Από τη λιτότητα στη βαριά φορολογία, αντί για δίκαιες μεταρρυθμίσεις

22 Ιουλ. 2015

 

Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs.gr 

 

Η οριζόντια λιτότητα την οποία επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε συνεργασία με την τρόικα δεν μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αντιθέτως επέκτεινε και βάθυνε  την κρίση. Οι ψευδαισθήσεις, από την άλλη, που καλλιεργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση οδήγησαν σε νέα προβλήματα, με πιο σημαντικό την ανάγκη για νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα  ύψους 13 δις, νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δις και μεγάλη επιπλέον επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας και της ανεργίας.

Η κυβέρνηση συμφώνησε τελικά σε μια κακή συμφωνία. Όπως κατέληξαν τα πράγματα, με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης,  η κακή συμφωνία είναι καλύτερη ως επιλογή από την μη-συμφωνία που θα οδηγούσε σε μια άτακτη χρεοκοπία και πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζαμε όλο αυτό το διάστημα ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, αυτός των δίκαιων και ορθολογικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Τέτοιο σχέδιο όμως δεν υπήρξε από την κυβέρνηση όπως δεν είχε και στρατηγική για το τι επιδίωκε με τις διαπραγματεύσεις.

Τώρα όμως υπάρχει μια συμφωνία που μάλιστα προετοιμάστηκε από τους Γάλλους συμβούλους της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν έχει την «ιδιοκτησία» της. Αυτή η συμφωνία πρέπει γρήγορα να εξισορροπηθεί από ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσει τις αδικίες με άλλα πιο ισορροπημένα μέτρα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα βασίζεται σε:

αλλαγή κι αναζωογόνηση της οικονομίας  και του παραγωγικού μοντέλο στη βάση πράσινων και κοινωνικά υπεύθυνων κατευθύνσεων, μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να είναι προς το συμφέρον των πολιτών, όλων των γενεών και της βιωσιμότητας, ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό και εργαλείο οικολογικών αλλαγών. 

Η νέα συμφωνία επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις στην εργασία. Η φορολογία επί της εργασίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, ενώ η ανταποδοτικότητα των φόρων είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Η απώλεια εισοδημάτων τα 6 χρόνια λιτότητας δεν εξισορροπήθηκε τουλάχιστον από βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και πολιτικών, βελτίωση της ποιότητας ζωής, μείωση των δαπανών για τα νοικοκυριά.

Με κατεστραμμένη οικονομία, η επιβολή μεγαλύτερης κι άδικης μάλιστα φορολογίας όχι μόνο είναι σκληρή από κοινωνική άποψη αλλά κι αναποτελεσματική ως προς τα αναμενόμενα έσοδα. Από την άλλη, η μείωση των εσόδων από φόρους λόγω της φοροδιαφυγής οδηγεί σε αύξηση του βάρους πάνω στην επίσημη οικονομία, όπως τώρα για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα την αύξηση της ροπής προς φοροδιαφυγή και την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.

Η φορο-επιδρομή θα πρέπει, λοιπόν, να αντικατασταθεί από ισοδύναμα μέτρα που θα πετύχουν αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της αντιμετώπισης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, της γκρίζας οικονομίας αλλά και μέσω της αναζωογόνησης της οικονομίας και της απασχόλησης.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπολογίζει σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας, με τα υψηλότερα αδήλωτα εισοδήματα να εντοπίζονται στους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους λογιστές, τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος χάνει έσοδα που αγγίζουν τα 11 δις Ευρώ ετησίως, όταν το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στην συμφωνία ανέρχεται σε 13 δις ευρώ.

Ο έλεγχος των εμβασμάτων που βγήκαν από τη χώρα από το 1974 έως σήμερα μπορεί να εντοπίσει εύκολα αφορολόγητα ή γκρίζα εισοδήματα που η φορολόγησή τους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα από 6-45 δις Ευρώ.

Η γενικευμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει την παραοικονομία που διαμορφώνεται στα 43 περίπου δις ευρώ και να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, μειώνοντας την άδικη φορολογία.

Η διαμόρφωση μιας σύγχρονης νομοθεσίας για την φορολογία των εσόδων από ενοικίαση καταλυμάτων μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ελλάδα,  με συναλλαγές που πραγματοποιούνται σήμερα μέσα από τις ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες (έσοδα πάνω από 1,5 δις Ευρώ ετησίως για τις εταιρίες sharing economy), θα μπορούσε να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξισορροπώντας έσοδα που θα  προέλθουν από τον εισφορά «αλληλεγγύης».

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων και την ανάδειξη των προβλημάτων που επέφερε η απουσία εναλλακτικού σχεδίου από την κυβέρνηση, πρέπει να έρθει η ώρα της δημιουργικής προοδευτικής πολιτικής και του κοινωνικού διαλόγου ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ως κοινωνία στις βαθιές αλλά δίκαιες αλλαγές που απαιτούνται και που ακόμα δεν έχουν προωθηθεί.

Νέες εκλογές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα επιφέρουν άλλο ένα πλήγμα στην οικονομία και στην απασχόληση, ενώ θα επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, χωρίς να επιλύσουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Μόνο μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση στη βάση όμως προοδευτικών και δίκαιων αλλαγών θα σώσει τη χώρα από την καταστροφή.

* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων

www.chrysogelos.gr
www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

Posted on 22/07/2015 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top