Τις εργασίες του 3ου Τακτικού Συνέδριου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ χαιρέτησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των δημοκρατικών κομμάτων.
- Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό της Βούλας Τσέτση, Γενικής Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με υψηλόβαθμα στελέχη τους:
- η Νέα Δημοκρατία, με τη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτή,
- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Σύμβουλο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και τον βουλευτή του Μίλτο Μίλτο Ζαμπάρα, τομεάρχη Περιβάλλοντος.
- το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με τον Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτη Δημόπουλο,
- το ΚΚΕ, με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Δελή,
- η Νέα Αριστερά, με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο,
- η Κίνηση πολιτών «Κόσμος», με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη,
- το ΜΕΡΑ 25, με τον υπεύθυνο του Τομέα Περιβάλλοντος Γιάννη Χαραλαμπάκη,
- το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, με τον Πρόεδρο της Προσωρ. Διοικούσας, Παύλο Μάρα.
Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν μεταξύ άλλων:
Βούλα Τσέτση (Πράσινοι Ευρωκοινοβουλίου):
«Γινόμαστε μάρτυρες μία στροφής προς τα δεξιά, η οποία συχνά σχηματίζει συνασπισμούς με την ακροδεξιά. Οι βασικές αξίες χάνουν έδαφος και προσοχή. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο τέλος του μήνα, με τους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και σπίτι για να μπορέσουν να χτίσουν τη ζωή τους.
Το κέντρο βάρους της πράσινης πολιτικής, το green deal, μοιάζει όλο και πιο μακρινό και ανέφικτο. Καθήκον μας είναι να αποδείξουμε ακριβώς το αντίθετο. Οι κλιματικές αλλαγές, το κοινωνικό και δημοκρατικό πλαίσιο και οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ζητήματα άκρως συνδεδεμένα.
Η δεξιά και η ακροδεξιά χρησιμοποιούν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του γεωπολιτικού πλαισίου ως όπλο για να καταπολεμήσουν τις προοδευτικές πολιτικές. Πριν από μερικά χρόνια το αγαπημένο τους θέμα ήτανε η μετανάστευση. Τώρα έχει προστεθεί και η πράσινη μετάβαση.
Δεν μπορεί να υπάρξει μία πράσινη μετάβαση που να μην είναι κοινωνικά δίκαιη.
Πρέπει να αναπτύξουμε ένα δυνατό πράσινο πόλο, στην Ελλάδα και στον νότο. Για να προωθήσουμε προοδευτικές πολιτικές και συμμαχίες, πρέπει να ορθώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, για να διαφυλάξουμε την ατζέντα μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα είναι ότι οικολογική και η κοινωνική μετάβαση δεν είναι ένα πλέον ένας χώρος πολιτικής συναίνεσης αλλά είναι μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, μεταξύ αντίθετων αξιών. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους και θα πρέπει να το διεκδικήσουμε. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της μετάβασης μπορούν να επιλυθούν με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την προέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και να υπερασπιστούμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας,
Χρειαζόμαστε μια αυτόνομη, ενιαία, πράσινη φωνή στην Ελλάδα που θα είναι σε θέση να πείσει και να δράσει πολιτικά για το καλό του τόπου. Σαν Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, αλλά και σαν Ομάδα των Πρασίνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είμαστε παρόντες για να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια».
Μαρία Συρεγγέλα (Νέα Δημοκρατία)
«Στην εποχή μας η πολιτική οικολογία αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της κοινωνίας μας και για το μέλλον των παιδιών μας κυρίως.
Βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος είναι ορατές πλέον και στη χώρα μας. Βλέπουμε την ένταση στο φωτιών, των πλημμυρών, που είναι ενδεικτικά του προβλήματος το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Θα αναφέρω ενδεικτικά και τον κλιματικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε, ο 4936 του ’22, ο οποίος ορίζει ένα θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, φυσικά την δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ, η Ελλάδα σήμερα είναι η 8η χώρα στον κόσμο σε συμμετοχή ΑΠΕ στην παραγωγή με μερίδιο κοντά στο 50%».
