Υπόθεση Novartis: εξυγίανση, όχι ενίσχυση της παρακμής

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η υπόθεση Novartis. Από την αρχή έχουμε ταχθεί υπέρ της πλήρους εξυγίανσης του χώρου της υγείας από φαινόμενα διαφθοράς που βλάπτουν τόσο την υγεία των πολιτών όσο και τα δημόσια οικονομικά επί δεκαετίες. Επίσης, έχουμε προτείνει να ακολουθήσει η χώρα καλές πρακτικές άλλων κοινωνιών ή προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών στα θέματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, εξορθολογισμού των δαπανών για φάρμακα καθώς και για την βελτίωσης της υγείας των πολιτών. Σε διεθνές επίπεδο διαμορφώνονται κώδικες συμπεριφοράς και πλαίσιο υποχρεώσεων για τις πολυεθνικές εταιρίες, κανόνες δημοσιοποίησης των συναντήσεων των εκπροσώπων λόμπυ με κυβερνητικά στελέχη ή εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας, ενισχύεται ο ρόλος των ασθενών και των σημάτων εκπροσώπησής τους στην λήψη αποφάσεων, προτάσεις για από κοινού – από σύνολο χωρών- διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, κώδικες συμπεριφοράς που διασφαλίζουν ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές δεν θα πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η διαχείριση της υπόθεσης Novartis, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) και να τεκμηριώνει πραγματικά τυχόν ευθύνες γιατρών ή πολιτικών στελεχών ή και πολιτικών προσώπων, αντί να βασίζεται σε υποθέσεις ή και σε αυθαίρετους χαρακτηρισμούς. Το να διεξάγεται μια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που δεν μπορεί να παρακολουθήσουν οι πολίτες, να παρεμβαίνει υπουργός στο έργο της δικαστικής εξουσίας προσπαθώντας να κατευθύνει τους δικαστές, να αντιμετωπίζονται μάρτυρες άλλοτε ως «κουκουλοφόροι» κι άλλοτε ως «αξιόπιστοι» από την αντιπολίτευση, να χαρακτηρίζονται ως κρίσιμοι μάρτυρες από την πλευρά της κυβέρνησης και μετά να θεωρούνται «αναξιόπιστοι», όλα αυτά οδηγούν σε παρωδία και κάνουν τους πολίτες να αηδιάζουν και από την άλλη δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για ουσιαστικές και ισορροπημένες αλλαγές στους κρίσιμους αυτούς τομείς της υγείας, της περίθαλψης, των φαρμάκων κα.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι είτε αποδειχθεί ότι πολιτικοί και διοικητικά στελέχη χρηματίστηκαν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας, είτε αποδειχθεί ότι όλα αυτά ήταν μια σκευωρία ή μια καλά οργανωμένη επικοινωνιακή κίνηση θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως κοινωνία για την κατάντια του πολιτικού συστήματος. Πάντως η μεγάλη ευθύνη του είναι ότι

– άφησε την φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξευθεί χωρίς αυτό να συνδέεται με βελτίωση της υγείας του πληθυσμού,

– δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για να βελτιωθεί η δημόσια υγεία με ολοκληρωμένες πολιτικές για την υγεία,

– δεν φρόντισε εγκαίρως να κινούνται οι φαρμακευτικές και ιατρικές δαπάνες σε ορθολογικά επίπεδα.

Το αν όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς, χρηματισμού ή ανεύθυνης πολιτικής θα πρέπει να αποδειχθεί από την έρευνα της δικαιοσύνης. Η έρευνα προφανώς και πρέπει να αφορά όλες τις περιόδους και να μην γίνονται επιλεκτικές «εξαιρέσεις» περιόδων για κομματικούς λόγους. Δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να έχει αφήσει ουσιαστικά εκτός έρευνας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή, και την ίδια στιγμή να προσπαθεί να στοχοποιήσει στελέχη της ΝΔ αλλά όχι αυτής της περιόδου.

