ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
04/12/2014
Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα
ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Να βάλουμε φρένο στην αλλαγή του κλίματος
«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα, και καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, κύματα καύσωνα κι άλλα ακραία καιρικά που μέχρι τώρα συνέβαιναν πολύ σπάνια θα είναι «η νέα κανονικότητα του κλίματος», δημιουργώντας έναν κόσμο αυξημένων κινδύνων και αστάθειας» διαπιστώνει και η νέα, 3η κατά σειρά, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή «Κατεβάστε τη Θερμοκρασία» [1]. Η έκθεση εξετάζει της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, στο υδατικό ισοζύγιο, στις υπηρεσίες οικοσυστήματος και στις ακτές σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια και Κεντρική Ασία. «Επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των καταχρήσεων των βιομηχανικών οικονομιών του παρελθόντος, γεγονός που θα επιφέρει υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας στις δυο επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού». Τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών γίνονται πλέον αισθητά σε διάφορους πληθυσμούς ανά τον κόσμο, στις σοδειές τους και στις ακτές – όπως το τελευταίο διάστημα σε περιοχές της Μεσογείου-, παρ’ όλα αυτά η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μπορούν ακόμη να αποφευχθούν αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τα επίπεδα αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C».
Ο Νίκος Χρυσόγελος, συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη» δήλωσε: «Η προστασία του κλίματος είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει, το αργότερο στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο 2015, στο Παρίσι, μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και μαζική στροφή των επενδύσεων σε καθαρότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθαρότερη ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακά αποτελεσματικά κτίρια και συσκευές. Η πρόκληση είναι μπροστά μας, είτε θα δράσουμε έστω στο δώδεκα και πέντε, για να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή είτε θα εγκαταλειφθούμε σε μια πορεία που θα αλλάξει την ζωή πάνω στον πλανήτη, – τουλάχιστον όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα – μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Όπως τονίζει και ο Rachel Kyte, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ειδικός Απεσταλμένος για την Κλιματική Αλλαγή, η αλληλένδετη σχέση μεταξύ μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κλιματικής προστασίας μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών».
Η Ελεάνα Ζιάκου, υπεύθυνη των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη» για θέματα ενέργειας-κλίματος δήλωσε: «Όταν ο Jim Kong Kim, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενός οικονομικού και όχι οικολογικού οργανισμού, δηλώνει ότι η μεγάλη συχνότητα θερμοκρασιών ρεκόρ, η αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων σε μερικά μέρη και η αυξανόμενη ξηρασία σε περιοχές όπως αυτή της Μεσογείου επιδεινώνουν το φαινόμενο της φτώχειας, διευκολύνοντας τον κατακερματισμό του τρόπου διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, τότε πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις σε οικονομικούς πόρους για προσαρμογή των πληθυσμών στις νέες κλιματικές συνθήκες. Το δίλημμα είναι σαφές: είτε θα επενδύσουμε στην οικολογική και κοινωνική καινοτομία και στην έξοδο από το πετρέλαιο, το κάρβουνο, τον λιγνίτη και την πυρηνική ενέργεια για να σώσουμε την ανθρωπότητα ή θα μένουμε προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα βλέποντας τον πλανήτη να ψήνεται και τις ανθρώπινες κοινότητες να πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως τώρα στην Ιταλία και Γαλλία, στο Μαρόκο και σε άλλες περιοχές».
Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης σε τέσσερεις περιοχές:
Λατινική Αμερική και Καραϊβική: Οι ακραίες θερμοκρασίες και η αλλαγή του μοντέλου βροχοπτώσεων θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, στο υδατικό ισοζύγιο και στη βιοποικιλότητα. Αν στην Βραζιλία δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, η παραγωγή των καλλιεργειών θα μειωθεί στο 70% για την σόγια και στο 50% για το σιτάρι με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2°C έως το 2050. Πιο όξινοι ωκεανοί, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, τροπικοί κυκλώνες και αλλαγές θερμοκρασίας θα επηρεάσουν των βιοπορισμό των πολιτών, τις ακτές, τον τουρισμό, την υγεία, την τροφή και το νερό, ειδικότερα στην Καραϊβική. Το λιώσιμο των πάγων θα απειλήσει τις πόλεις των Άνδεων.
Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Η αύξηση των ζεστών ρευμάτων σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες θα επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης νερού, επιφέροντας τεράστιες συνέπειες στην ανθρώπινη κατανάλωση και στην περιφερειακή ασφάλεια. Σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Λιβύη, η παραγωγή καλλιεργειών προβλέπεται να μειωθεί στο 30% με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 εως 2°C μέχρι το 2050.
Δυτικά Βαλκάνια και Κεντρική Ασία: Η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού σε μερικά μέρη αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας προς τους 4°C. Το λιώσιμο των πάγων στην Κεντρική Ασία και η αλλαγή των εποχών των πλημμυρών θα οδηγήσει στην μείωση των αποθεμάτων νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και σε αυξανόμενους κινδύνους καταστροφικών πλημμυρών. Όσον αφορά στα Βαλκάνια, η ξηρασία θα επηρεάσει τις καλλιέργειες, την υγεία και την παραγωγή ενέργειας. Στην ΠΓΔΜ οι απώλειες από τις καλλιέργειες προβλέπονται πάνω από το 50% για τον αραβόσιτο, το σιτάρι, τα λαχανικά και τα αμπέλια με αύξηση μέσης θερμοκρασίας κατά 2°C έως το 2050. Στη Βόρεια Ρωσία, o μαρασμός των δασών και το λιώσιμο του μόνιμου στρώματος του πάγου απειλεί να πυροδοτήσει μεγαλύτερη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, λόγω της απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα αερίων όπως το μεθάνιο και το αποθηκευμένο διοξείδιο του άνθρακα.
[1] http://www.worldbank.org/en/topic/climatechange/publication/turn-down-the-heat