ΚΗΦΙΣΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Με τη συμμετοχή όλων των παρακηφίσιων δήμων και της Περιφέρειας Αττικής και χωρίς την παρουσία των αρμόδιων υπουργών ή υφυπουργών, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συνάντηση-συζήτηση με θέμα «ΚΗΦΙΣΟΣ ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ» στο Δημαρχείο Νίκαιας, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των παρακηφίσιων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και στη δημιουργία συντονισμένου σχεδίου δράσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Τονίστηκε η ανάγκη για σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των δήμων, περιφερειακών αρχών, υπουργείων και κράτους, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη ευθύνη στη διαχείριση του Κηφισού. Απαραίτητες οι ολοκληρωμένες μελέτες οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού. Και βέβαια σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από τους παρόντες δημάρχους, η κυβερνητική στάση, είτε ως απουσία είτε ως προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τον πλημμυρικό κίνδυνο.
“Στην περίπτωση ενός ακραίου φαινομένου όπως ο Daniel η πλημμύρα του Κηφισού θα επηρεάσει 18 Δήμους και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές κοντά στον Κηφισό“
Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι επιτακτική ανάγκη ,όλοι εμείς, οι παρακηφίσιοι δήμοι να προχωρήσουμε σε συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις και να ασκήσουμε πιέσεις στην Περιφέρεια και το κράτος για όσα έπρεπε να έχουν γίνει «χθες». Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οφείλουμε να δρομολογήσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για πρόσθετα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρών απαιτεί συνεχή εγρήγορση προγραμματισμό και κυρίως δράση.
Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στις πόλεις μας. Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι εκτεταμένες πυρκαγιές, συνιστούν σήμερα δυστυχώς όχι έκτακτα αλλά τακτικά φαινόμενα. Οι αστικές υποδομές, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες σε άλλες εποχές, με πολύ πιο ήπιο κλίμα, δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τους κάτοικους, τα κτίρια, τους δημόσιους χώρους.
Ο Κηφισός, βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η ρύπανση, η παραβατικότητα και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Χαρδαλιάς, έχει επανεκκινήσει το έργο καθαρισμού του Κηφισού που επί έτη ήταν ανενεργό, όμως οι ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και η λειτουργία επιχειρήσεων κατά μήκος της Λεωφόρου, επιβαρύνουν συνεχώς και ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τις ευθύνες που αφορούν στη διαχείριση του Κηφισού. Η μελέτη, χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων σε συνδυασμό με λύσεις αποθήκευσης και αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων μιας και το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι υπαρκτό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας».
Ο Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ήταν ο συντονιστής αυτής της ενημερωτικής συζήτησης ο οποίος τοποθέτησε το πρόβλημα της διαχείρισης του Κηφισού στη σημερινή του διάσταση αναλύοντας τα δεδομένα του κινδύνου, παρουσιάζοντας τα σχέδια που κατά έχουν υπάρξει για την αναβίωση του Κηφισού και του Ιλισσού και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων χωρών (Lana River, Tirana, Isar River, Munich Irwell River Park, Manchester Parque Lineal Del Río, Manzanares Madrid, Schie Canal, Delft Idrijca River, Idrija). Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Νίκος Μπελαβίλας τόνισε:
«Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, απότοκο της κλιματικής κρίσης, είναι οι πιθανές πλημμύρες οι οποίες μετά βεβαιότητος θα υπάρξουν, εντοπισμένες στην ευρύτερη λεκάνη του «κλειστού» ποταμού Κηφισού.
Μία τεράστια πολεοδομική ζώνη η οποία καλύπτει τουλάχιστον δέκα δήμους, από τη φαληρική ακτή ως τις παρυφές της Πάρνηθας, βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περίπτωση που μία μεγάλη κακοκαιρία, τύπου Daniel, χτυπήσει την Αθήνα και τον Πειραιά. Πρόκειται για μία περιοχή η οποία είναι κτισμένη σε ποσοστό 75% και στην οποία ζει, κατοικεί και εργάζεται σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πρωτεύουσας.
