Να ανακληθούν τα άρθρα 3, 8 και 15 του νομοσχεδίου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»
Προεκλογικά, σχεδόν όλα τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης τάζανε φιλοζωικούς νόμους, συστήνονταν ως φιλόζωοι και ήταν πρόθυμοι να κάτσουν στο τραπέζι με τις φιλοζωικές οργανώσεις για να βελτιώσουν τα πράγματα για τα ζώα. Μετά τις εκλογές το σύνηθες σκηνικό: διατάξεις που γράφονται στο πόδι, χωρίς καμία συμμετοχή των οργανώσεων που όχι απλά δεν θα λύσουν αλλά αντίθετα θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
– ΑΡΘΡΟ 3 «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς εκτροφείων»: Σε μία χώρα που μαστίζεται από υπερπληθυσμό αδέσποτων, θα διευκολύνουμε την εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων; Η απλή λογική επιβάλλει να θεσπιστούν νόμοι που θα καθιστούν αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες ασύμφορες, εξαιρετικά ελεγχόμενες και, ιδανικά, παράνομες , τουλάχιστον έως ότου τεθεί το θέμα του υπερπληθυσμού υπό έλεγχο.
– ΑΡΘΡΟ 8 «Καταφύγια αδέσποτων ζώων»: Το άρθρο επιτρέπει την ίδρυση δημοτικών καταφυγίων σε απομακρυσμένες από τις πόλεις περιοχές, όπου η πρόσβαση για τους εθελοντές θα είναι δύσκολη, η επιβίωση των ζώων σε ακραίες συνθήκες αμφίβολη και ο έλεγχος του χώρου από εθελοντές και δημότες αδύνατος. Τα δημοτικά καταφύγια ΔΕΝ είναι λύση για την Ελλάδα του 2020. Η εμπειρία έχει δείξει πως η μόνη τους χρησιμότητα είναι η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και η “εξαφάνιση” των αδέσποτων. Με το άρθρο αυτό θα γίνεται ακόμη πιο εύκολο, μακριά από τα “ενοχλητικά” βλέμματα όσων νοιάζονται για τα ζώα.
Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε 2 φορές απόπειρα να περάσει αυτούσιο αυτό το άρθρο και τις 2 φορές ανακλήθηκε, έπειτα από μεγάλη αντίδραση των φιλόζωων. Τότε ο τωρινός πρωθυπουργός το καταψήφισε. Τι έχει αλλάξει; Γιατί τώρα η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις κάποιων Δημάρχων που, θέλοντας να καλύψουν την ανικανότητα και τις παρανομίες τους, ζητούν να εξοβελίσουν τα αδέσποτα μακριά;
Το μόνο που μπορεί να λύσει μακροπρόθεσμα το θέμα του υπερπληθυσμού είναι οι ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ. Για τα αδέσποτα, αυτό ήδη έχει νομοθετηθεί από το 2012, αλλά δεν εφαρμόζεται! Ο νόμος ορίζει πως οι Δήμοι οφείλουν να στειρώνουν, να εμβολιάζουν, να σημαίνουν τα αδέσποτά τους και να τα επανεντάσσουν ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Δεν προβλέπονται όμως κυρώσεις για όσους Δήμους αδιαφορούν, με συνέπεια ελάχιστα ζώα να στειρώνονται από τους Δήμους. Για τα ιδιόκτητα ζώα θα πρέπει άμεσα να επιβληθεί με νόμο η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωσή τους, με μεγάλα μάλιστα πρόστιμα έως ότου το πρόβλημα τεθεί υπό έλεγχο.
– ΑΡΘΡΟ 15 «Θήρα αγριόχοιρων – εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων»: Διευρύνει το κυνήγι αγριόχοιρων και επιτρέπει να δημιουργούνται εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων μέσα σε δασικές εκτάσεις. Το «σπορ» του κυνηγιού και η θανάτωση ζώων για ψυχαγωγία είναι παντελώς αντίθετα με τις αρχές της Οικολογίας. Βασική αρχή μας είναι η επιδίωξη της κατάργησης του κυνηγιού. Μέχρι, όμως, να ωριμάσουν οι συνθήκες και να απαγκιστρωθεί ο πολιτικός κόσμος από τα lobby των κυνηγών, προτείνουμε μέτρα για τον περιορισμό του κυνηγιού. Ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται την άγρια ζωή και τη φύση, να της επιτρέπει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που ο ίδιος δημιουργεί και όχι να την εξοντώνει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνονται οι αλλαγές στη νομοθεσία. Αντίθετα, με αυτό το άρθρο αφενός “διευκολύνονται” οι κυνηγοί και αφετέρου η άγρια ζωή και η φύση δέχονται άλλο ένα πλήγμα, εφόσον εδραιώνεται άλλη μία μεγάλης έκτασης ανθρώπινη δραστηριότητα ΜΕΣΑ στα δάση.
ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα άρθρα 3, 8 και 15 του νομοσχεδίου, που θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να σταματήσει να περνάει “πλαγίως” διατάξεις που αφορούν τα ζώα, συντάσσονται με προχειρότητα και τελικά θα οδηγήσουν μόνο σε κατασπατάληση χρήματος, πόρων και …ζωών για να ωφεληθούν οικονομικά κάποιοι λίγοι.
ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να ακούσει και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις φιλοζωικές οργανώσεις και τις νόμιμες Ομοσπονδίες τους, τους μόνους που επί δεκαετίες έχουν επωμισθεί εθελοντικά το δύσκολο έργο της φροντίδας των ζώων, γιατί η Πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη .
Η Διαβούλευση γίνεται εδώ και οι πολίτες μπορούν να γράψουν την άποψή τους, μέχρι την 14η Ιουλίου στις 12.00 μεσημέρι.