20η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων από την “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”

H «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» διοργανώνει την 20η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνάντησης NIEM, με θέμα:  «ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ: Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 7 μ.μ. διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom https://us02web.zoom.us/j/87188077871 Meeting ID: 871 8807 7871

Η Πρώτη Ενότητα θα επιχειρήσει μια επισκόπηση των ζητημάτων πρόσβασης των πφοσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο αγαθό της υγείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, ενώ η Δεύτερη Ενότητα θα πραγματευτεί μια περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε συνάρτηση με την κοινωνική ένταξη και το δικαίωμα πρόσβασης στη στέγαση σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Στο τέλος κάθε Ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Ακολουθεί συνημμένο το λεπτομερές Πρόγραμμα της Στρογγυλής Τράπεζας.

Θέμα : ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ : Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :

Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30)
– Σύντομες ευχές για τα 20 χρόνια του θεσμού της Στρογγυλής Τράπεζας από τον ηθοποιό του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) κ. Σπύρο Σαραφιανό.
– Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.

“ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”
(Συντονίζει ο κ. Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος της «Εφημερίδας Συντακτών» με ειδίκευση στο προσφυγικό ρεπορτάζ)

1) «Συγκριτική επισκόπηση του Δείκτη Κοινωνικής Ένταξης της Υγείας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα NIEM : συγκλίσεις/ αποκλίσεις, ομοιότητες / διαφορές» (ομιλήτρια η δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Εθνικής Έκθεσης NIEM)

2) «“Πανδημία COVID-19 και ο νόμος της αντίστροφης φροντίδας υγείας: η περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα”» (ομιλητής ο κ. Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ)

3) «Η εμπειρία από την ιατρική φροντίδα και παρέμβαση στο πεδίο δράσης» (ομιλήτρια η κ. Χριστίνα Ψαρρά, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα)

4) «Ο ρόλος των ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των προσφύγων» (ομιλήτρια η κ. Ευδοκία Λαγάκου, Σχολική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ)

Β΄ Ενότητα (20.30 – 21.30)

“ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”

(Συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Νεράντζης, συντονιστής του Δικτύου της «Χάρτας της Ειδομένης»)

1) «Η έννοια της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο υπό το πρίσμα των διαπολιτισμικών προσεγγίσεων και της διαμόρφωσης στάσεων» (ομιλήτρια η κ. Μίνα Μαρούγκα, Συνεργάτιδα Α’ Ψυχικής Κλινικής στο Αιγινήτειο, MSc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και MSc Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας; Ψυχοθεραπείας).

2) «Γεωγραφίες της επισφάλειας: φιλοξενία και απομόνωση των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα» (ομιλητής ο κ. Γιώργος Κανδύλης, Κοινωνικός Γεωγράφος και Ερευνητής του ΕΚΚΕ – Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών)

3) «Η επιστημονική και εμπειρική πρόκληση για μια βέλτιστη φιλοξενία προσφυγόπουλων στις δομές ανηλίκων » (ομιλητής ο κ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας της Υγείας Πανεπιστημίου Aix-Marseille – Κοινωνιολόγος Υγείας MSc, EHESS Paris – τέως Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ΕΚΚΑ] ).

4) «Επισημάνσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σχετικά με τις εξαιρετικά ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου υπό συνθήκες πανδημίας» (ομιλητής ο κ. Θοδωρής Αλεξέλλης, υπεύθυνος
επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα)

Posted on 23/11/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top