Παγκόσμιο σοκ: Χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας δεδομένα για δισεκατομμύρια άτομα μέσω της εφαρμογής ClearView?

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η “Πρωτοβουλία για ένα ενωτικό, πράσινο κόμμα – ΠΡΑΣΙΝΟΙ” ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει αν οι αρχές ασφαλείας χρησιμοποιούν την εφαρμογή αναγνώρισης  προσώπου Clearview AI χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τις αποκαλύψεις  της εφημερίδας New York Times ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από εκατοντάδες εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας έχει προκληθεί παγκόσμιος σάλος, ενώ το θέμα απασχολεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 18 Ιανουαρίου 2020, οι New York Times ανέφεραν ότι η Clearview AI, μια εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου με μια βάση δεδομένων με πάνω από 3 δισεκατομμύρια εικόνες που συλλέχθηκαν από κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και άλλες πηγές, χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 600 υπηρεσίες ασφαλείας παγκοσμίως.

Η εφαρμογή επιτρέπει στις υπηρεσίες αυτές να χρησιμοποιούν μια φωτογραφία ενός ατόμου, να την “φορτώνουν” και να λαμβάνουν συνδέσμους σε δημόσιες εικόνες αυτού του ατόμου που μπορεί να αφορούν την κοινωνική, επαγγελματική ή προσωπική ζωή του. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εντοπίζει εύκολα όσους βρίσκονται σε κάποιο δρόμο χωρίς να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή του ατόμου. Επίσης, τα στοιχεία αυτά διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία χωρίς διαφάνεια και χωρίς να δίνει πληροφορίες για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί.

Είμαστε ανοιχτοί στη νέα τεχνολογία αλλά αυτή θα πρέπει να την διαχειρίζεται η κοινωνία και οι αρχές με διαφάνεια, με δημοκρατικό τρόπο, με σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, προστατεύοντας την προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου.

Συντασσόμαστε με τους ευρωβουλευτές που ζητούν τόσο από την Κομισιόν όσο και τα Κράτη Μέλη (της Ελλάδας περιλαμβανομένης)

  • να ενημερώσουν αν κάποια ευρωπαϊκή ή εθνική υπηρεσία ασφαλείας χρησιμοποιεί και με ποιον τρόπο την εφαρμογή Clearview AI και διαχειρίζεται εικόνες πολιτών της ΕΕ
  • εάν θεωρούν ότι η χρήση της εμπορικής εφαρμογής για ανεξέλεγκτη και γενικευμένη αναγνώριση προσώπου από τις αρχές ασφαλείας χωρίς προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών είναι συμβατή με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες
  • εάν το θέμα έχει περιληφθεί σε Συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και άλλων χωρών,  ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, σε θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των αρχών ασφαλείας
  • εάν οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές σχεδιάζουν να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες και τα κοινοβούλια για κάτι που αφορά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια πολίτες και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Χαιρετίζουμε τον προβληματισμό που φαίνεται να αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αναφορά της Κομισιόν σε «παύση για προβληματισμό» όσον αφορά στην αναγνώριση προσώπου. Αλλά η τεχνολογία δεν θα περιμένει, εξελίσσεται ραγδαία και απαιτεί ένα πλαίσιο με δεδομένο ότι μπορεί να αποτελέσει στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και των υπηρεσιών ασφαλείας ένα εργαλείο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και μαζικής επιτήρησης. Πρέπει θεσμικά και πολιτικά να ενημερωθούν οι πολίτες και τα κοινοβούλια ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, πολύ περισσότερο αν γίνεται αξιοποίησή της από αδιαφανείς εταιρίες και αρχές ασφαλείας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

H φωτο από το δημοσίευμα των NYT

 

Posted on 23/01/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top