«Η Βουλή να ανοίξει τον δρόμο για μία πραγματική Αυτοδιοίκηση»

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων από την κεντρική εξουσία και το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που της λείπουν για να επιτελέσει ουσιαστικά τον ρόλο της, τονίζει σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα”, ο υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά”, Κώστας Τζωρτζάκης.

«Η Βουλή να ανοίξει τον δρόμο για μία πραγματική Αυτοδιοίκηση», τονίζει καθώς, όπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΥΑΧ δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για να λειτουργήσουν καλύτερα και να αξιοποιήσουν μηχανήματα που διαθέτουν.
Παράλληλα, ο Κώστας Τζωρτζάκης, ο οποίος είναι συνιδρυτής του κόμματος “Πράσινοι – Αλληλεγγύη” με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο και μέλος του Τομέα Πολιτισμού του κόμματος, τονίζει ότι η φλόγα του πολιτισμού πρέπει να στηριχθεί και να βγει ζωντανή από την οικονομική κρίση, ενώ αναφέρεται και σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την οικολογία.

• Γιατί κατεβαίνεις στις εκλογές;
Για να βοηθήσω με όποιες δυνάμεις έχω αυτό το κόμμα. Με ενοχλεί να υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης της Ελλάδας και -όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο Νίκος Χρυσόγελος- να μην αξιοποιούνται όπως πρέπει. Πιστεύω στο άτομο το οποίο ξεκίνησε αυτό το κόμμα, στον Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος μέσα από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή έχει υπόψη του αυτά τα Προγράμματα και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Επίσης, αποφάσισα τη συμμετοχή μου λόγω του ότι έχω κάποιες οικολογικές ευαισθησίες. Σίγουρα και στα άλλα κόμματα υπάρχουν άτομα με οικολογικές ευαισθησίες, τα οποία σέβομαι και πολλές φορές ζητώ τη γνώμη τους για πολλά θέματα. Εγώ πάντα ήμουν και είμαι υπέρ του να έχουν φωνή και δυνατότητα παρέμβασης τα μικρά κόμματα. Στέκομαι κριτικά απέναντι σε όσους μιλούν για κέρδος από πετρέλαιο και λιγνίτη -μιλώ συγκεκριμένα για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και για τη Μελίτη 2- και είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον.

• Συμφωνείς με τις συνεργασίες μεταξύ κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης;
Αυτό για εμένα είναι η βάση της αλληλεγγύης, γιατί ευαίσθητα άτομα υπάρχουν και σε άλλα κόμματα.

• Πόσο σημαντικό είναι για εσένα η ενασχόληση με την πολιτική;
Ο άνθρωπος είναι ένα πολιτικό ον.

• Ναι, αλλά υπάρχει από πολλούς –νέους κυρίως- και μία γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, ένας μηδενισμός.
Η ζωή είναι ένας κύκλος. Και έχουμε δει ότι ακόμα και από την απαξίωση, μπορεί να αρχίσει η δημιουργία, να ξεκινήσουν νέα πράγματα.

• Είναι ελπιδοφόρο να ασχολούνται νέοι με την πολιτική;
Δεν φτάνει να είσαι νέος στην ηλικία. Αλλά είναι σημαντικό να μην είσαι από τζάκι και να είσαι και υποψιασμένος, ότι ίσως οι γερόλυκοι του κόμματος, θεωρώντας ότι οι ψήφοι είναι μετρημένοι, να μην σε αφήσουν να προχωρήσεις. Δυστυχώς, η πείρα έχει διδάξει ότι συχνά υπερισχύουν οι πιο γνωστοί στα κόμματα και μένουν οι νέοι στην αφάνεια.

• Ως μέλος του Τομέα Πολιτισμού στους “Πράσινους” τι θα ήθελες να δεις στον τομέα αυτό;
«Να αναπτυχθεί η πολιτιστική κουλτούρα στη χώρα και επίσης, σε ό,τι αφορά τον τόπο μας, να υπάρξει συντονισμός ώστε να μην διοργανώνονται την ίδια ώρα αξιόλογες εκδηλώσεις, αλλά να υπάρχει ενδιάμεσος χρόνος, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις παρακολουθούν όλες. Είναι επίσης σημαντικό να κρατηθεί αναμμένη η φλόγα του πολιτισμού μέχρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική δυσκολία.

• Πώς μπορεί ένας βουλευτής να βοηθήσει τον τόπο του, όταν ακόμα και η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με προβλήματα;
Το ζητούμενο είναι η Βουλή να οδηγήσει με αποφάσεις της σε μία πραγματική Αυτοδιοίκηση. Γιατί πώς μπορούμε να μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν για παράδειγμα στα Χανιά, η ΔΕΥΑΧ και ο Δήμος έχουν μηχανήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού δεν τους επιτρέπεται να προσλάβουν προσωπικό; Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι παροπλισμένη η Περιφέρεια. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει λυμένα τα χέρια της, για να μπορεί να κάνει πράγματα για το καλό του τόπου.

• Τι πιστεύεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας, μετά τις εκλογές;
Πιστεύω ότι σε μια εβδομάδα θα γίνει μία μεγάλη ανατροπή. Θα έρθουν αριστερά πνεύματα στο προσκήνιο και ελπίζω να υπάρξουν θετικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/vouli-na-anixi-ton-dromo-gia-mia-pragmatiki-aftodiikisi

Posted on 20/01/2015 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top