Άλλο ένα χαστούκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική Κυβέρνηση για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τον σεβασμό του Περιβάλλοντος και το σύστημα της διευθέτησης των ρεμάτων με αφορμή το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ελίσα Φερέιρα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη τονίζει ότι το έργο διευθέτησης του Μ. Ρέματος Ραφήνας δεν θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027 τα χρηματοδοτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζουν λύσεις βασισμένες στη φύση. Τις λύσεις αυτές ήδη απαιτεί από τα Κράτη- Μέλη στις εθνικές στρατηγικές και σχέδιά τους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα. Η υποχρέωση αυτή θα επιταθεί με την επικείμενη (περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2024) ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του Νόμου της Ε.Ε. για την Αποκατάσταση της Φύσης υπό τη μορφή Κανονισμού με νομική δεσμευτικότητα και άμεση εφαρμογή για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Ο Νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας των ποταμών με τους υγροτόπους και τα φυσικά πλημμυρικά τους πεδία σε μήκος 25.000 χλμ. ποταμών στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. μέχρι το 2030.
Η απάντηση της κ. Φερέιρα είναι αναρτημένη στο https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-003625-ASW_EN.html
Σύμφωνα με την Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, το έργο διευθέτησης-οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καναλοποιεί το ποτάμι, αποκόπτοντάς το από τα πλημμυρικά του πεδία και τον υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενωσιακού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Συνακόλουθα δεν είναι επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ 2021-2027 που απαιτεί και την αξιολόγηση των έργων ως προς το κριτήριο της κλιματικής ανθεκτικότητας και τη συμμόρφωση προς τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, το έργο αντιβαίνει:
- Στον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο και στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο (4936/2022) που απαιτούν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τον περιορισμό της τρωτότητας, την αξιοποίηση λύσεων βασισμένων στη φύση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση οικοσυστημάτων.
- Στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλημμύρες σε συνέργεια με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, τις οποίες αντιστρατεύεται το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με τσιμέντο και σαρζανέτια, διότι, όπως υλοποιείται, έχει κατώτερη αποτελεσματικότητα και από τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.
- Στα άρθρα 2 και 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., που κατ’ αναλογία άρθρων 2 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εγγυώνται το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον.
Προσθέτει δε ότι, όπως έχουν προειδοποιήσει με παλαιότερες και πρόσφατες γνωμοδοτήσεις τους το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει καταστροφικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα, στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και στο μικροκλίμα.
Οι Πράσινοι, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων για να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι οι παραβιάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών με τις νομοθετήσεις:
- για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων όπου τα έργα χωρίς κανέναν έλεγχο ξεκινούν πριν την ολοκλήρωση των Περιβαλλοντικών Μελετών,
- για την τελική μεταβίβαση των αδειοδοτήσεων σε Υπουργικές Αποφάσεις,
- για την αποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη προθεσμία νομιμοποίησης,
- για την πρόσληψη ιδιωτών ελεγκτών από τους ίδιους του αναδόχους των έργων (!),
- για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που νομιμοποιούν την παραβίαση του Συντάγματος και των περιβαλλοντικών επιταγών.
Οι Πράσινοι τονίζουν για μια φορά ακόμη ότι δεν μπορεί προς χάριν της «πρόσκαιρης Ανάπτυξης» να ρευστοποιείται το περιβάλλον και να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η φύση απαιτεί σεβασμό.
Φωτογραφία: Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας