Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) οι εεπιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καθώς οι κυβερνήσεις στήριξαν καταναλωτές και επιχειρήσεις κατά την παγκόσμια άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Καθώς ο κόσμος παλεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και τμήματα της Ασίας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών πνίγονται από την υπερβολική ζέστη, οι επιδοτήσεις για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο κοστίζουν το 7,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι ξοδεύουν οι κυβερνήσεις ετησίως για την εκπαίδευση (4,3% του παγκόσμιου εισοδήματος) και περίπου τα δύο τρίτα των δαπανών τους για την υγειονομική περίθαλψη (10,9%).
Τα ευρήματα του ΔΝΤ έρχονται καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός λέει ότι ο Ιούλιος ήταν ο Ιούλιος ο θερμότερος μήνας στην ιστορία, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη περιορισμού της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας του ΔΝΤ, οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι ρητές επιδοτήσεις (υποχρέωση για το κόστος προμήθειας) υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό διαπιστώνει το ΔΝΤ σύμφωνα με το έγγραφο , το οποίο παρέχει ενημερωμένες εκτιμήσεις σε 170 χώρες για ρητές και σιωπηρές επιδοτήσεις (υποχρέωση για περιβαλλοντικό κόστος και χαμένοι φόροι κατανάλωσης). Κατεβάστε αναλυτικά δεδομένα για διαφορετικές χώρες και καύσιμα εδώ.
Εκτιμάει το ΔΝΤ ότι η κατάργηση των ρητών και σιωπηρών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα αποτρέψει 1,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα βάλει τις εκπομπές σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα αναδιανείμει επίσης το εισόδημα καθώς οι επιδοτήσεις καυσίμων ωφελούν περισσότερο τα πλούσια νοικοκυριά παρά τα φτωχά.