Να εγκαταλείψει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον αναχρονιστικό σχεδιασμό των έργων «διευθέτησης» του Ερασίνου ποταμού της Ανατολικής Αττικής καλούν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία και καταθέτουν προτάσεις. Επίσης, οργανώνουν ξενάγηση στο απειλούμενο περιβάλλον του ποταμού, την Κυριακή 30.3.2025.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, τονίζουν τη σημασία του γλυκού νερού και ζητούν από τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστο Δήμα να πάρει υπόψη του τον κανονισμό 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024 στην εφημερίδα της ΕΕ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/869. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο II, Στόχοι και Υποχρεώσεις Αποκατάστασης, υπάρχει το Άρθρο 4: Αποκατάσταση χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων γλυκών υδάτων. Στη σελίδα 9 παρ.50 αναφέρεται ο στόχος αποκατάστασης μέχρι το 2030 τουλάχιστον 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής σε σύγκριση με το 2020, οπότε και εκδόθηκε η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σχεδιαζόμενο από το Υπουργείο Υποδομών έργο «διευθέτησης» του Ερασίνου δεν λαμβάνει υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιοποικιλότητα και τα ύδατα και, αν κατασκευαστεί, την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσής του θα είναι επιλέξιμο (βάσει του κανονισμού 2024/1991) για πλήρη αποξήλωση, έτσι ώστε το ποτάμι να επανέλθει στην πρότερη/φυσική κατάσταση, δηλαδή αυτή που βρίσκεται σήμερα.
Σχετικά με τους κινδύνους από πλημμύρα, που συχνά επικαλούνται τα υπουργεία Υποδομών, Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Οικολογία επισημαίνουν ότι, με βάση την επιστημονική θεωρία, οι υγρότοποι είναι το καλύτερο περιβάλλον για την εξισορρόπηση των υδάτινων συστημάτων: τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της ενδοχώρας απορροφούν την περίσσεια νερού και συμβάλλουν στην πρόληψη των πλημμυρών και της ξηρασίας. Γι’ αυτό εξάλλου και η ΕΕ προκρίνει αντιπλημμυρικά έργα βασισμένα στη φύση (Nature Based Solutions). Επισημαίνουν, επίσης, ότι στην κοιλάδα του Ερασίνου υπάρχουν μόνον καλλιέργειες, με εξαίρεση μία κατοικία που – άγνωστο πως – κτίστηκε μέσα στην κοίτη και θα πρέπει να απομακρυνθεί. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν έργα ορεινής υδρονομίας στις ανατολικές πλαγιές του Υμηττού, έτσι ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον και η αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη λεκάνη απορροής του Ερασίνου.
Στην κοιλάδα της Βραυρώνας το μόνο που χρειάζεται είναι το να κατασκευαστούν οι προβλεπόμενες οδικές διαβάσεις του ποταμού με βάση τη μελέτη έργων του συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ του 1923, που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και τα οποία (αν ολοκληρωθούν προσαρμοσμένα στη φύση, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες τεχνικές) κρίνονται επαρκή για τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής. Έτσι, δεν θα καταστραφεί ένα από τα ωραιότερα και τελευταία ελεύθερα ποτάμια της Αττικής, που έχει καθαρό νερό σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο και βρίσκεται μέσα στο προστατευόμενο Αττικό τοπίο. Εκβάλλει στον κόλπο της Βραυρώνας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο (Ναός Αρτέμιδος) και θα πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού σε όλο το μήκος του.

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρες 10:30-14:30
Συνεχίζοντας τις τοπικές δράσεις τους σε υγροτόπους της Αττικής οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Οικολογία καλούν σε μια ενημερωτική επίσκεψη στον υγρότοπο της Βραυρώνας και στον ποταμό Ερασίνο την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρες 10:30-14:30.
Ο παραλιακός υγρότοπος της Βραυρώνας (ανάμεσα στη Λούτσα και το Μαρκόπουλο), όπου και το ομώνυμο Μουσείο της Αρτέμιδας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια για την άγρια ζωή της Αττικής. Η οικολογική του αξία επιβεβαιώνεται, διότι περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μαζί με το Σχινιά. Ο υγρότοπος όμως δημιουργείται από ένα πανέμορφο ποταμάκι, τον Ερασίνο, ο οποίος επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχει απειληθεί με εγκιβωτισμό με σχέδια του Υπουργείου Υποδομών. Παρότι τα καταστροφικά έργα έχουν σταματήσει χάρη σε προσφυγές και την κινητοποίηση οικολογικών οργανώσεων και τοπικών συλλόγων, ο Ερασίνος ήδη έχει δεχθεί πολλές παράνομες παρεμβάσεις και επιβαρυνθεί όπως και η Βραυρώνα. Το γεγονός όμως ότι βρισκόμαστε σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αυστηρή προστασία έχει συμβάλει στο να μειωθούν το κυνήγι, οι καταπατήσεις και η απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών.
Οι δύο αυτοί χώροι μοναδικής ομορφιάς αξίζουν να προστατευτούν και εμείς αξίζει να τους γνωρίσουμε μαζί με την ιστορία του τόπου: Αξίζει να επισκεφθούμε τον Φράγκικο Πύργο στις πηγές του Ερασίνου και κατόπιν τις εκβολές και το εξαιρετικό Μουσείο της Αρτέμιδας.
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την Κυριακή 30/3 ως εξής:
09:40 Αναχώρηση λεωφορείου από το Σταθμό ΜΕΤΡΟ «Μέγαρο Μουσικής» και ανεξάρτητες αναχωρήσεις με ΙΧ. Παραλαβές και από Σταθμούς «Εθνική Άμυνα» ή «Νομισματοκοπείο».
10:30 Άφιξη στον Φράγκικο Πύργο μαζί με όσους και όσες έρθουν με Ι.Χ. Επιτόπια ενημέρωση και πεζοπορία 1,5 ώρας. Η διαδρομή είναι βατή αλλά θα χρειαστούν γαλότσες ή καλά αδιάβροχα μποτάκια και όχι πάνινα αθλητικά. Θα ξεναγήσει στις όχθες του Ερασίνου ο Αλέξανδρος Αργυρόπουλος και για τα ιστορικά ο Σπύρος Ψύχας. (Στη διάρκεια του περιπάτου οι συμμετέχοντες / χουσες θα μαζεύουν διάσπαρτα απορρίμματα σε σακούλες).
event στο FB