Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον κατώτατο μισθό και το ελάχιστο εισόδημα

Η Εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει αργία για τον εορτασμό των επιτευγμάτων του εργατικού κινήματος και την υπεράσπιση των αγώνων για καλύτερες συνθήκες εργασίας παγκοσμίως.

Ως Πράσινοι, η δέσμευσή μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και η δέσμευσή μας προς τα συνδικάτα είναι ουσιαστικό μέρος του DNA μας. Σε κάθε επίπεδο, από τις τοπικές κυβερνήσεις μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Πράσινοι προωθούμε νομοθεσία που βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και μειώνει την ανισότητα.

Στη ειδική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνεται ένα  παράδειγμα μιας από τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίζονται οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέντευξη με την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sara Matthieu το ενημερωτικό δελτίο συζητάει την Πρωτοβουλία για το Ελάχιστο Εισόδημα. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να διασφαλίσει ότι κανείς στην ΕΕ δεν πρέπει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Sara είναι μέλος του βελγικού πράσινου κόμματός, Groen, και είχε βασικό ρόλο ως εισηγήτρια για το ψήφισμα για το ελάχιστο εισόδημα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Η συνέντευξη: “Αυτή ήταν μια πραγματική νίκη!”

EGP: Προτού αρχίσουμε να μιλάμε για την επίλυση του ελάχιστου εισοδήματος που δουλέψατε, μπορείτε να εξηγήσετε εν συντομία τη διαφορά μεταξύ κατώτατου μισθού και ελάχιστου εισοδήματος;

Sara Matthieu: Πράγματι, ο κατώτατος μισθός και το ελάχιστο εισόδημα συχνά συγχέονται. Η διαφορά είναι ότι ο μισθός συνδέεται με μια δουλειά. Είναι η αμοιβή που παίρνει κάποιος ως αντάλλαγμα για την εκτέλεση μιας εργασίας στην αγορά εργασίας. Ενώ το ελάχιστο εισόδημα αποτελεί οικονομική στήριξη για άτομα που βρίσκονται – προσωρινά ή διαρθρωτικά – εκτός αγοράς εργασίας.

Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι και τα δύο είναι εγκατεστημένα σε όλα τα κράτη μέλη και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αρκετά υψηλά για να εγγυηθούν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Υπάρχει κανόνας σε όλη την ΕΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό;

Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα μια οδηγία για την αύξηση των κατώτατων μισθών στο επίπεδο των αποκαλούμενων “μισθών διαβίωσης”, που είναι ένας μισθός που παρέχει αρκετά για να μπορέσετε νοικιάσετε ένα σπίτι, να πληρώσετε τους λογαριασμούς, να αγοράσετε τρόφιμα κ.λπ.

“Ο αντίκτυπος της οδηγίας για τους “μισθούς διαβίωσης” δεν μπορεί να υποτιμηθεί: 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ θα απολαύσουν αύξηση μισθού 20 %”

Τι σημαίνει αυτή η οδηγία για τους εργαζόμενους;

Ο αντίκτυπος της οδηγίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί: 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ θα απολαύσουν αύξηση μισθών κατά 20 %. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα μεταφέρουν αυτήν την οδηγία το συντομότερο δυνατό. αυτή είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής.

Εντάξει, τώρα ας μιλήσουμε για το ελάχιστο εισόδημα. Τι πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Στην πρότασή της από τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το ελάχιστο εισόδημα πρέπει να οριστεί κατ’ ελάχιστον στο εθνικό όριο της φτώχειας. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει μόνο μη δεσμευτικές «συστάσεις» προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να τους ακολουθήσουν, οπότε γιατί θα άλλαζαν ξαφνικά τις πολιτικές τους για να ανταποκρίνονται στα πρότυπα που δεν είναι καν υποχρεωτικά;

Τι θέλουν οι Πράσινοι;

Ως Πράσινοι ζητάμε μια οδηγία για το ελάχιστο εισόδημα. Χρειαζόμαστε μια οδηγία που θα ανεβάζει το ελάχιστο εισόδημα τουλάχιστον στο επίπεδο του εθνικού ορίου της φτώχειας σε όλα τα κράτη μέλη, που είναι το 60 % του εθνικού μέσου εισοδήματος (Σ.Σ. δηλαδή να είναι πάνω από το όριο που θεωρείται ως εισόδημα που οδηγεί στη φτώχεια).

