Υπάρχει άλλη πρόταση διεξόδου από την κρίση; – Ευρώπη και περιφέρειες

Συζήτηση στα Χανιά με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικούς φορείς, με πρωτοβουλία του Ν. Χρυσόγελου

 

Συζήτηση με θέμα «Υπάρχει άλλη πρόταση διεξόδου από την κρίση; – Ευρώπη και περιφέρειες», οργανώθηκε στα Χανιά,με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων και των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην συζήτηση όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κρήτης και οι υποψήφιοι Δημάρχοι Χανίων και των άλλων Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων.

Η πρόσκληση για συζήτηση με τους φορείς αλλά και με τους υποψηφίους διαφορετικών σχημάτων αντανακλά ένα νέο μοντέλο πολιτικής που προτείνουμε και βασίζεται στον πολιτικό διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση αλλά και σύνθεση, σε μια εποχή όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληροφόρησης και κατάθεσης πολιτικών προτάσεων, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και αναφορικά με το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Από το ευρωψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, συμμετείχαν στη συζήτηση ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, και οι συνυποψήφιοι/ες Όλγα Θεοδωρικάκου, Ρούλα Καστρινάκη και Μιχάλης Μπονατάκης. Από τοπικούς φορείς, στη συζήτηση, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, Παντελής Πετσετάκης, και εκ μέρους των συνδυασμών τους, η Νίκη Αποστολάκη, Αντιδήμαρχος και υποψήφια με τον συνδυασμό “ΧΑΝΙΑ- Μαζί για τον Δήμο μας”, ο Αντώνης Ανηψητάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη “ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ”, ο Τάσος Βάμβουκας, υποψήφιος Δήμαρχος με τον “ΔΗΜΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”, ο Πέτρος Λυμπεράκης από την “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ”, καθώς και ενεργοί πολίτες. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν ήταν:

    η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τι Ευρώπη θέλουμε, πώς θα αλλάξουμε την Ευρώπη

        η τοπική αυτοδιοίκηση και η σχέση μεταξύ των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών πολιτικών,

        η κρίση και οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβούλιο για την τρόικα και τις πολιτικές λιτότητες,

        πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση

        πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο 2014-2020

   πώς το Ευρωκοινοβούλιο διασφαλίζει την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην διαμόρφωσή του, υλοποίηση, παρακολούθηση κι αξιολόγησή του, μέσα από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων,

    Πώς μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει έλεγχος της ανεξέλεγκτης αγοράς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος

       η δημοκρατία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και πώς μπορεί να περάσουμε σε ένα μοντέλο πιο συμμετοχικής δημοκρατίας, με ενεργό ρόλο των πολιτών στην διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων και τις αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα.

Μεγάλο μέρος συζήτησης αφιερώθηκε στην πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα, από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, «Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν εκτός “Ευρωπαϊκής μεθόδου”, αφήνοντας το Ευρωκοινοβούλιο εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα πολύ σημαντικά θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εκθέσεις που υιοθέτησε για την αξιολόγηση των πολιτικών της Τρόικα, αλλά και σε παλαιότερες, έχει υπογραμμίσει ότι όταν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή αρνητικά αποτελέσματα θα πρέπει να αναθεωρούνται στη βάση διαλόγου όχι μόνο με τις κυβερνήσεις, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει οι πολιτικές δημοσιονομικής πολιτικής να είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην πλήττουν την υγεία, την παιδεία και τον κοινωνικό διάλογο.»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στα Χανιά, οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, επισκέφθηκαν τον συνεταιρισμό παραγωγών – καταναλωτών ΓΑΙΑ και συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Δ.Σ, Νίκο Παγιαυλά.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι Νίκος Χρυσόγελος, Ρούλα Καστρινάκη, Όλγα Θεοδωρικάκου και Μιχάλης Μπονατάκης παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα, προκειμένου να παρουσιάσουν το πολιτικό στίγμα της κίνησης “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, τους υποψηφίους και τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση.

Πραγματοποίησαν, επίσης, συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες καθώς και με φίλους και φίλες της κίνησης.

Posted on 14/04/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top