Νικόλας Φαραντούρης (σύμβουλος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)
«Όσον αφορά στα μηνύματα των καιρών τα οποία οι ευαίσθητες κεραίες των Πρασίνων, νομίζω, τα πιάνουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο έντονα σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι δυνάμεις της οικολογίας, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ενώθηκαν για να υπερψηφιστεί η εμβληματική Οδηγία για την υποχρεωτική αποκατάσταση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος, χερσαίου και φυσικού. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την ακροδεξιά καταψήφισαν, χωρίς σοβαρούς λόγους, επικαλούμενοι αόριστα και χωρίς τεκμηρίωση τις ανάγκες και τις ανησυχίες κάποιων ομάδων πίεσης ή γεωργών. Νομίζω ότι είναι σαφές πλέον ποιες είναι οι προοδευτικές και ποιες είναι οι συντηρητικές δυνάμεις.
Καλή δύναμη ενθουσιασμό σας εύχομαι, χαμόγελο, επιτυχίες και δυναμική παρουσία και στα ευρωπαϊκά πράγματα ενόψει ευρωεκλογών».
Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ)
«Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα των Πρασίνων ασχολείται με τα ζητήματα του περιβάλλοντος επισταμένως με έναν εντελεχή τρόπο πολύ πριν αυτά γίνουν μόδα και πολύ πριν μπουν στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία της βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση και άλλα.
Η αριστερά δεν μπορεί να υπάρχει εάν δεν έχει την έννοια της οικολογίας, όχι μόνο στο λεξιλόγιό της αλλά και στο DNA της. Αλλά και η οικολογία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς αριστερό – προοδευτικό πρόσημο. Επίσης δεν μπορεί να υπάρχει πράσινη ανάπτυξη εάν δεν είναι δίκαιη και ισότιμη.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει την πλήρη αδιαφορία της για το περιβάλλον.
Η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να έχει επίκεντρο την κοινότητα και το περιβάλλον. Μικρά έργα, κατά την άποψή μας είναι αυτά που χρειάζονται, διαχειρίσιμα, συνολικός σχεδιασμός στην διαχείριση των απορριμμάτων, αυστηροί περιβαλλοντικοί κανόνες στις μεγάλες επιχειρήσεις, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προστασία της βιοποικιλότητας, ανασυγκρότηση και επέκταση του εθνικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών και πολλά ακόμα, που μαζί με μία κουλτούρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα καλλιεργείται από τις πρώτες τάξεις των σχολείων, θα οδηγήσουν σε μία αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου, σε μία πιο δίκαιη, ισότιμη και αλληλέγγυα πραγματικότητα».
Παναγιώτης Δημόπουλος (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής)
«Ποτέ μέχρι τώρα, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, δεν είχε μπει το περιβάλλον σε υψηλή προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να είμαστε σχεδόν ανέτοιμοι, γιατί ακόμα μία φορά δώσαμε ανεπιτυχείς μάχες.
Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολλές φορές ως άλλοθι για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά τη δεδομένη στιγμή, όταν αυτά τα δεδομένα για κάποιο λόγο μας ενοχλούν, να παίρνουν διοικητικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας, και να το βάζουμε κάτω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
Γιάννης Δελής (ΚΚΕ)
Κατανοώντας και συμμεριζόμενοι της ευαισθησίες σας, εκτιμούμε ότι η περιβόητη πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος, παρά μονάχα με την ανάγκη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας για να διοχετεύσουν τα υπερσυσσωρευμένα τους κεφάλαια. Και την επιδίωξη αυτή βέβαια την πληρώνουν οι λαοί με νέους πράσινους φόρους, με το πανάκριβο ρεύμα και λοιπά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το κάθε καπιταλιστικό κράτος χαρακτηρίζει πράσινη κάθε μορφή ενέργειας που συμφέρει τους δικούς του επιχειρηματικούς ομίλους.
Ευθύνη έχει εκείνη η πολιτική η οποία υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος και στο κριτήριο του κόστους-οφέλους, που αποτελούν την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του κόμματός μας».
Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς
Η κλιματική κρίση αποτελεί τον πυρήνα και τον πυροδότη των πολιτικών εξελίξεων. Αποτελεί το κεντρικό ερώτημα με το οποίο οφείλουμε όλες και όλοι να αναμετρηθούμε γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι κλιματική δικαιοσύνη είναι και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης από τις κυρίαρχες δυνάμεις, οι οποίες είναι δυνάμεις εγκλωβισμένες σε ένα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, δίνουν λύσεις οι οποίες δημιουργούν νέες ανισότητες και οξύνουν παλιές ανισότητες.
Μπορούμε να συμβάλουμε σε μία ουσιαστικά κοινωνική, δίκαιη και οικολογική πράσινη ατζέντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ακροδεξιά είναι η βασική πολιτική δύναμη η οποία αμφισβητείται επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική κρίση.
Ως Νέα Αριστερά επιθυμούμε να είμαστε μία δύναμη η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία ενωτικών, προοδευτικών, αριστερών, οικολογικών, προτάσεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει σύνθεση αυτών των προτάσεων, δεν είναι ανταγωνιστικές.
Προτείνουμε να υπάρχει μία ανοιχτή ενωτική λίστα η οποία μπορεί να συνδιαμορφωθεί από διαφορετικές σήμερα πολιτικές δυνάμεις. Άρα, με πολύ μεγάλη χαρά μετά και το συνέδριό σας και με βάση αποφάσεις σας να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος».
Πέτρος Κόκκαλης (Κόσμος)
«Η θεμελιώδης ψηφοφορία για το νόμο της αποκατάστασης της φύσης, ένα νόμο αντίστοιχης σημασίας με τον κλιματικό νόμο, έδειξε ότι ορθώνεται μία νέα συμμαχία που λέγεται, μπλε-μαύρη, κατάμαυρη, ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους υπερσυντηρητικούς και τους φασίστες.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να συγκροτήσουμε ένα νέο κύμα, που θα φέρει τη δεύτερη συνέχεια, θα προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα τη μετατρέψει σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, βασισμένο στην αρχή της κλιματικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η σαφής κόκκινη και πράσινη συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κόστος της μη μετάβασης τόσα χρόνια, το κόστος που έχει δημιουργήσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η άποψη ότι η αγορά θα πρέπει να καθορίζει την πολιτική και την κοινωνία και όχι να την υπηρετεί.
Είναι στο χέρι μας τους επόμενους μήνες να συνεργαστούμε με πάθος, με ενθουσιασμό, με ενότητα και με συνεργασία, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, αποτελεσματικά, ανταγωνιστικά, για να προστατεύσουμε το πράσινο κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βάλουμε τις βάσεις για μία πράσινη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στη χώρα μας που μπορεί και πρέπει να γίνει το παγκόσμιο πρότυπο σε μια πράσινη, δημοκρατική και δίκαιη μετάβαση».
Γιάννης Χαραλαμπάκης, υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΜΕΡΑ 25
«Το ΜΕΡΑ 25, που έχει επίσης συνέδριο, στέλνει χαιρετίσματα στο συνέδριο των Πράσινων και ευχόμαστε οι εργασίες σας να είναι παραγωγικές».
Παύλος Μάρας (Οικολογία)
«Ζούμε σε μια εποχή με μια καταφανή ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας αλλά και μία έξαρση του λαϊκισμού διεθνώς. Σε αρκετές χώρες ακροδεξιοί λαϊκιστές ενισχύονται εκλογικά και οδεύουν ή βρίσκονται στην εξουσία.
Η πολιτική οικολογία πρέπει να εκφραστεί ενιαία αυτόνομη και αυτοδύναμη, ώστε να είναι στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όταν είναι ισχυρή η οικολογία, μπορεί να επηρεάσει να δημιουργηθούν ευρύτερες συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων, που μπορούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν ένα οικολογικό πράσινο στρατηγικό σχέδιο».
Πράσινοι.
prasinoi.eu | prasinoi.gr | facebook.com/prasinoi.gr | instagram.com/prasinoi.gr | twitter.com/prasinoi_gr
e-mail: info@prasinoi.eu