), των μεταφορών (προτύπων εκπομπών οχημάτων και καυσίμων), της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ρύθμιση της ανοιχτής καύσης απορριμμάτων), της οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κίνητρα για χρήση καθαρής ενέργειας σε οικιακή μαγειρική και θέρμανση) και γεωργικές πρακτικές (sus).
Αυτά τα τομεακά μέτρα υποστηρίζονται από τη δυνατότητα πλαισίων πολιτικής (συμπεριλαμβανομένων των προτύπων ποιότητας του αέρα) και των ικανοτήτων διαχείρισης της ποιότητας του αέρα. Η έκθεση, επομένως, περιλαμβάνει στην ανάλυσή της: στρατηγικές διαχείρισης της ποιότητας του αέρα και παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.
Σήμερα, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συμφωνία που στοχεύει ειδικά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τις τελευταίες δεκαετίες, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ενωθεί για να σταματήσουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις της διασυνοριακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα και να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα και τα οικοσυστήματα των γειτονικών χωρών, όχι μόνο από εκεί που προέρχονται. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μας: συμβάλλει μαζικά στην κλιματική αλλαγή, απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και καθιστά τους κατοίκους των πόλεων ανασφαλείς. Αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω τοπικής δράσης. Απαιτείται επίσης περιφερειακή συνεργασία για την αειφόρο καταπολέμηση της μάστιγας του βρώμικου αέρα.
Από τη Νοτιοανατολική Ασία έως την αφρικανική ήπειρο και ακόμη και την Αρκτική, όλο και περισσότερες περιοχές αντιμετωπίζουν αυτήν την κοινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδίως ενσωματώνοντας την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την ανταλλαγή γνώσεων εμπειριών και καλών πρακτικών.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι συμφωνίες εφαρμόζονται αποτελεσματικά και ότι όλες οι χώρες διαθέτουν τους πόρους για να αναπτύξουν γνώσεις, εργαλεία, επίγειες παρατηρήσεις και δεδομένα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις μεμονωμένες χώρες σήμερα και τις ενέργειες που λαμβάνουν για την επίτευξη καθαρού αέρα.
Τα δεδομένα για την έκθεση σε PM 2,5 και για το ποσοστό θανάτων από κάθε ασθένεια προέρχονται από το Health Effects Institute. 2024. State of Global Air 2024. Special Report Boston, MA:Health Effects Institute; Μελέτη Global Burden of Disease 2021. IHEM, 2024.
Τα δεδομένα για την κατανομή τομέων προέρχονται από τους McDuffie, EE, Martin, RV, Spadaro, JV et al. Συνεισφορές του τομέα της πηγής και των καυσίμων στα PM 2,5 του περιβάλλοντος και η αποδιδόμενη θνησιμότητα σε πολλαπλές χωρικές κλίμακες . Nat Commun 12 , 3594 (2021)
Τα δεδομένα για την τομεακή ενότητα συγκεντρώθηκαν εκ νέου από δεδομένα χωρών σε περιοχές του UNEP, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.
Τα δεδομένα για την εφαρμογή πολιτικών προέρχονται από το Actions on Air Quality: Μια παγκόσμια σύνοψη πολιτικών και προγραμμάτων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. UNEP, 2021 .
Τα όρια και τα ονόματα που εμφανίζονται, και οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους χάρτες, δεν υποδηλώνουν επίσημη έγκριση ή αποδοχή από τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Σημείωμα Δράσης για τη Ρύπανση του UNEP έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη του Συνασπισμού για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα και με την επιστημονική επίβλεψη της Ομάδας Επιστημών (SG) της Διεθνούς Ημέρας Καθαρού Αέρα για τον Γαλάζιο Ουρανό.