Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προκηρύξει πριν από λίγο καιρό διαγωνισμό ύψους 500.000.000 ευρώ για την κατασκευή 3 νέων νοσοκομείων για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όμως οι προσφορές των κατασκευαστικών εταιριών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – WEBUILD και ΑΒΑΞ κρίθηκαν υπερβολικά υψηλές με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Η ανακοίνωση του ΙΣΝ εμμέσως αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της υπερκοστολόγησης έργων από τις κατασκευαστικές εταιρίες, αφού αναφέρει “Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)”.
Η ανακοίνωση του ΙΣΝ για την ακύρωση του διαγωνισμού
“Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).
Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.
Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών”.
Το ιστορικό
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 3 νοσοκομείων που επιδιώκει να δωρήσει στο ελληνικό κράτος: του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ που “θα λειτουργούν ως υπερσύγχρονα, δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με έδρα περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, παρέχοντας ισότιμη και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Με την ολοκλήρωση και παράδοσή τους να έχει προγραμματιστεί εντός του 2025, τα τρία νοσοκομεία φιλοδοξούν να καταστούν διεθνή σημεία αναφοράς στον τομέα των νοσοκομειακών υποδομών”.
Στον διαγωνισμό προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες: ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – WEBUILD και ΑΒΑΞ .
Μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του U.S. Green Building Council για την δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι “κτιριακά έργα μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα“.
Τα τρία νέα νοσοκομεία “θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη σε ασθενείς”, ενώ “αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED”. Ο σχεδιασμός μάλιστα επιδιώκει να υπερβεί τις προδιαγραφές της πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο της Πλατινένιας Πιστοποίησης (Platinum level).
Τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.
Η εταιρία DCarbon έχει αναλάβει το ρόλο συμβούλου βιωσιμότητας του έργου με στόχο να είναι συμβατό με τη “μετάβαση της κοινωνίας σε μία κοινωνία μηδενικών ρύπων”.
Η μελλοντική λειτουργία των 3 νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα “θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση παρόμοιων έργων”.
Για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ θα χρησιμοποιηθούν “προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα”. Τα φωτοβολταϊκά στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το 1/5 των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών θέρμανσης και δροσισμού των εγκαταστάσεων.
Προβλέπεται η λειτουργία των 3 Νοσοκομείων ΙΣΝ να είναι χωρίς χρήση χαρτιού συμβάλλοντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός τους.