Εκτροπή του Αχελώου, που δεν θα λέγεται επισήμως εκτροπή!

Η κυβέρνηση θα ανοίξει ξανά το θέμα της εκτροπής Αχελώου, παρά τις περί του αντιθέτου φραστικές διαβεβαιώσεις. Απλώς, όπως και οι προηγούμενες “βαφτίζει το κρέας, ψάρι”. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την παράδοση των προηγούμενων, και επιδιώκει κι αυτή να προχωρήσει την εκτροπή αλλά αυτή τη φορά “διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνει εκτροπή του Αχελώου”. Το είχαμε γράψει και παλιότερα, είναι πιθανόν να δούμε εκτροπή του Αχελώου με υπογραφές Σκουρλέτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Τσιρώνη (υπολείμματα Οικολόγων Πράσινων) την ίδια στιγμή που θα λένε ότι εκτροπή δεν γίνεται…

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εκτρέψουν τον Αχελώο. Επανειλημμένα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τα έργα έχουν σταματήσει ως αντίθετα με το περιβάλλον και με μια σύγχρονη πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον Θεσσαλικό κάμπο που είναι αποτελεσματικές και οικολογικές, κοστίζουν λιγότερο και αν είχαν υιοθετηθεί η κατάσταση των υδατικών πόρων στην περιοχή θα είχε βελτιωθεί. Αντίθετα με την κοινή λογική, οι κυβερνώντας προσπαθούν να χαρακτηρίσουν το αντι-οικολογικό και καταστροφικό έργο, ως “οικολογικό”, προσδίδοντας και μια διάσταση «ενεργειακή», αν και η λογική αυτή έχει καταπέσει στο ΣτΕ.

Και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει μια καταστροφική πολιτική, αντί να αποκαταστήσει την περιοχή και να επεξεργαστεί και υλοποιήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την διαχείριση των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία. Αποδεικνύεται ξανά ότι εύκολα λέγονται διάφορα στην αντιπολίτευση, αλλά τα κόμματα όταν έρχονται στην εξουσία δεν έχουν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να συνδυάζει προστασία περιβάλλοντος, κοινωνική συνοχή και υπεύθυνη οικονομία, με άλλα λόγια ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα της χώρας.

Το θέμα ξανα-ανοίγει με όσα δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και μαζικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου:

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την απόλυτη και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης κατά της εκτροπής του Αχελώου. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην προώθηση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα, όπου είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση και βελτίωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Παράλληλα, το Υπουργείο επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε η διαχείριση του ζητήματος της μετεγκατάστασης του οικισμού να γίνει με υποδειγματικό τρόπο“.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι εμείς, ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Τα έλεγαν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι όταν ήταν αντιπολίτευση. Διαβάστε την (τότε) ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας- Περιβάλλοντος – Χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στις 30/9/2014. Όσο για τον Τσιρώνη, τι να πει κανείς, ντροπιάζει το οικολογικό κίνημα…

“Εκλογές δεν γίνονται χωρίς την “εκτροπή Αχελώου”. Αυτό πιστοποιούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι εξήγγειλαν την ολοκλήρωση του Φράγματος Μεσοχώρας σε δύο χρόνια. Ενός φράγματος που ως γνωστόν αποτελεί έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου αλλά τα προσφάτως υπογραφέντα Σχέδια διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας – Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούν να το απεμπλέξουν και να το χαρακτηρίσουν ως αμιγώς ενεργειακό. Με αφορμή τα παραπάνω θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε:

-Με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ενσωματώνει στο δίκαιό της την Οδηγία πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ, με την ολοκλήρωση των Σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων αλλά, όπως σχεδόν πάντα, το κάνει με τρόπο προβληματικό, αδιαφανή και πελατειακό.

– Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αποσιώπησε έντεχνα το γεγονός ότι με τα σχέδια που υπογράφτηκαν, ΔΕΝ εγκαταλείπεται η εκτροπή του Αχελώου, μιας και η μελέτη μιλάει πλέον για 250 εκ. κυβικά μέτρα εκτρεπόμενης ποσότητας υδάτων το χρόνο, αλλά και τα τεχνικά έργα εκτροπής διατηρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για 1200 εκ. κυβ μέτρα τον χρόνο και ο ταμιευτήρας της Μεσοχώρας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αναρρύθμιση της όποιας ποσότητας νερού (250 ή 600 ή 1200 εκ. κ.μ), προωθείται «αυτόνομα». Μήπως τελικά μπαίνει η εκτροπή από την πίσω “ενεργειακή” πόρτα, μιας και ο ωφέλιμος όγκος νερού του φράγματος Μεσοχώρας είναι 250 εκ. κυβικά μέτρα περίπου; Γιατί δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια και δεν παραδέχεται δημόσια την ανοησία της εκτροπής;”

Ολόκληρη η τότε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (30/9/2014) http://www.mesochoranet.gr/index.php?limitstart=40

 

Posted on 18/03/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top