“Αυτή η ψηφοφορία ήταν μια πραγματική νίκη. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ για το εθνικό ελάχιστο εισόδημα”

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ψηφίσματος για την αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ σε δεσμευτική οδηγία. Γιατί ήταν τόσο ιδιαίτερη αυτή η διαδικασία;

Αυτή η ψηφοφορία ήταν μια πραγματική νίκη. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ για το εθνικό ελάχιστο εισόδημα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Το μάθημα είναι ότι δεν τα παρατάς ποτέ. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε γιατί χρειαζόμαστε δεσμευτικά μέτρα για τα ελάχιστα εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Ποιος θα ωφεληθεί από μια δεσμευτική οδηγία για το ελάχιστο εισόδημα;

Πρώτον, θα ωφελούσε ομάδες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα οικονομικής αστάθειας και διακρίσεων, όπως μονογονείς, άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες κ.λπ.

Επιπλέον, ο καθένας από εμάς μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα κάποια στιγμή της ζωής του και να χρειαστεί υποστήριξη. Μπορεί να γίνουμε ανίκανοι να εργαστούμε, να αρρωστήσουμε ή να πάθουμε κατάθλιψη.

Οι γυναίκες, για παράδειγμα, συχνά αναλαμβάνουν άτυπη φροντίδα για συγγενείς. Συχνά δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν κοινωνικά δικαιώματα. Εάν, κάποια στιγμή στη ζωή τους, θέλουν να κάνουν μια αλλαγή και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, χρειάζονται συχνά μέσα για να γεφυρώσουν μια περίοδο κατά την οποία αναζητούν δουλειά ή ξεκινούν εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να κάνει ένα ελάχιστο εισόδημα.

Οι Πράσινοι ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της αύξησης του ελάχιστου εισοδήματος, ενώ οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι διχάστηκαν. Γιατί ορισμένα κόμματα διστάζουν να υποστηρίξουν ένα ελάχιστο εισόδημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους;

Οι πολέμιοι μιας ισχυρότερης πολιτικής της ΕΕ στον κοινωνικό τομέα συχνά υποστηρίζουν ότι η κοινωνική πολιτική είναι κατά κύριο λόγο εθνική αρμοδιότητα και ότι η ΕΕ πρέπει να απέχει από αυτήν. Διαφωνώ.

Γιατί;

Η τροφοδοσία των πιο ευάλωτων πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ένωσης. Στις περισσότερες χώρες η προστασία του εισοδήματος εντός και εκτός εργασίας είναι ανεπαρκής για την πρόληψη της φτώχειας. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, ιδίως στα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου, το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι αυτή τη στιγμή η πιο πιεστική ανησυχία για το 93 % των Ευρωπαίων, ακολουθούμενο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιπροσωπεύουν το 82 %”

Εκτός από την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος, ποια άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας στην Ευρώπη;

Η φτώχεια δεν είναι απλώς η έλλειψη οικονομικών μέσων, αλλά μάλλον ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που περιλαμβάνει τόσο έλλειψη εισοδήματος, πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, και, συνεπώς, βασικές προϋποθέσεις για να ζεις με αξιοπρέπεια και να συμμετέχεις στην κοινωνία. Επομένως, η ΕΕ θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με ολοκληρωμένο τρόπο, διασφαλίζοντας την ανοδική σύγκλιση προς ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ενεργή όσον αφορά τις προσβάσιμες και καλές κοινωνικές υπηρεσίες στη φροντίδα των παιδιών, τη μακροχρόνια φροντίδα, την εκπαίδευση, τη στέγαση κ.λπ.

