Βασιλική Γραμματικογιάννη: Υποψήφια στην Εύβοια με το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για τη φύση και τους κατοίκους της
Η Βόρεια Εύβοια να γίνει πρότυπο κοινωνικής και οικολογικής αναγέννησης με συμμετοχή των πολιτών
Βόρεια Εύβοια: Βιώσιμη διέξοδος, με συμμετοχικό σχεδιασμό – Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών
Δύο χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι τα λόγια τα μεγάλα καλύπτουν την πραγματικότητα: έχουν γίνει πολύ λίγα, πολύ αργά και αρκετά προς λάθος κατεύθυνση. Ακόμα οι κάτοικοι της και όλοι μας δεν έχουμε πληροφορηθεί τι έφτιαξε και μια συνηθισμένη πυρκαγιά εξελίχθηκε σε μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή. Οι άνθρωποι της Εύβοιας είναι οργισμένοι γιατί δυο χρόνια μετά δεν υπάρχει μια αποτίμηση και απόδοση ευθυνών. Οι άνθρωποι, επίσης, συνεχίζουν να φεύγουν από την περιοχή που θα μπορούσε – έστω και μετά την μεγάλη καταστροφή – να γίνει ένα υπόδειγμα τόπου βιώσιμης ευημερίας. Δεν απουσιάζουν οι δυνατότητες αλλά η πολιτική βούληση και ο πολιτικός σχεδιασμός από κοινού με τους κατοίκους.
Όμως νέες απειλές είναι εδώ. Αντί για παράδειγμα να υπάρχει ένα σχέδιο για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του Ευβοϊκού, προωθείται ένα σχέδιο για μετατροπή του σε χώρο βιομηχανικής κλίμακας ιχθυοκαλλιέργειας με παραχώρηση 22.000 στρεμμάτων, που μετά τα συρόμενα εργαλεία βυθού θα δώσει το χαριστικό χτύπημα σε αυτή τη μοναδική θαλάσσια περιοχή.
Πρόσφατα (16.6.2023) διοργανώθηκε στη Χαλκίδα με πρωτοβουλία φορέων και συλλόγων της περιοχής μια επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “την θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας σε όλο τον Ευβοϊκό, η οποία αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δεσμεύοντας μια τεράστια περιοχή 22.000 στρεμμάτων!”. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές “Η θάλασσα του Ευβοϊκού, όπως και τα δάση, τα βουνά και όλη η χερσαία περιοχή του πανέμορφου νησιού μας, κινδυνεύει από μια νέα επιδρομή με σκοπό το κέρδος και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον του Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, στην υγεία, την διατροφή μας και στον τουρισμό: την θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας. Για το θέμα αυτό όλη η κοινωνία της Εύβοιας έχει ελάχιστα ενημερωθεί”
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων & Φορέων για την Προστασία του ΕυβοϊκούΟμάδα Πολιτών για την Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη kolobrextissos@gmail.com,Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ sideritis2019@gmail.com,Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) sppenk@gmail.com,Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου psaliv22@gmail.com, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ελυμνίων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» (Β. Εύβοια) makistos.evia@gmail.com
Μια συμβολική κίνηση με μεγάλη αξία: υποψηφιότητα της Βασιλικής Γραμματικογιάννη, συνεπικεφαλής ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Εύβοια
Η συνεπικεφαλής του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ και συνεκπρόσωπος του κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ Βασιλική Γραμματικογιάννη επέλεξε να είναι υποψήφια στην Εύβοια για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς. Παρότι είναι μια περιφέρεια που δύσκολα η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ μπορεί να εκλέξει, εφόσον υπερβεί πανελλαδικά το 3%, η Βασιλική το επέλεξε για να δείξουμε ότι η πολιτική για εμάς είναι διαφορετική, δεν αφορά τις καρέκλες αλλά την προσπάθεια να είμαστε χρήσιμοι και υποστηρικτικοί προς τις τοπικές κοινωνίες.
Και οι Πράσινοι τόσο πριν όσο και μετά την καταστροφική πυρκαγιά επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική, οικολογική και οικονομική ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
Για να μείνει ανοικτός ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον
Συμμετοχικός σχεδιασμός, περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης, τουρισμός αλληλεγγύης, μέτρα διάσωσης της Οικονομίας του Δάσους με ειδικό ρόλο για τους ρητινοσυλλέκτες, αλλά και σύνδεση της ανασυγκρότησης με την απαραίτητη Πράσινη Μετάβαση, έχουν κεντρική θέση στο αναλυτικό σχέδιο προτάσεων για τη Βόρεια Εύβοια, που καταθέτει το νέο κόμμα των Πράσινων.
Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να περιφρουρηθούν οι καμένες περιοχές από συμφέροντα εξορύξεων και ασκούν κριτική στην κυβερνητική Επιτροπή Ανασυγκρότησης υπό τον Σταύρο Μπένο, για απουσία μακροπρόθεσμου ορίζοντα πέραν της 10ετίας αλλά και για αδυναμία αναγνώρισης των διαφορών από προηγούμενα προγράμματα που είχε συντονίσει ο ίδιος.
Με τίτλο «Να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον», το κείμενο των Πράσινων περιλαμβάνει πάνω από 40 συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφύλαξη και διαχείριση της φυσικής αναγέννησης, τη διάσωση της βαριά πληγωμένης «οικονομίας του δάσους», αλλά και τη δρομολόγηση της απαραίτητης Πράσινης Μετάβασης. Δίνεται έμφαση στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και τα κτίρια, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, την εκπαίδευση για τα πράσινα επαγγέλματα, την κάλυψη των κενών σε απαραίτητες υποδομές, αλλά και την ενεργειακή μετάβαση με έλεγχο της τοπικής κοινωνίας και για δικό της όφελος. Οι προτάσεις των Πράσινων έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης περιοδείας τους (Πράσινοι: Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας για κοινωνική και οικολογική αναγέννηση) και των συζητήσεων που είχαν με ενεργούς πολίτες, τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Οι Πράσινοι επισημαίνουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης κρίσιμων οικονομικών τομέων και μαζικής διαρροής πληθυσμού, όπως στη Νότια Ηλεία μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Στις προτάσεις τους υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να μείνουν οι άνθρωποι του δάσους στον τόπο τους και να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους, με μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
- Αξιοποίηση της εμπειρίας και των δεξιοτήτων όσων ρητινοσυλλεκτών ενδιαφέρονται, για επιδοτούμενη επέκταση της ρητινοσυλλογής στα δάση των απέναντι περιοχών (Σποράδες, Νότιο Πήλιο, Αταλάντη) χωρίς μετεγκατάστασή τους εκεί.
- Πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές ως «μονοπάτια αναγέννησης του δάσους», συνδυασμένα με εκστρατείες για ελληνικό και διεθνή Τουρισμό Αλληλεγγύης.
Για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου, οι Πράσινοι δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη φυσική αναγέννηση και στα απαραίτητα μέτρα προστασίας της. Τεχνητές αναδασώσεις μόνο ως εξαίρεση για τεκμηριωμένους σοβαρούς λόγους, αποκλειστικά με τοπικά αυτοφυή δασικά είδη και μελισσοκομικά φυτά, αλλά και με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.
Παράλληλα οι Πράσινοι τονίζουν την ανάγκη να περιφρουρηθούν πλήρως οι καμένες περιοχές από συμφέροντα εξορύξεων, ζητώντας να μείνουν στα σημερινά τους όρια τα υπάρχοντα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι.
Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι η αποκατάσταση και ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτές. Οφείλει να βασιστεί στις προτάσεις και τη συμμετοχή τους, στη βάση σχεδίων ανά περιοχή με στόχους, πόρους, εργαλεία υλοποίησης που θα συμφωνηθούν με τις τοπικές κοινωνίες, δεν θα ανακοινωθούν απλώς για λογαριασμό τους. Το στοίχημα είναι να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία δημόσιου συμμετοχικού σχεδιασμού.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τόσο δημόσια όσο και στην κυβερνητική Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Βόρ. Εύβοιας.
Δεν ξεχνάμε όμως και τα άλλα προβλήματα της Εύβοιας. Μερικές δραστηριότητες μας προς αυτή την κατεύθυνση:
- Περιοδεία των Πράσινων στα ορυχεία και στα καμένα της Εύβοιας (20/6/2022)Δεν ξεχνάμε και τα άλλα προβλήματα της Εύβοιας: Οι δύο συν-εκπρόσωποι των Πράσινων είχαν επισκεφθεί στις 20/6/2022 το ανενεργό μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στο Ίσωμα, με τη συνοδεία ενεργών πολιτών στα ζητήματα περιβάλλοντος, όπου διαπίστωσαν ότι η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τα εύκολα επιφανειακά μεταλλεύματα καταπατώντας κάθε έννοια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Λόφοι από τα απόβλητα της εξορυκτικής διαδικασίας έχουν κλείσει ρέματα και η εταιρεία εγκατέλειψε το κύτταρο χωρίς αποκατάσταση, με αποτέλεσμα το όρυγμα να συναντήσει τον υδροφόρο ορίζοντα και να σχηματίσει μεγάλη λίμνη βάθους 100 μέτρων, με τον πυθμένα να φέρει βαρέα μέταλλα.