Συνάντηση των Πράσινων με τον δήμαρχο και ενεργούς δημότες.
Στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Κρήτη οι Πράσινοι είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό την Τρίτη 21 Ιουλίου. Το κλιμάκιο του νέου κόμματος των Πράσινων αποτελούμενο από τους Συν-εκπροσώπους Βασιλική Γραμματικογιάννη και Μιχάλη Τρεμόπουλο και τον Συντονιστή του κόμματος Αριστείδη Παπαδάκη, συζήτησαν με τον Δήμαρχο για μερικά από τα διαχρονικά και εκρηκτικά προβλήματα της πόλης όπως το νερό, το κυκλοφοριακό και το πράσινο.
Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη βιώσιμη κινητικότητα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του δήμου να προσθέσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες γραμμές των μεγάλων λεωφορείων νέες γραμμές με μικρά λεωφορεία χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου.
Σημαντικό γεγονός είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του φθαρμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης το οποίο μαζί με τις παράνομες συνδέσεις είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες απώλειες νερού. Ελπίζουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο να βελτιώσει την ποιότητα και την παροχή του νερού που φτάνει στις βρύσες των δημοτών καθώς και το κόστος ύδρευσης.
Ένα από τα εμβληματικά έργα της δημοτικής αρχής είναι το πρόγραμμα της ανάπλαση των ενετικών τειχών που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης προσθέτοντας ελεύθερους χώρους αναψυχής και πρασίνου.
Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε και σε άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα που παραδέχτηκε ότι απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν όπως είναι οι χαμηλές επιδόσεις του δήμου στην βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναγνώρισε επίσης την σοβαρή έλλειψη πρασίνου στην πόλη. Τόνισε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.
Ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση αρκετών από τα προβλήματα των δήμων.
Το κλιμάκιο των Πράσινων είχε αμέσως μετά συνάντηση με μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου (ΟΠΗ), μέλη των Πράσινων και ενεργούς δημότες όπου συζήτησαν διεξοδικά για τα προβλήματα της πόλης, όπως την έλλειψη πρασίνου, το κυκλοφοριακό, την φτώχεια, την ύδρευση κ.ά.
Στη συζήτηση αναδείχτηκε ότι το χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά από όλες τις δημοτικές αρχές με αναποτελεσματικές παρεμβάσεις. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας με μεγαλύτερη συχνότητα, ποιότητα και δικτύωση των λεωφορειακών γραμμών, την αποκέντρωση των υπηρεσιών, την αποσυμφόρηση του κέντρου με περιφερειακούς χώρους στάθμευσης σε συγκοινωνιακούς κόμβους, την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, την μελέτη για τραμ κ.ά.
Τα μέλη της ΟΠΗ υπενθύμισαν ότι είχαν αντισταθεί σθεναρά στο πανάκριβο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη που θα μπορούσε να γίνει κατά πολύ μικρότερο. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι η αντικατάσταση του φθαρμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, που έχει απώλειες πάνω από 50%, θα κόστιζε τόσο όσο το ένα δέκατο του έργου που κατέστρεψε μια ιστορική πεδιάδα και έναν οικισμό και εκτόξευσε το κόστος του νερού.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η διαχρονική άρνηση της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης των ρομά της πόλης. Ο νόμιμος καταυλισμός τους ανάμεσα στο αεροδρόμιο και την Βιομηχανική Περιοχή παραμένει εδώ και δεκαετίες όνειδος για τον πολιτισμό μας, παρά τις διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τις οδηγίες της ΕΕ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.