Ένας ενεργειακός συνεταιρισμός διαθέτει τα κέρδη του για φύτευση 1.000.000 δέντρων (στη Σκωτία)

Κέρδη από το αιολικό πάρκο που ανήκει σε ενεργειακό συνεταιρισμό διατίθενται για τη χρηματοδότηση της φύτευσης ενός εκατομμυρίου τοπικών δέντρων στις Εβρίδες. Έχουν ήδη φυτευθεί περίπου 211.000 δενδρύλλια στο πλαίσιο του σχεδίου αποκατάστασης δασικών εκτάσεων στα δυτικά νησιά

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη φύτευση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δέντρων τοπικών ειδών στηρίζει ο ενεργειακός συνεταιρισμός Point and Sandwick trust στη Σκωτία διαθέτοντας τα ετήσια κέρδη του ύψους 900.000 λιρών – καλύπτοντας τα 4/5 του συνολικού κόστους – για να δημιουργηθούν περισσότερα από 1200 μικρά νέα δάση σε όλα τα δυτικά νησιά Εβρίδες (Outer Hebrides). Ο ενεργειακός συνεταιρισμός διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στη Βρετανία, δυτικά του Stornoway, που αποτελείται από 3 ανεμογεννήτριες 3 ΜW.  Οι ανεμογεννήτριες στο Beinn Ghrideag παράγουν έως και 30 GWh ισχύ ετησίως – αρκετή για να τροφοδοτήσουν όλα τα Δυτικά Νησιά με ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρόγραμμα στηρίζει αγρότες, σχολεία, νέους/νέες να φυτέψουν δέντρα σε κενές ή υποχρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις για την αναδάσωση των Εβρίδων και την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης. Ελπίζουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δέντρα θα φυτευτούν μέχρι το 2030. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε καλλιεργητές σε οποιοδήποτε από τα νησιά της περιοχής και πάνω από 800 αγρότες, σχολεία και κοινοτικές ομάδες της έχουν έρθει σε επαφή για να συνεργαστούν στο σχέδιο.

Το έργο δεν απευθύνεται σε μεγάλους εργολάβους για να φυτέψουν τα δέντρα αλλά σε οικογενειακές, μικρές εκμεταλλεύσεις. Ήδη έχουν φυτευτεί 211.000 δέντρα σε 245 καλλιέργειες. Κάποιες από αυτές τις καλλιέργειες έχουν τώρα έως και 1.500 δέντρα που δημιουργήθηκαν από τοπικούς σπόρους: και αποτελούνται από φουντουκιές, σημύδες, πλάτανους και διάφορα είδη ιτιάς. Για να υλοποιηθεί το έργο δημιουργήθηκαν τρία νέα φυτώρια στα νησιά.

Στο πρόγραμμα συνεργάζεται μια άλλη συνεργατική κοινότητα Hebridean Tree Ark που συλλέγει σπόρους από τοπικά είδη δέντρων, από αυτά που έχουν απομείνει – ελάχιστα κι απομονωμένα σε βράχια και γκρεμούς. Το Hebridean Tree Ark έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην αντιστροφή των γηγενών δασών της Εβριδίας που εξαφανίζονται και πλέον υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς διάσπαρτα στα Δυτικά Νησιά. Συλλέγει σπόρους για παραγωγή δέντρων και συνεργάζεται με αγρότες και κοινότητες που θέλουν να καλλιεργήσουν μικρές δασικές εκτάσεις και ζώνες καταφυγίων χρησιμοποιώντας δέντρα τοπικής προέλευσης . Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο 5 μεμονωμένα δέντρα έχουν απομείνει από αυτό που κάποτε ήταν ένα σημαντικό δάσος. Αυτά τα μεμονωμένα δέντρα πιστεύεται ότι έχουν μεγάλη γενετική αξία και γιαυτό επιδιώκεται να αυξηθεί αυτό το γενετικό απόθεμα και να μην απειλούνται με εξαφάνιση γηγενή είδη. 

Η φύτευση των δέντρων και η αποκατάσταση της φύσης είναι πλέον υπόθεση πολλών ανθρώπων. Μερικά αγροκτήματα περιλαμβάνουν οπωροφόρα δέντρα που φυτεύονται εκεί που είχαν καταστραφεί τα δαση για να παραχθεί ξυλεία για κτίρια και σκάφη. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι επαγγελματίες αγρότες αλλά συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα για να ξαναδημιουργήσουν δάση ανάμεικτα με μηλιές, κερασιές και αχολαδιές. Η χρήση σπόρων που συλλέγονται από τοπικά δέντρα αύξησε σημαντικά τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν και να αντέξουν στις συνθήκες του τόπου. Το έργο φυσικά αναπτύσσεται σε συνεργασία με ειδικευμένο προσωπικό.

Πολλές αγροτικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται αποκλεισμένες από τα κέρδη που παράγουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και δυσανασχετούν με τις μεγάλες ανεμογεννήτριες, τους υποσταθμούς και τα ηλεκτρικά δίκτυα που κατασκευάζονται στις περιοχές τους. Όμως στην περιοχή αυτή της Σκωτίας δεν υπάρχουν άνθρωποι που να αντιτίθενται στον ενεργειακό συνεταιρισμό, είναι μέλη του.

Ενίσχυση του τοπικού σχολείου

Ο ενεργειακός συνεταιρισμός στηρίζει και το τοπικό σχολείο. Έχει διαθέσει £38.550 από το 2017 μέσω του προγράμματος κοινοτικών επιχορηγήσεων.

Τα βραβεία επιχορήγησης έχουν χρησιμοποιηθεί για σχολικές εκδρομές, σχολικά είδη και ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης για τα παιδιά στο Sgoil an Rubha

 

 

 

 

 

Posted on 03/09/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top