Υπενθυμίζουμε τις θέσεις μας: Η εμπλοκή της κυβέρνησης και η διαχείριση της υπόθεσης με επικοινωνιακούς όρους παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών και δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να έχει ασυλία αν ενέχεται σε υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμού, αλλά και κανένας πολιτικός ή πολίτης δεν πρέπει να κρίνεται ένοχος προκαταβολικά, πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Θυμίζουμε ότι με ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων επικρατεί ακόμα η απαράδεκτη αντιμετώπιση των πολιτικών με διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες τρόπο – ασυλία ή παραγραφή αδικημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά η εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις ΗΠΑ μετά από έρευνα των δικαστικών αρχών και του FBI, αλλά και σε άλλες χώρες και αφορούσε βασικά στην διάχυτη στο χώρο της υγείας διαφθορά που σχετίζονταν με τις πρακτικές της Novartis και την διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς, δημόσιους υπάλληλους, στελέχη της διοίκησης, συνεργάτες πολιτικών προσώπων.

Ασχέτως αν η έρευνα είναι αποτέλεσμα και του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ φαρμακευτικών κολοσσών, αυτή αναφέρεται στην διακίνηση “μαύρου χρήματος” με την μορφή “δώρων” σε 4000 γιατρούς, μέλη επιτροπών, δημοσίους υπαλλήλους, συμβούλους πολιτικών από την Novartis, πρακτική που ακολουθούσαν όμως και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες. Όλοι γνώριζαν αυτές τις πρακτικές αλλά οι αρμόδιοι φορείς και μεγάλο τμήμα του επιστημονικού κόσμου αδιαφορούσαν.

Το σκάνδαλο αυτό που λίγο πολύ όλοι ήξεραν κι αποδέχονταν, είχε δύο συνέπειες, αφενός να κατευθύνει τις συνταγές προς συγκεκριμένα και πιο ακριβά φάρμακα κι αφετέρου να συμβάλλει στην υπερβολική συνταγογράφηση και στην υπερκατανάλωση φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει κι άμεση βλάβη της υγείας πολιτών από συνταγογραφήσεις χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για τα bonus που έδιναν οι εταιρίες αν γιατροί “έπιαναν” τον στόχο συνταγογράφησης ενός συγκεκριμένου αριθμού φαρμάκων το μήνα.

Αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα πρέπει να συζητηθούν και να διερευνηθούν, να μην χαθούν μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώνεται από την βίαιη κι απόλυτη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει ότι δεν ήξερε την σκανδαλώδη γενικευμένη διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι φορείς και πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι Πράσινοι, ευρωπαϊκές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμοί είχαν θέσει δημόσια τα θέματα αυτά, ιδιαίτερα αυτά της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και της διαφθοράς που σε κάποιο βαθμό συνδέονται – χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς στη χώρα μας.

Η βαθιά κρίση 10 χρόνια τώρα δεν οδήγησε ούτε σε αυτογνωσία κι αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας ούτε σε βελτίωση του τρόπου πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική – με ευθύνη όλων των κομμάτων – αν και θα έπρεπε να βαθαίνει η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το χειρότερο είναι ότι 10 χρόνια μετά, πολλά προβλήματα έχουν απλώς κουκουλωθεί, η κοινωνία έχει απελπιστεί και βρισκόμαστε σε μια παρακμιακή στασιμότητα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα τα κακά πέρασαν και τώρα επιστρέφουμε στον παράδεισο, και την αντιπολίτευση να έχει «ανακαλύψει» τα προβλήματα από την στιγμή που ανέλαβαν οι σημερινοί την διακυβέρνηση, διαγράφοντας πλήρως τις δικές της ευθύνες για το πώς φτάσαμε στην βαθιά κρίση και χρεοκοπία.

Δεν νομίζουμε όμως ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θα παρακολουθεί για πολύ ακόμα παθητικά όσα απαξιώνουν την πολιτική, διατηρούν τα προβλήματα και δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας.

Η ώρα μιας κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης δεν είναι μακριά

#συνοχή_λύσεις_ΟΧΙ-μίσος_βία

#πράσινες_λύσεις_στην κρίση

#Πολιτική_λύσεων_ΟΧΙ_αλληλοεξόντωσης

#υγεία_για_όλους

Posted on 09/01/2019 in Άρθρα, Θέσεις

Share the Story

Back to Top