To πρώτο παρατηρητήριο του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα μετράει δύο χρόνια ζωής και καταγράφει, για το 2022, περισσότερες από 170 αναφορές!
Αυτές τις μέρες παρουσιάζει τη δεύτερη ετήσια έκθεση της συλλογής και καταγραφής περιστατικών παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου.
Ανάμεσα στις σοβαρότερες αναφορές που καταγράψαμε είναι:
- Η παραβίαση των κανόνων της καλής νομοθέτησης.
- Η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών σε επίπεδο Ανεξάρτητων Αρχών. Ανάθεση της έρευνας της υπόθεσης στην αναρμόδια Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και όχι στις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) και της ΑΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
- Η μη συμμόρφωση της ελληνικής πολιτείας με αποφάσεις ανωτάτων ελληνικών δικαστηρίων.
- Οι παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.
- Η αστυνομική βία.
- Η παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, των ευάλωτων ομάδων και των μειονοτήτων.
Το Govwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία του Vouliwatch, συλλογής, καταγραφής και αναφορών περιστατικών παραβίασης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Στόχος του Govwatch είναι ανάδειξη υποθέσεων παραβίασης ή υπόνοιας παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου, η ενημέρωση πολιτών και φορέων, η ενίσχυση της ανάδειξης τέτοιων παραβιάσεων από την ΚτΠ και η άσκηση πίεσης για λογοδοσία των υπευθύνων. Ταυτόχρονα, αυτούσιο το περιεχόμενο του Govwatch παρουσιάζεται και στην αγγλική γλώσσα ώστε η ανάδειξη των ευρημάτων του να απηχεί και σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως
η GRECO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
.
Ο συλλογικός χάρτης των παθογενειών του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα σχεδιάζεται και εμπλουτίζεται με αναφορές από την ομάδα του govwatch, την Κοινωνία των Πολιτών, τον δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και πολίτες. Η συλλογή και η καταγραφή των αναφορών – παραβιάσεων (ή υπονοιών παραβίασης) πραγματοποιούνται με χρονολογική σειρά ανά θεματική και όπως αυτές αποτυπώνονται σε διάφορες καταγγελίες, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, αποφάσεις ή/και γνώμες διεθνών, ευρωπαϊκών ή εγχώριων οργανισμών, φορέων ή/και προσώπων” (ή κάτι αντίστοιχο μιας και έχουμε και πολίτες και ΜΜΕ κοκ)