Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου στα Χανιά για το ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος Nikos Chrysogelos, π. ευρωβουλευτής, στέλεχος των Πράσινων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Πράσινο & Μωβ στην Α’ Αθήνας
Στα Χανιά συναντήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις

Στο πλαίσιο της εκλογικής καμπάνιας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Κρήτη, κλιμάκιο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ βρέθηκε στη λίμνη και το ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από το Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων / EFA και υποψήφιο-επικεφαλής της λίστας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ στην Α’ Αθήνας, και από τα μέλη των Πράσινων Χανίων Φώτη Ποντικάκη και Κώστα Τζωρτζάκη.

Επισκέφθηκαν την όχθη της λίμνης και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού του ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου στο ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων, στο παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Συνομίλησαν, επίσης, με πολλούς πολίτες των Χανίων και εκπροσώπους φορέων για θέματα κλιματικής  κρίσης, διατροφικής ασφάλειας και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με συμμετοχή των πολιτών αλλά και για τοπικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Μάλιστα με την ευκαιρία αυτή, οι Πράσινοι Χανίων έδωσαν στην δημοσιότητα 10 θέσεις για τα τοπικά προβλήματα.

Η λειτουργία του Μουσείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΜΥΗΣ Αγυιάς εδώ και ένα χρόνο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πώς μπορεί να αξιοποιείται εκπαιδευτικά κι ενημερωτικά η βιομηχανική πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, όταν υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση” δήλωσε ο Φώτης Ποντικάκης, εκ μέρους των Πράσινων και της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.

Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά που ειπώθηκαν στην εκδήλωση ήταν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στη δεκαετία του 1920 τοπική, αποκεντρωμένη και με δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία, στη συντριπτική της πλειοψηφία. Έτσι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς που δημιουργήθηκε το 1928 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου ανήκε στο Δήμο, μέχρι που πέρασε στη ΔΕΗ το 1959.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μας έρχεται από το παρελθόν ως πρόταση για το μέλλον, η μικρή τοπική, δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία διευκολύνει να περάσουμε σε ένα παρόμοιο μοντέλο όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας θα παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, με σημαντικό ρόλο να παίζουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αλλά και θα δίνεται έμφαση στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας της λίμνης Αγιάς ως οικοτόπου έπαιξε τα τελευταία 30 χρόνια το οικολογικό κίνημα (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων) διοργανώνοντας εκεί κάθε Οκτώβριο από το 1993 τη Γιορτή των Πουλιών. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την ένταξή της στο δίκτυο NATURA 2000 και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου που εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες στις όχθες της λίμνης.

Είναι η ώρα να είναι στη Βουλή και στην κεντρική πολιτική μια αυθεντική πράσινη δύναμηνα εκλέξει η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ βουλευτές – γιατί όχι και από τα Χανιά που έχουν διαχρονικά μεγάλη οικολογική ευαισθητοποίηση –  για να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει τόσο ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και ως προς την κοινωνικά υπεύθυνη, δίκαιη και βιώσιμη οικονομία“, τόνισε η Ρούλα (Ζαχαρένια) Καστρινάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στα Χανιά, ακτιβίστρια για οικολογικά και κοινωνικά θέματα και μέλος της Γραμματείας των Πράσινων.

Στη συνέντευξη Τύπου στην περιοχή Αγίων Αποστόλων, συμμετείχαν ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος και οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων, Ρούλα Καστρινάκη και Φώτης Ποντικάκης. Όπως είπαν, με την είσοδο του Πράσινο και Μωβ στη Βουλή θα υπάρχει η μοναδική φωνή εκεί που θα ασχολείται με σνεκτικό τρόπο με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Φώτης Ποντικάκης τόνισε ότι η συνέντευξη δόθηκε στους Αγ. Αποστόλους συμβολικά καθώς η παραλία και το πάρκο αποδόθηκαν στην κοινωνία μέσα από τους αγώνες του οικολογικού κινήματος. Υποψήφιοι στα Χανιά με το «Πράσινο και Μωβ» είναι οι: Ρούλα Καστρινάκη, Λήδα Σηφοδασκαλάκη, Φώτης Ποντικάκης, Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Δημήτρης Κοντογιάννης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά, επίσης:

  • έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με 2 από τους υποψηφίους/ες των Πράσινων και της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τα Χανιά Φώτη Πονικάκη και Ρούλα Καστρινάκη στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, για συμβολικούς λόγους
  • έδωσε μαζί με τη Ρούλα Καστρινάκη συνέντευξη στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα“,
  • συμμετείχε σε pod-cast των Χανιώτικων Νέων
  • συμμετείχε μαζί με την Ρούλα Καστρινάκη στην εκπομπή της Κατερίνας Πολύζου, στην ΕΡΑ 3,
  • επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας μαζί με την Ρούλα Καστρινάκη και τον Φώτη Ποντικάκη και ξεναγήθηκαν από τη Μυρτώ
  • έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης”

Σε συνέντευξη του στον “Αγώνα της Κρήτης”, στον Γιάννη Αγγελάκη, ο Νίκος Χρυσογελος τόνισε ότι “οι Πράσινοι ζητάνε να προωθούν λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων, με την οικολογία στο επίκεντρο όχι απλά ως προστασία του περιβάλλοντος αλλά ως μία ριζική νέα και αναγκαία οπτική για την οργάνωση των κοινωνιών με τον άνθρωπο στο επίκεντρο”. Τόνισε, επίσης, ότι “η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ συμμετέχει στην εκλογές γιατί απουσιάζει μια φωνή για το περιβάλλον, αλλά και μια φωνή που συνδέει τα θέματα του περιβάλλοντος με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, στον τρόπο ζωής μας, στην παραγωγική διαδικασία». Η επιλογή των Αγίων Αποστόλων για τη συνέντευξη τύπου που δώσανε οι Πράσινοι, μέλος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ήταν συμβολική αφού ο συγκεκριμένος τόπος δείχνει ότι οι οικολογικοί αγώνες δεν πάνε χαμένοι. «Γιατί βοηθάνε στο να ζουν οι άνθρωποι καλύτερα και να επωφελούνται περισσότερο. Η οικολογία δεν είναι, δηλαδή, μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ανατροπή της καθημερινότητας».

Posted on 20/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top