«Σχέδιο εξόδου από την κρίση με συμμετοχή των πολιτών»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
«Σχέδιο εξόδου από την κρίση με συμμετοχή των πολιτών»

Γράφει: 27 Οκτωβρίου 2014

 

«Επιδίωξή μας είναι να κινητοποιήσουμε  την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς και επαγγελματικούς Φορείς σε μία πρόταση, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση από την ίδια την κοινωνία. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει μέλλον και δεν βοηθά την κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση».
Την επισήμανση αυτή έκανε στα “Χ.Ν.” ο ευρωβουλευτής – ιδρυτικό μέλος του νέου πολιτικού σχηματισμού “Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος το Σάββατο, ξεκίνησε απ’ τα Χανιά μια νέα περιοδεία στην Κρήτη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Ο κ. Χρυσόγελος στον χώρο του καφέ “Ταράτσα”, στο παλιό λιμάνι, συναντήθηκε με πολίτες και μέλη της πρωτοβουλίας και μιλώντας στα “Χ.Ν.” σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Τα πολιτικά κόμματα, δεν παρουσιάζουν ένα καλύτερο σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Απλά υπόσχονται στους ανθρώπους ό,τι θα ζήσουν ξανά τον παράδεισο πριν από το 2008. Αυτό δεν είναι εφικτό. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αλλάξει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.  Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις για τα προβλήματά μας, που θα βελτιώσουν τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά καθώς και να μπορέσουμε να έχουμε ένα νέο μοντέλο ζωής, που θα είναι συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος. Ναι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, αλλά όχι καταστρέφοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, όπως κάνει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά όμως χρειαζόμαστε προτάσεις για να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ζούσαμε ως το 2008 που μας οδήγησε στη χρεωκοπία».

 

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Για το φορολογικό μοντέλο, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε:
«Το φορολογικό μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα, είναι  λάθος κοινωνικά και καταστρέφει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και αυξάνει τη φτώχεια. Εμείς ως “Πράσινοι -Αλληλεγγύη” προτείνουμε φορολογικά μοντέλα που θα πρέπει να προκύπτουν μέσα από έναν εκτεταμένο διάλογο με την κοινωνία και ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουν στόχους όχι μόνο εισπρακτικούς. Δηλαδή πως μέσα από το φορολογικό σύστημα θα ενισχύσουμε επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τους λίγους. Επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, άρα και ταυτόχρονη μείωση των ανέργων, καθώς και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Επίσης θα βοηθήσουμε μέσα από ένα σωστό φορολογικό σύστημα να γίνουν πράσινες επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις που θα μειώσουν τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος και θα βελτιώσουν την προστασία του κλίματος. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει συζητηθούν αν θέλουμε να έχουμε ένα σωστό φορολογικό σύστημα».
Ακόμα ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μοντέλο  πηγαίνοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο πλούτος που παράγεται από την ενέργεια να περνά στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, μέσα από σχήματα τοπικά,τα οποία να κρατούν τον πλούτο που παράγεται σε τοπικό επίπεδο, ώστε να επενδύουν σε κοινωνικές υποδομές».
Καταλήγοντας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς ως “Πράσινοι -Αλληλεγγύη”, είναι, αφού τα κόμματα δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα ισορροπημένο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ότι αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να περάσει στην ίδια την κοινωνία, σε Δήμους, Περιφέρειες, κοινωνικούς και επαγγελματικούς Φορείς. Πρότασή μας είναι να συζητήσουμε τομείς που αφορούν την κοινωνία, όπως η απασχόληση, η πρόσβαση  στο σύστημα Υγείας, το πρόβλημα της αντιμετώπισης της φτώχειας, κ.ά. Αλλά πιστεύω ότι το σημαντικό σήμερα είναι να πιστέψουν οι πολίτες ότι πρέπει οι ίδιοι να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός  σχεδίου για να βγούμε από την κρίση. Σ’ αυτό τον ρόλο καταλυτική είναι και η παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης αλλά και των κοινωνικών και επαγγελματικών Φορέων».

 

http://www.haniotika-nea.gr/schedio-exodou-apo-tin-krisi-simmetochi-ton-politon/

Posted on 27/10/2014 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top