Τα τρία κόμματα αμφισβητούν το βιομηχανικό κτηνοτροφικό μοντέλο και τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στην άγρια ζωή πρακτικές όπως το κυνήγι, η χρήση γούνας, οι παραστάσεις και το εμπόριο ζώων, άγριων ή μη. Υποστηρίζουν τα κινήματα των vegan, της χορτοφαγίας, της ωμοφαγίας και γενικώς μια υγιεινή διατροφή, που να εξασφαλίζει την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος αλλά και μια οικολογικά, ανθρωπιστικά και ηθικά υπεύθυνη μεταχείριση των ζώων.
Ειδικά για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα, υποστηρίζουν πως παραμένει πολύ πιο εκτεταμένο και βαθύ, από ό,τι θα αντιστοιχούσε στο πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο της χώρας μας. Ανυπολόγιστος αριθμός ζώων ζει μαρτυρικές και σύντομες ζωές στις πόλεις και την ύπαιθρο. Χιλιάδες φιλόζωοι παρέχουν «παρηγορητική» φροντίδα αφιερώνοντάς τους τον προσωπικό τους χρόνο και το οικονομικό τους υστέρημα. Πολλές φορές το κάνουν αντιμετωπίζοντας τους εχθρικούς γείτονες και σχεδόν πάντα την απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, τους κατά νόμο αρμόδιους υποτίθεται για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Τα ανυπεράσπιστα αδέσποτα ζώα είναι εύκολος στόχος για τους κάθε λογής κακοποιητές, που ξεσπούν πάνω τους τα συμπλέγματα και τον σαδισμό τους, γεμίζοντας την ειδησεογραφία και την καθημερινότητά μας με φρίκη και απελπισία.
Για εμάς, τους Πράσινους, το Κόμμα για τα Ζώα και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, η εξάλειψη του προβλήματος των αδέσποτων είναι απόλυτα ρεαλιστική. Χρειάζεται μία πολιτική που να θεμελιώνεται στην σήμανση (τσιπάρισμα) και στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους κηδεμόνες τους. Μόνον έτσι ο αριθμός των αδέσποτων θα μειωθεί καταλυτικά, ώστε να επανεξετασθούν οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού τους.
Παράλληλα είναι φυσικά απαραίτητο να ενθαρρυνθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και όλες τις πλευρές της προστασίας τους. Στις πολιτικές αυτές, η κεντρική διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι ανεξάρτητοι φιλόζωοι έχουν ο καθένας τον ρόλο του. Σκοπός είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει ο καθένας στην κοινή υπόθεση.
Ο Νόμος 4830/2021, που ψήφισε πριν έναν ακριβώς χρόνο η κυβέρνηση, στην αρχική του μορφή που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν ένα φιλόδοξο κείμενο σε θετική κατεύθυνση: αποδείχθηκε έτσι πως το πολιτικό σύστημα γνωρίζει τι πρέπει να γίνει. Τους έξι μήνες και πλέον που μεσολάβησαν έως την ψήφισή του, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ και τα «εχθροζωικά» λόμπι (κυνηγών, κτηνοτρόφων, κρατικοδίαιτων κτηνίατρων, αυτοδιοίκησης) ανέλαβαν με επιτυχία να απονευρώσουν τον νόμο. Οφείλουμε εδώ να διαπιστώσουμε πως η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και Ελλ. Λύση) όχι μόνο δεν έπαιξαν θετικό ελεγκτικό ρόλο, αλλά πίεζαν για τη… χειροτέρευση του νόμου!
Σήμερα, έναν χρόνο μετά την ψήφισή του, περιμένουμε ακόμα την… εφαρμογή του. Εάν ο Νόμος 4830/2021 παραμένει ανεφάρμοστος τους επόμενους μήνες, εύλογα θα τον θεωρήσουμε πλήρως ανεφάρμοστο, και θα χρειαστεί να αναζητήσουμε εξαρχής ένα νέο θετικό νομικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, οι Πράσινοι, το Κόμμα για τα Ζώα και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και υποστήριξη στους ανώνυμους πολίτες που φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Σήμερα, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ζώων, απευθυνόμαστε στους πολίτες για να τους διαβεβαιώσουμε πως η εξάλειψη του άγους των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων είναι θέμα πολιτικής βούλησης, και ενότητας των φιλόζωων πολιτών. Ως υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά σε αυτή την κατεύθυνση, και ζητάμε από τους πολίτες υποστήριξη, εμπιστοσύνη και συμπόρευση για τα ζώα.