Ν. Χρυσόγελος από την ΔΕΘ: Πράσινες λύσεις στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

Ποια μπορεί να είναι η λύση απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση; Τι προτείνουμε; Η παρέμβαση στην συνέντευξη τύπου των Πράσινων στην #δεθ #θεσσαλονίκη, του Νίκου Χρυσόγελου, π. ευρωβουλευτή, μέλος του Συμβουλίου του νέου Πράσινου κόμματος.
———————————————————————————————————————————————————
Η ενεργειακή κρίση – κρίση αερίου αλλά και ευρύτερα του σημερινού ενεργειακού μοντέλου και του τρόπου που έχει δομηθεί η αγορά ενέργειας – αλλά και η ακρίβεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά από τις αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες καθώς και την εντεινόμενη κλιματική και οικολογική κρίση.
 
Οι άνθρωποι ασφυκτιούν, ο πλανήτης και το κλίμα καταρρέουν, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτούς για το φαγητό ή τις άλλες υποχρεώσεις τους. Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα από τις 28/11/2019, οι εταιρίες που συμβάλλουν όσο κανείς άλλος στην ανατίναξη του κλίματος αποκομίζουν μέσα στην κρίση ουρανοκατέβατα κέρδη: 100 δις δολ σε ένα εξάμηνο BP, Shell, Total, Exxon Mobil, 48 δις η Σαουδική Aramco, δεκαδες δις οι Ρωσικές.
 
Οι Πράσινοι, το νέο πράσινο κόμμα, ζητάμε:
πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040, το αργότερο
νέο πλαίσιο και κανόνες για την αγορά ενέργειας ώστε να μην συγκεντρώνεται ο πλούτος σε λίγες εταιρίες, την ίδια στιγμή που οι πολλοί υποφέρουν
χρέωση της ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής και όχι -όπως σήμερα – το σύνολο της προσφερόμενης ενέργειας με την ακριβότερη τιμή που προσφέρει κάποιος προμηθευτής
μηδενικό ΦΠΑ σε εργασίες, υλικά, υπηρεσίες ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ανανεώσιμων πηγών
όριο 5% στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη από το 2021 και το 2022
το 50% της ενέργειας να παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, ατομικά ή μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών, καθώς και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία των πολιτών, την διατήρηση του πλούτου που παράγεται στις τοπικές κοινωνίες και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων ΜΠΟΡΟΥΝ να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όλης της ΕΕ, όσο το σημερινό …μερίδιο του αερίου στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι δυνατότητες λογω ηλιοφάνειας είναι ακόμα μεγαλύτερες.
 
Ζητάμε
– να διατεθούν από υπάρχοντες ευρωπαικούς πόρους και την εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιριών ενέργειας, με γρήγορο διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο – παρόμοιο με την επιτρεπτεα προκαταβολή – ποσό 10 δις επί δύο χρόνια (σύνολο 20 δις) για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση άμεσα ηλιακών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θέρμανσης και δροσισμού, σε 1.000.000 στέγες κτιρίων (κατοικιών, επιχειρήσεων, δημοτικών κτιρίων, νοσοκομείων, σχολείων), σε βιομηχανικές περιοχές, ορυχεία, περιοχές διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, κατά μήκος των δρόμων κ.ά. Η επιδότηση να ισχύει αναδρομικά για έργα που υλοποιούνται από τις 15.3.2020 και μετά,
η μη επιστρεφόμενη χρηματοδότηση να είναι ανάλογη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που επιτυγχάνεται, για παράδειγμα 100% επιδότηση αν επιτυγχάνεται ποσοστό απεξάρτησης 100%, ώστε να υπάρχουν κίνητρα υψηλής απόδοσης σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας
 
(Πράσινες) λύσεις αντιμετώπισης των κρίσεων υπάρχουν αρκεί να υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, συνεκτικές πολιτικές και αποφάσεις που δεν λαμβάνονται υπό την πίεση ισχυρών ενεργειακών λόμπι. Και σωστή ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων.
 
Νικος Χρυσόγελος Πράσινοι Greek Greens – Πολιτική Οικολογία

Posted on 19/09/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top