Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το Φαρμακονήσι

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
📢 Σε μια απόφαση-ορόσημο σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή και την απαγόρευση της εξευτελιστικής μεταχείρισης σε σχέση με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι το 2014, όπου 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους όταν το αλιευτικό σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο Αιγαίο 👉 https://bit.ly/3uqVhMX
🔹 Οι επιζώντες περιέγραψαν λεπτομερώς ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια επιχείρησης επαναπροώθησης 👉 
🔹 Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή καθώς δεν διεξήγαγε ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα και δεν είχε κάνει ό,τι θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται για να παράσχει στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους το επίπεδο προστασίας που απαιτεί η ΕΣΔΑ σε σχέση με το δικαίωμα στη ζωή.
🔹 Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 12 από τους προσφεύγοντες «είχαν υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών στις οποίες υποβλήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι».
🔹 Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που οι επαναπροωθήσεις παραμένουν ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες, ενώ η ποινικοποίηση των ομάδων βοήθειας συνεχίζεται. Πριν από μία εβδομάδα, η επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα ότι «οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστριών/-ών πρέπει να σταματήσουν, τώρα», υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. συνδέεται με την προστασία των δικαιωμάτων.
🔹 Πριν από σχεδόν ένα χρόνο η επίτροπος Γιόχανσον ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης των συνόρων για την παρακολούθηση των επαναπροωθήσεων. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν μια παρωδία και οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται αμείωτες.
📢 Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. πρέπει να δράσουν τώρα για να τερματίσουν τις επαναπροωθήσεις και να διερευνήσουν τις παραβιάσεις

Posted on 11/07/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top