Η κλιματική κρίση, η καταστροφή χιλιάδων δέντρων στο Σέιχ-Σου και η δενδροφύτευση

Την κλιματική αλλαγή θεωρεί ως υπεύθυνη για τη διάδοση του φλοιοφάγου εντόμου η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης, και ζητάει άμεσα μέτρα για τη μη-διάδοσή του καθώς και την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο καταστροφικών πλημμυρών, αφού το ισχνό στρώμα γόνιμου εδάφους, απροστάτευτο χωρίς τις ρίζες των ξερών και κομμένων δέντρων, μπορεί να παρασυρθεί προς τη θάλασσα. Επίσης, είχε ζητήσει τη μεταφορά των κομμένων ξερών κορμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν πεύκα ώστε να μη διαδοθούν οι προνύμφες, να αυξηθούν τα υλοτομικά συνεργεία και να ενισχυθούν τα αυτοφυή είδη μακκίας βλάστησης. Κυρίως όμως ζητάει αλλαγή πολιτικών, με ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο νεοεκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της Κίνησης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε: «Το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις και κινδυνεύει τουλάχιστον το μισό περιαστικό δάσος της πόλης. Το φλοιοφάγο έντομο, που έχει μετακινηθεί ήδη στα υγιή δέντρα, δεν είναι νέο ή ξενικό αλλά διαδόθηκε πολύ φέτος λόγω των ανατροπών του κλίματος. Και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τη στήριξη του λιγνίτη και των εξορύξεων και να αυξήσουν τα κονδύλια δασικής προστασίας. Οι Δήμοι, που έχουν δικαιοδοσία στο δάσος και παίρνουν σχετικά κονδύλια, δεν πρέπει να αρκεστούν σε εκκλήσεις και καταγγελίες, αλλά να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να συνεργαστούν με τη δασική υπηρεσία και να βρουν πηγές ώστε να ενισχυθεί αυτή με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για μια κρίση εξίσου σοβαρή με την πυρκαγιά του 1997 και θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της πόλης. Και βέβαια, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εθελοντική προσφορά των πολιτών».

Η ταχύτατη εξάπλωση του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda στο Σέιχ Σου τους τελευταίους μήνες πριν το καλοκαίρι, που είχε ως συνέπεια τη νέκρωση 40-50.000 δένδρων σε έκταση 20-30% του δάσους, πρέπει να προβληματίσει όλους τους φορείς για τα αίτια. Η υπο-στελέχωση της δασικής υπηρεσίας, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, η ελάχιστη χρηματοδότηση, η έλλειψη επικαιροποίησης των διαχειριστικών μελετών, η αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν παίξει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, χωρίς να υποτιμούνται αυτές οι αιτίες, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η επίδραση των κλιματικών ανατροπών στην πτώση της άμυνας των πιο αδύναμων δέντρων τραχείας πεύκης και στην αύξηση του πληθυσμού του φλοιοφάγου εντόμου.

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και η κοπή των απονεκρωμένων δέντρων από συνεργεία δασικού συνεταιρισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή, σύμφωνα με την Οικολογία – Αλληλεγγύη που τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μη-διάδοση των συγκεκριμένων εντόμων κατά τη διαδικασία κοπής και απομάκρυνσης των απονεκρωμένων δέντρων, να αυξηθούν τα συνεργεία με την ενεργοποίηση και άλλων δασικών συνεταιρισμών για την έγκαιρη εξέλιξη των εργασιών, να εξεταστεί η διεθνής εμπειρία και το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών σκευασμάτων και μεθόδων για τη μείωση του εντομοπληθυσμού.

Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να γίνει νέα διαχειριστική μελέτη του δάσους, ώστε να διενεργηθούν νέες φυτεύσεις άλλων δασικών ειδών, που θα αναπληρώσουν τα τεράστια κενά δάσους τα προκύπτουν, αλλά και να καλλιεργηθεί η αυτοφυής μακκία βλάστηση με τέτοιον τρόπο ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξή της και να μην εμποδίζεται από τη σκίαση άλλων δασικών ειδών. Προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες φυτεύσεων ειδών βελανιδιάς, όπως η χνοώδης δρυς, που γνωρίζουμε ότι φύονταν σε όλη αυτή την περιοχή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο, θα πρέπει να σταθούν ως χρήσιμα μαθήματα προς αποφυγή ή προσαρμογή στο μέλλον. Υπάρχουν και άλλα είδη δρυός, όπως η Αριά, που ανήκουν στη μακκία βλάστηση και τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με καλύτερες προοπτικές στα φτωχά σε θρεπτικά και σε συγκράτηση υγρασίας εδάφη και πετρώματα του δάσους. Επίσης, η Οικολογία – Αλληλεγγύη προτείνει να εξεταστεί και η καλλιέργεια των πηγών και οι αιτίες που πολλές από αυτές έχουν ξεραθεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, η Οικολογία Αλληλεγγύη, ακολουθώντας τους πολυετείς και ποικιλόμορφους αγώνες της για το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, σταθερή ως τοπικο-αυτοδιοικητική παράταξη στην άποψη της πως το περιαστικό δάσος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε πόλης που οφείλει να προσφέρει ποιότητα ζωής στους και στις πολίτες της αλλά και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους στις 11 Δεκέμβρη, πραγματοποίησε δενδροφύτευση την Κυριακή 8.12.2019 σε δασική έκταση που της παραχωρήθηκε από την Δασική Υπηρεσία κοντά στο Ξενοδοχείο Φιλίππειον.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, δέντρο, φυτό, γρασίδι, παπούτσια, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση  Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, δέντρο, φυτό, γρασίδι, παπούτσια, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, δέντρο, φυτό, γρασίδι, παπούτσια, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Συμμετείχαν κάπου 180 πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι το δάσος στη συγκράτηση του εδάφους πέριξ της πόλης και στο μικρο-κλίμα, και πόσο επείγον είναι ο αγώνας για την μερική άρση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. , Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την προσωπική μας παρουσία. Καλούμαστε να γίνουμε η αλλαγή που προσδοκούμε στον κόσμο.

Εδώ το βίντεο από τη δενδροφύτευση.

Παίρνουμε το Μέλλον στα Χέρια Μας! Μπορούμε και μας Αξίζει!

Posted on 08/12/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top