Κάποιοι επικρίνουν ότι οι Πράσινοι πρέπει ακόμη να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κοινωνικό προφίλ για να διασφαλίσουν ότι οι πράσινες πολιτικές ωφελούν όλους. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Οι Πράσινοι ήταν πάντα υπέρ μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης. Η κοινωνική ένταξη και η οικονομική ένταξη είναι αλληλένδετες. Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι οι κοινωνικές πτυχές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τις οικονομικές πτυχές. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι ο οικονομικός πυλώνας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος από τον κοινωνικό. Αυτή δεν ήταν ποτέ η πολιτική μας επιλογή.

«Τα συνδικάτα είναι βασικοί σύμμαχοι στην τοποθέτηση των κοινωνικών πολιτικών ψηλά στην πολιτική ατζέντα»

Η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί την ημέρα των συνδικάτων και των εργαζομένων. Τι ρόλο διαδραματίζουν στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και πιο δίκαιη Ευρώπη;

Τα συνδικάτα είναι βασικοί σύμμαχοι στην τοποθέτηση των κοινωνικών πολιτικών ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Διαθέτουν την αξιοπιστία να εκπροσωπούν τους εργαζομένους και ήταν θεμελιώδεις για την σύλληψη της ιδέας μιας δίκαιης μετάβασης στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοοικονομικές ανησυχίες κατά το πρασίνισμα των οικονομιών μας. Είναι αδύνατο να επιβληθούν αυτές οι αλλαγές από την κορυφή προς τα κάτω, και ακόμη κι αν ήταν, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια αντίσταση που θα αδυνάτιζε τη μετάβαση σε μια στάση ούτως ή άλλως. Αλλά είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για να πειστούν οι εργαζόμενοι σε διαφορετικούς κλάδους ότι το business as usual δεν αποτελεί επιλογή. Αντί να παρουσιάζουμε αυτήν την αλλαγή ως απειλή, η οποία είναι κατανοητή, αλλά συχνά γίνεται κατάχρηση από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε όσον αφορά τις ευκαιρίες απασχόλησης, τη βελτίωση της υγείας και ασφάλειας και την ασφάλεια της εργασίας για πολύ καιρό στο μέλλον.

Η Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε πρόσφατα μια «πραγματική Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία της ΕΕ». Ποια συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται στην πρόταση αυτή;

Πράγματι, δημοσιεύσαμε πρόσφατα μια εργασία για το Just Transition που αξίζει να διαβάσετε!

Ως Πράσινοι πιστεύουμε ότι η μετάβαση στην οικολογική βιωσιμότητα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ευημερία, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και ενισχύονται.

Στο έγγραφο, ζητάτε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με ποιό τρόπο;

Εκτός από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και τους στόχους, απαιτούμε να καλύπτει και κοινωνικές δεσμεύσεις για να λειτουργήσει η οικονομική μετάβαση για, και όχι παρά, για κάθε άτομο στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει συγκεκριμένα;

Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κυμαίνονται από τις πολιτικές για την αγορά εργασίας, τη δημιουργία πράσινων και βιώσιμων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, έως τον ορισμό της ΕΕ για βασικά αγαθά και υπηρεσίες στα οποία όλοι στην ΕΕ πρέπει να έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ένωσης. Η αξιοπρεπής στέγαση και η προσιτή υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα, θα είναι σίγουρα μία από εκείνες τις υπηρεσίες που εξακολουθούν να εμποδίζονται πάρα πολλοί Ευρωπαίοι.

Ποια είναι η Sara Matthieu

Η Sara Matthieu είναι Βελγίδα πράσινη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2020. Είναι συντονίστρια της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και ενεργό μέλος στις Επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων. Στο κοινοβούλιο, εργάζεται κυρίως για την κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του οικολογικού σχεδιασμού και κοινωνικών θεμάτων όπως η προστασία από τον αμίαντο, η προστασία των εργαζομένων, το ελάχιστο εισόδημα και η δέουσα επιμέλεια.

 

 

Posted on 01/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top