Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres χαιρέτισε τη σημαντική, νέα έκθεση για την επιστήμη του κλίματος ως «Οδηγό για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας». Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καλεί τις χώρες να μειώσουν δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν ξεφύγει μακριά από ένα μέλλον που θα σημαδευτεί από άνοδο της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C. «Η ανθρωπότητα βρίσκεται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου και αυτός ο πάγος λιώνει γρήγορα», είπε ο António Guterres. Ένα μέλλον το οποίο η μέση θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. είναι ακόμα «εφικτό, αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα», πρόσθεσε.
«Αυτή η έκθεση είναι μια ξεκάθαρη έκκληση για μαζικές γρήγορες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονικό πλαίσιο», είπε ο Γενικός Γραμματέας, ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση «τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα».
Το Summary for Policymakers που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα προειδοποιεί ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της γης πιθανότατα θα δει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει για τη διατήρηση της μέσης υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C θα εξαντληθεί σύντομα χωρίς δραστικές μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων και τριπλάσια έως εξαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε κλιματικές λύσεις.
Επισημαίνει επίσης ότι οι πιο πρακτικές λύσεις – ξεκινώντας από την ηλιακή και αιολική ενέργεια και τις μειώσεις των εκπομπών μεθανίου – είναι επίσης οι πιο προσιτές.
Στις δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε ένα νέο Σύμφωνο Αλληλεγγύης για το Κλίμα, Climate Solidarity Pact, στο οποίο «όλοι οι υπεύθυνοι μεγάλων εκπομπών θα καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να μειώσουν τις εκπομπές και οι πλουσιότερες χώρες θα κινητοποιήσουν οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να στηρίξουν τις αναδυόμενες οικονομίες σε μια κοινή προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία δεν θα αυξηθεί περισσότερο από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης (Acceleration Agenda) του António Guterres, που θα ενισχυθεί με τη σειρά του από μια Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οι πλούσιες χώρες θα δεσμευτούν να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές έως το 2040, μια δεκαετία πριν από τα τρέχοντα σχέδια. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συμφωνήσουν σε μια προθεσμία το 2050. Βασικά στοιχεία της ατζέντας περιλαμβάνουν
- σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2035 για τις πλούσιες χώρες και το 2040 για τον υπόλοιπο κόσμο,
- τερματισμός της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης νέων ή διεύρυνσης υποδομών πετρελαίου ή φυσικού αερίου,
- διασφαλίσεις για τις πιο ευάλωτες κοινότητες,
- κλιμακούμενη χρηματοδότηση για την “προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες” και για τις “απώλειες και ζημιές”,
- μεταρρυθμίσεις για την κλιμάκωση των επενδύσεων για το κλίμα από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιωτικούς χρηματοδότες.
Ο António Guterres κάλεσε επίσης τους Διευθύνοντες Συμβούλους εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο «να είναι μέρος της λύσης. Θα πρέπει να παρουσιάσουν αξιόπιστα, ολοκληρωμένα και λεπτομερή σχέδια μετάβασης» με πραγματικές περικοπές εκπομπών έως το 2025 και το 2030, μαζί με αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα που θα τους επιτρέψουν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να κλιμακώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο υπαναχώρησαν από τα δηλωθέντα σχέδια τους για το κλίμα, μετά από ένα έτος κερδών ρεκόρ που προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα σοκ στις τιμές της ενέργειας που προέκυψαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.