Σταματήστε την ενεργειακή σπατάλη στα κτίρια

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, υποστηρικτής της καμπάνιας“Σταματήστε την ενεργειακή σπατάλη στα κτήρια”, δήλωσε:«Τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Το 2014 πρέπει να αποτελέσει έτος επαναπροσδιορισμού των στόχων και των πρακτικών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσφέρει τριπλή κερδοφορία υπό την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, χρημάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει μεγάλη σημασία να σταματήσουμε τη σπατάλη ενέργειας στα σπίτια και τα γραφεία μας τώρα!

Στηρίζω την καμπάνια γιατί η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα:

  • δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη,

δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την οικονομική δραστηριότητα, ενισχύοντας της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναπτύσσοντας μία νέα καινοτόμα, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση.

  • μειώσει την ενεργειακή φτώχεια,

καθώς τα οικολογικά σπίτια συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους, όσο και στην παραγωγή ενέργειας.

  • αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια,

καθώς η χαμηλότερη ενεργειακή ζήτηση μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγωγές καυσίμων και μειώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της που σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος.

  • βελτιώσει την ποιότητα ζωής,

περνάμε περίπου το 90% της ζωής μας μέσα σε κτίρια, επομένως η βελτίωση της ποιότητας του κλίματος εσωτερικών χώρων επιφέρει σημαντικές ωφέλειες για την υγεία και την παραγωγικότητα.

  • συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος,

όσο η ενεργειακή ζήτηση στα κτίρια μειώνεται, η περιορισμένη καύση ορυκτών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

  • αναβαθμίσει τα αστικά κέντρα της Ευρώπης,

η σχεδιασμένη, φιλόδοξη ανακαίνιση των κτιρίων στα αστικά κέντρα δημιουργεί βιώσιμες, ασφαλείς και φιλικές προς τους πολίτες πόλεις.

Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές, παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες και προκλήσεις. Πρέπει να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία και να στραφεί σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες κατευθύνσεις. Χρειαζόμαστε Εθνική Στρατηγική Κτηριακής Ανακαίνισης, που θα διαμορφωθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους του ενδιαφερόμενους φορείς.»

Ενημερωθείτε για την καμπάνια: http://www.renovate-europe.eu/manifesto

Project Details

Tags: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

Back to Top