Συνεχίζουν να καταστρέφουν τα ρέματα, ακόμα και μετά από όλα αυτά!

Πάθαμε πολλά (από την Πελοπόννησο και την Πάρνηθα το 2017 μέχρι την Μάνδρα και το Μάτι το 2017-2018). αλλά κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις στην Περιφέρεια Αττικής και στην κυβέρνηση – δυστυχώς και σε άλλους θεσμούς διακυβέρνησης – δεν έμαθαν τίποτα. Χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή για να αποσείσουν τις ευθύνες τους αλλά όταν πρέπει να ενσωματώσουν τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής για να επανασχεδιάσουμε τις υποδομές στην πόλη και στα τεχνικά έργα, τότε ξεχνάνε την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις πράσινες υποδομές και συνεχίζουν να προωθούν μία από τα ίδια: να μετατρέπουν τα ρέματα σε τσιμεντένιους αγωγούς, να πηγαίνουν κόντρα στη φύση αντί να μαθαίνουμε πώς να συνεργαζόμαστε με τη φύση όπως απαιτεί μια σύγχρονη οικονομική, κοινωνική, οικολογική και τεχνολογική προσέγγιση βασισμένη στην σύγχρονη επιστήμη.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος συνεχίζουν μια εγκληματική καταστροφή των ρεμάτων, αν και γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τον σημαντικό οικολογικό και κοινωνικό ρόλο των ρεμάτων μέσα στην πόλη. Μια σειρά παρεμβάσεων προωθούνται σήμερα στην Αττική σε μια καταστροφική κατεύθυνση, όπως στην περίπτωση του Ποδονίφτη, του ρέματος Πικροδάφνης, του ρέματος της Ραφήνας και του ρέματος Αγ. Αικατερίνης στην Μάνδρα.

Με δεδομένο ότι έχουν «χαθεί» ή καλυφθεί τα περισσότερα από τα ρέματα της Αττικής, οφείλουμε να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις την εποχή της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης προσαρμογής στα νέα δεδομένα:

(α) να προστατευθούν κι αναβαθμιστούν όσα έχουν απομείνει

(β) να αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά τα ρέματα ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες πράσινες επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες από άλλες περιοχές.

Αντί λοιπόν να υιοθετήσουν οικολογικές / πράσινες στρατηγικές και τεχνικές για να μπορούν τα ρέματα να επανακτήσουν τον κοινωνικό και οικολογικό ρόλο τους τόσο για μια ασφαλή και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και για μια επιστροφή της φύσης στις πόλεις και στις κατοικημένες περιοχές που τόσο έχουν υποβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και η κυβέρνηση συνεχίζουν την καταστροφική οικολογική υποβάθμιση των ρεμάτων.

Ρέμα Ποδονίφτη

Αναρτήθηκε στην Διαύγεια η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (για την τσιμεντοποίηση) του Ποδονίφτη που καταστρέφει ένα τελευταίο φυσικό τμήμα του ποταμού στην Αθήνα. Η απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια θετικής γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αγνοώντας:

– την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας

(ομόφωνη)

– την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων (με ευρεία πλειοψηφία)

– την αρνητική απόφαση του τοπικού συμβουλίου του 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας (ομόφωνη)

– την αρνητική γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων και της Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

– την μεγάλη κινητοποίηση πολιτών και φορέων της περιοχής, την τεκμηριωμένη επιστημονικά κριτική του έργου.

Ρέμα Πικροδάφνης

Γίνονται από την η Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής έργα με κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από λιοθοδομή και σκυρόδεμα στο ταλαιπωρημένο ρέμα της Πικροδάφνης, στο σημείο που συμβάλλει το ρέμα των Καλογήρων, στην οδό Θέμιδος, στο Φάληρο. Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι αυτά τα έργα γίνονται για να προστατευτεί αγωγός που ρίχνει λύματα στο ποτάμι καθώς και το πεζοδρόμιο που έχει φτιαχτεί πάνω σε μπάζα. Μάλιστα, σκάβουν βράχο για να τον επικαλύψουν με σκυρόδεμα. Όπως καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, η Περιφέρεια παρακάμπτει την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης επικαλούμενη ότι πρόκειται για έργα αποκατάστασης και επισκευής υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων (άρθρο 4 του Ν. 4258/2014) κάτι όμως που δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες της δεν υπήρχε κανένα έργο πριν στα ίδια σημεία πρανών το 2017. Κινήσεις πολιτών για την προστασία των ρεμάτων καταγγέλλουν ότι «στην σχετική μελέτη, μόλις μιάμισης σελίδας,  περιγράφονται τα έργα χωρίς διαστάσεις, χωρίς σχέδια, τομές και κατόψεις όπως οι νόμοι ορίζουν»