Οι συστηματικές μελέτες του πλημμυρικού κινδύνου οι οποίες εκπονήθηκαν την περίοδο 2017-2023 παρουσιάζουν και αναλύουν τα εκατοντάδες επικίνδυνα σημεία τα οποία πρέπει να θωρακιστούν. Περίπου τα μισά εξ αυτών είναι υποδομές υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος, νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, επιτελικά κτίρια. Τα υπόλοιπα είναι βιομηχανίες, κτίρια επιχειρήσεων και σημαντικές αποθήκες. Ανάμεσά τους δε βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες κτίρια κατοικιών.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, και προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά στο χειρότερο εφιαλτικό σενάριο μίας καταστροφικής πλημμύρας, οι παρακηφίσιοι δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να δρομολογήσουν τόσο το στρατηγικό σχέδιο και τα πρόσθετα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη του Κηφισού όσο και τα τοπικά δημοτικά αντίστοιχα και παράλληλα σχέδια. Ακολουθώντας ένα νέο πρότυπο, το οποίο θα παίρνει υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί όπως και τις νέες διεθνείς πρακτικές. Αναθεωρώντας το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της Αθήνας εις βάρος των ποταμών και των ρεμάτων της».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου η οποία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη γι’αυτή την πρωτοβουλία και επισήμανε: «Ο Κηφισός είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής. ήδη για πρώτη φορά μπήκαμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε τα κλειστά τμήματα του Κηφισού, μια αρμοδιότητα που δεν άνηκε στην Περιφέρεια. Ο Κηφισός αποδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες που είχαμε ως κράτος και ως προς τα τεχνικά έργα που έγιναν δηλαδή το ανεξέλεγκτο μπάζωμά του. Δεν υπήρχε ένας ολιστικός σχεδιασμός με τα αντιπλημμυρικά τα οποία γινόντουσαν στους Δήμου που διέρχεται ο Κηφισός. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν σ’ ένα ολιστικό σχεδιασμό γιατί η κλιματική κρίση μας επιβάλλει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις και να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις διότι η επικάλυψη αρμοδιοτήτων δεν βοηθά κανέναν μας».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις Δημάρχων και εκπροσώπων τους.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισημαίνει: « Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, καθώς είχαμε τη δυνατότητα με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, συναδέλφους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά το ζήτημα του Κηφισού.
Πρόκειται για το κορυφαίο θέμα του Λεκανοπεδίου, στο οποίο πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο ολιστικό σχέδιο πριν φτάσουμε στο σημείο να αναζητούμε ευθύνες για ό,τι πιθανόν συμβεί, όπως συνέβη στη Θεσσαλία με το φαινόμενο «Ντάνιελ».
Κοινή ήταν η απορία μας, πώς ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να διαλύσει ένα κομμάτι της Αττικής, δεν έχει ακόμα, εδώ και δεκαετίες, ρυθμιστεί από την κεντρική διοίκηση, καθώς οι Δήμοι δεν εμπλέκονται άμεσα ούτε έχουν αρμοδιότητα στον Κηφισό. Πώς δεν έχει υπάρξει μια συνολική μελέτη ώστε να κοστολογηθεί και να βρεθούν οι πόροι για να προχωρήσει ένα ζωτικής σημασίας έργο για τις περιοχές μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές οι τελευταίες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, αλλά είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν εξασφαλίζουν το μέλλον. Θα πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να σταματήσει επίσης αυτός ο «μύθος» ότι, οι πόλεις πλημμυρίζουν από τα βουλωμένα φρεάτια.
Οι πόλεις πλημμυρίζουν διότι δεν έχουν σύγχρονες υποδομές, αλλά ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο χρονολογείται τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Δεν έχουμε δίκτυα και κατάλληλους αγωγούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καιρικά δεδομένα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι ουσιαστικές».
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου είπε ότι «τα πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα σενάρια που έχουν μοντελοποιηθεί δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στις πλημμυρικές απορροές. Απαιτείται, λοιπόν, η Κεντρική Διοίκηση, με σύγχρονα εργαλεία, άμεσα να υλοποιήσει τα έργα που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Να αναπτυχθεί δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης για τέτοια φαινόμενα, όπως και οι Δήμοι να έχουν καταγραφές για άτομα που δυνητικά μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο. Αν με τα καθαρά φρεάτια λύνονταν τα πλημμυρικά φαινόμενα τότε θα ήμασταν ήσυχοι γιατί τα φρεάτια καθαρίζονται».
Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Λάμπρος Σκλαβούνος σε σχετική δήλωσή του υπογραμμίζει: « Η συνεργασία μας είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι οι υποδομές γύρω από τον Κηφισό είναι ανθεκτικές, ώστε να προλαμβάνουμε μελλοντικές καταστροφές και να προστατεύουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Απαιτούνται καινοτόμες προσεγγίσεις, προγραμματισμός και συνεχής παρακολούθηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα μέλλον βιώσιμο και ασφαλές για τις επόμενες γενιές. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαδημοτική συνεργασία θα οδηγήσει σε λύσεις που θα ωφελήσουν όλες τις κοινότητες που εξυπηρετεί ο Κηφισός».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Περιστερίου κ. Παναγιώτης Αδαμάκης υπογράμμισε: «Ο Δήμος Περιστερίου είναι ενήμερος για το περιεχόμενο της αντιπλημμυρικής μελέτης που αφορά ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα η οποία δυστυχώς δεν περιλαμβάνει το ποτάμι του Κηφισού. Ο λόγος για τον οποίο η μελέτη δεν περιλαμβάνει τον Κηφισό έχει να κάνει με το ότι είναι ένα ποτάμι συγκεκριμένων διαστάσεων οι οποίες δεν γίνεται να τροποποιηθούν. Επειδή η εφαρμογή και υλοποίηση της εν λόγω μελέτης είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο πρακτικά πολύ δύσκολο για την Περιφέρεια Αττικής σε ότι αφορά την εφαρμογή του καθώς απαιτούνται τεράστια κονδύλια, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να δοθούν οι απαραίτητη πόροι καθώς και η δυνατότητα στους δήμους της Δυτικής Αθήνας καθώς και τους παρακηφίσιους δήμους να εφαρμόσουν τμήματα της μελέτης αυτής σε ότι τους αφορά. Η υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σταδιακά και τμηματικά εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει σε 10 χρόνια από σήμερα να νιώθουμε σχετικά ασφαλείς».
Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, με αρμοδιότητα και την Πολιτική Προστασία, στην παρέμβασή του επισήμανε:
« Πλημμυρίζουμε, κυρίως, επειδή δεν αντέχουν πλέον οι υποδομές, έχουν κλείσει οι φυσικοί δρόμοι του νερού και έχει καλυφθεί/ σφραγιστεί το έδαφος (στην Αθήνα σε ποσοστό 90%), οπότε οι δρόμοι μετατρέπονται σε αγωγούς νερού. Χρειαζόμαστε πλέον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Κηφισού με αλλαγή φιλοσοφίας – όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει όχι μόνο τεχνικά έργα στην κατάληξη του Κηφισού, αλλά και σύνολο πολλών μικρών και μεγαλύτερων έργων που συνεργάζονται με τη φύση, ώστε στους δήμους να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε μεγάλο ποσοστό του νερού της βροχής πριν καταλήξει στον Κηφισό, διοχετεύοντας κατάλληλα στο υπέδαφος (περισσότερο χώμα και υλικά διαπερατά στο νερό), σε πάρκα, άλση. Χρειαζόμαστε έργα νέας αντίληψης που βασίζονται στη συνεργασία με τη φύση (nature based solutions), όπως κήποι βροχής, δεξαμενές αποθήκευσης και επανάχρησης του νερού. Μπορούμε να φροντίζουμε να υπάρχουν ανοίγματα σε όλα κηπάρια, παρτέρια και δεντροστοιχίες στα πεζοδρόμια που να επιτρέπουν στο νερό να εισέρχεται σε αυτά. Ο στόχος μας είναι μειωθεί το νερό που καταλήγει στον Κηφισό αλλά και η προστασία των ρεμάτων στους Δήμους και των πηγών του Κηφισού. Μαζί με τα άμεσα έργα και την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου πλημμύρας, χρειάζεται να σχεδιάσουμε σε μακροχρόνιο επίπεδο την υπογειοποίηση του αυτοκινητόδρομου και την επαναδημιουργία του Κηφισού ποταμού, όπως γίνεται σήμερα σε πολλές άλλες πόλεις. Οι δήμοι πρέπει να είναι μέσα σε κάθε σχεδιασμό έργων από υπουργεία και την Περιφέρεια, χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές που να ενισχύουν το ρόλο τους αλλά και διάθεση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων άμεσα. Διαφορετικά το κόστος από τις ζημιές θα είναι στο εγγύς μέλλον πολύ μεγάλο”.
Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σημείωσε:
«Η διάνοιξη και η διευθέτηση της κοίτης του Κηφισού θα πρέπει να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα των αντιπλημμυρικών έργων της Αττικής. Ο Κηφισός διατρέχει το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού σε μήκος μεγαλύτερο των 2.5 χιλιομέτρων, παράλληλα με τον αστικό ιστό, στον οποίο καταλήγει το δίκτυο των ομβρίων υδάτων της πόλης. Δυστυχώς είναι το μόνο σημείο το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό ενώ, η λεκάνη της κοίτης παραμένει στην κατάσταση που κατασκευάστηκε, περίπου 60 χρόνια πριν.
Η κλιματική αλλαγή και οι μεγάλες ποσότητες υετού, μέσα σε ελάχιστο χρόνο που δέχονται οι πόλεις μας τα τελευταία χρόνια,, δείχνουν την αναγκαιότητα να προβλέψουμε έργα όχι με τις σημερινές συνθήκες αλλά με όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Είναι απαραίτητο λοιπόν, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα δομικά έργα που θα επιτρέψουν στον Κηφισό να αποκτήσει επάρκεια ώστε να δεχθεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τις πόλεις μας για τα επόμενα χρόνια».
Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τομπούλογλου αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του σε σχέση με τον Κηφισό τόνισε μεταξύ άλλων :
«Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα που παροχεύονται στον ποταμό, προκαλούν υποβάθμιση των υδάτων του. Στην κοίτη του ποταμού καταλήγουν υγρά και στερεά απόβλητα. Γι’αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η θέσπιση Τοπικού Παρατηρητηρίου και η παρακολούθηση με διάφορα μέσα όπως drones με συστηματικό έλεγχο υγειονομικών υπηρεσιών και με κυρώσεις που να επιβάλλονται σε όσους προκαλούν τη ρύπανση. Η έλλειψη συντήρησης των πλακοσκεπών τμημάτων και πλευρικών τοιχίων του Κηφισού καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο στατικότητας. Η διατήρηση της φυσικής κοίτης του ποταμού με ήπιες αναπλάσεις και η απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων είναι κοινή απαίτηση των πολιτών».
Η Δήμαρχος Ιλίου κ. Ανδριάννα Αλεβίζου -Κουκουβίνου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία να συναντηθούν οι Δήμαρχοι των παραποτάμιων δήμων για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο θα ακουστούν προτάσεις με στόχο να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις για την περιοχές μας ,
εδώ στα δυτικά που ‘πονάμε’ περισσότερο από τις πλημμύρες. »
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός σημειώνει:
«Ο Δήμος Αχαρνών, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης κοντά στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, διασχίζεται από πολλά ρέματα τα οποία ξεκινούν από το βουνό και καταλήγουν στις πεδινές περιοχές. Η μη διευθέτηση αυτών των ρεμάτων στο παρελθόν είχε δημιουργήσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς η πόλη συχνά αντιμετώπιζε προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις».
Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Στράτος Σαραούδας επισημαίνει:
«Η πραγματοποίηση συνάντησης για το ζήτημα του Κηφισού ποταμού ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Μια συνάντηση -όπως ενημερώθηκα- γόνιμη και εποικοδομητική. Μια συνάντηση που μπορεί -και πρέπει- να επαναληφθεί με διευρυμένη σύνθεση που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς. Γιατί μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να κάνει ήδη σημαντικές παρεμβάσεις, όπως ο καθαρισμός του ποταμού και οι εργασίες στο Φάληρο, ωστόσο για να υπάρξει συνέχεια, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και χρηματοδοτήσεις».
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Τίτος Ψαρουδάκης υπογράμμισε την ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων και δρομολόγησης αντιπλημμυρικών έργων τονίζοντας: « Πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να μην καει η βόρεια-βορειοανατολική πλευρά του Πνετελικού όρους γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε παραπάνω τον Κηφισό».
Συμβολικό και όχι μόνο, παρόν στη σύσκεψη έδωσαν και οι προηγούμενοι δήμαρχοι της Νίκαιας, του Ρέντη και του Πειραιά Γιώργος Ιωακειμίδης, Βασίλης Τράπαλης και Στέλιος Λογοθέτης.
Ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττική κ. Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε μεταξύ άλλων: « Ο Κηφισός είναι ένα πρόβλημα που μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερο. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν έχει γίνει μια μελέτη των σημερινών συνθηκών και τι θα μπορούσε αυτό να συνεπάγεται στη διατομή του Κηφισού, αν είναι επαρκής ή όχι. Ας ελπίσουμε ότι η καινούργια διοίκηση της Περιφέρεια η οποία κλείνει χρόνο θα μπορέσει να το προχωρήσει για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για όλους μας. Αυτό είναι το ζητούμενό μας και ελπίζω πραγματικά να προχωρήσει».
Ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας κ. Βασίλης Τράπαλης και ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης συμμετείχαν στη συζήτηση και συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη για συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και στη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς η κλιματική κρίση και οι πλημμυρικές απειλές απαιτούν συντονισμένες ενέργειες για την ασφάλεια των περιοχών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ακόμη ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Τροχαίας Πειραιά κ. Σύλβιος Καραγιάννης, ο υποδιοικητής κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Ι. Ρέντη κ. Αργύριος Βασιλόπουλος , ο Διοικητής Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιά κ. Γιώργος Καγιαλής οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι σε σχέση με τον Κηφισό. Στην ενημερωτική συνάντηση πήραν μέρος οι βουλευτές Β’ Πειραιά : Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θρασύβουλος Μαραγκόζογλου (εκπρόσωπος του Γιάννη Τραγάκη) , Νίνα Κασιμάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ενημερωτικής συνάντησης, τηρήθηκε 1’ λεπτού σιγή για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, μόλις έγινε γνωστή η απώλεια της.