 

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας παρά την υποβάθμισή του και τις συνεχείς αντιοικολογικές παρεμβάσεις  για «καθαρισμό του» με μπουλντόζες, συνεχίζει να αναγεννιέται μερικώς και να φιλοξενεί σημαντικά είδη πουλιών από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, ενώ ο οικολογικός του ρόλος είναι σημαντικός όλη τη χρονιά, όπως έχουν τεκμηριώσει με στοιχεία επιστήμονες και κινήσεις πολιτών, όπως για παράδειγμα ύπαρξη των ευρωπαϊκών χελιών (Anguilla Anguilla). Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας αποτελεί ενδιαφέρον πεδίο ανάπτυξης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές αλλά και ενήλικες. Κι όμως η Περιφέρεια και το Υπουργείο με συνευθύνη των Δημοτικών Αρχών Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης,  επιμένουν να προωθήσουν έργα που μετατρέπουν το ρέμα σε ένα τσιμεντένιο κανάλι, σε αντίθεση με την σύγχρονη επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Ρέμα Αγίας Αικατερίνη, Μάνδρα

Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην Μάνδρα που κόστισαν τη ζωή 24 ανθρώπων και προξένησαν μεγάλες καταστροφές, οι μπουλντόζες δουλεύουν για να δημιουργήσουν ένα ρέμα εκεί που δεν υπήρχε. Ο οικισμός της Μάνδρας βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πορεία του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, ενώ και χάρτες του Πανεπιστημίου Αθηνών το επιβεβαιώνουν. Το ρέμα εξαφανίζονταν εκεί που ξεκινούσε η πόλη, οι δρόμοι, τα κτίρια. Τουλάχιστον 40 κτίρια είναι χτισμένα, σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις, μέσα στην κοίτη του ρέματος.

 

Αντί να συμφωνηθεί και υλοποιηθεί ένα σχέδιο ανοίγματος των δρόμων του νερού, μετακίνησης των κτιρίων που βρέθηκαν μέσα στην κοίτη του, επαναδημιουργίας μικρών ελεύθερων χώρων στις περιοχές που καλύπτονται από νερό όταν (στο παρελθόν) πλημμύριζε το ρέμα, η Περιφέρεια συνεχίζει τα ίδια λάθη στο όνομα των «αντιπλημμυρικών έργων»: τσιμεντένιος εγκιβωτισμός τμημάτων του ρέματος, υπογειοποίηση, τεχνικά έργα, δημιουργία ενός «άλλου» ρέματος την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει κανένα γκρέμισμα αυθαιρέτου από τα δεκάδες που είχε εντοπίσει η διεπιστημονική και αρμόδια ομάδα μελέτης. Όπως καταγγέλλουν επιστημονικές και οικολογικές ομάδες «Δεν έχει γίνει κανένα έργο συγκράτησης φερτών και υδάτων στα ορεινά. Δεν έγινε αλλαγή της χάραξης της παλιάς Εθνικής οδού και σήμερα απλά αποκαταστάθηκε στην πρότερη της 15.11.2017 κατάσταση, με τα ίδια ανεπαρκή τεχνικά έργα». Μερικοί πολίτες από μόνοι τους έχουν εγκαταλείψει τα κτίρια που ήταν μέσα στο ρέμα γιατί συνειδητοποιούν ότι σε επόμενη πλημμύρα κινδυνεύουν, κάτι που αδυνατούν να αντιληφθούν οι αρμόδιοι.

Πρόκειται κυριολεκτικά για περιβαλλοντικό έγκλημα, χωρίς καμία δικαιολογία.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να στηρίζουν κινήσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο για την προστασία των ρεμάτων, για την προστασία της ζωής μας.

Posted on 16/11/2018 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top