Οικολογική, συνεργατική διαχείριση νερού, όχι στην ιδιωτικοποίηση

Οικολογική, συνεργατική, δημοκρατική διαχείριση του νερού, προς όφελος της κοινωνίας και των οικοσυστημάτων

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού και τασσόμαστε στο πλευρό των  φορέων και κινημάτων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες. Θεωρούμε σημαντική την προσπάθεια διαμόρφωσης – όπως θέτουν ως στόχο οι 54 φορείς και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης – μιας ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΙ πάνω σε μια κοινή πρόταση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ, για να περάσει το Νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών. Πιστεύουμε κι εμείς ότι αυτή πρέπει να είναι η απάντηση σε μια επερχόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Νερού: «το διεθνώς αποδεδειγμένα πιο επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης του νερού, με πρωτοβάθμιους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς νερού σε κάθε υδροδοτούμενο Δήμο της πόλης, η Ένωση των οποίων θα διοικεί την ΕΥΑΘ των πολιτών, των εργαζομένων και της Αυτοδιοίκησης της πόλης, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Με δεδομένα ότι

  • οι δύο κύριες επιχειρήσεις νερού, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ, έχουν περάσει στο Υπερταμείο,
  • στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί έσοδο 35 εκ. ευρώ από την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, και
  • ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους (έχοντας επίσης την έντονη υποστήριξη από ορισμένες κυβερνήσεις χωρών, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ κα)

χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει καν η δικαιολογία του στυλ «οι σχετικές επιχειρήσεις είναι προβληματικές». Οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ έχουν κέρδη αλλά και διαθέτουν τεχνογνωσία και κεφάλαια, που δεν δικαιολογούν την ιδιωτικοποίησή τους.

Γενικότερα, όμως οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του νερού πρέπει να είναι προς όφελος του πολίτη, του δημοσίου συμφέροντος και του οικοσυστήματος.

Πριν 4 χρόνια, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μέσω του δημοψηφίσματος της 18ης Μάη 2014 εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως εξάλλου έχει γίνει σε πολλές πόλεις και χώρες όταν το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα και δεν μπορεί να πιέζει για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού, γιατί κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι δεν τηρεί τον ρόλο της να διασφαλίζει την τήρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, 22 Μάρτη, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις για την ολοκληρωμένη και οικολογική διαχείριση του νερού, προς όφελος και της κοινωνίας και του οικοσυστήματος. Μπορούμε να κάνουμε πολλά στην καθημερινότητά μας αν σκεφτούμε ότι:

  • Όλα τα οικοσυστήματα, όλες οι οικονομίες και όλες οι κοινωνίες εξαρτώνται από το νερό. Δεν υπάρχει ζωή, κοινωνία και οικονομία χωρίς νερό.
  • Το νερό της βρύσης μας κοστίζει περίπου 0,002 Ευρώ το λίτρο. Σκεφτείτε ότι το εμφιαλωμένο νερό κοστίζει τουλάχιστον 1 Ευρώ το λίτρο, δηλαδή 500 φορές περισσότερο.
  • Πάνω από 1,9 δις άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου το νερό είναι σπάνιο.
  • Εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό.
  • Αν θεωρούμε ένα μπουκάλι νερό πολύτιμο, αν η ζωή μας εξαρτιέται από το νερό, γιατί ρυπαίνουμε ποτάμια, λίμνες και τον υδροφόρο ορίζοντα;

Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε, να γίνουμε υπερασπιστές του νερού, της ζωής. Χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικές αλλά και συμπεριφορές, ακόμα και τεχνολογίες και καθημερινές πρακτικές. Η λύση βρίσκεται σε αυτά που μας διδάσκει η φύση, το επισημαίνουν τόσο οι πιο σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις όσο και φορείς κύρους όπως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Οι τεχνολογίες και η εκπαίδευση πρέπει να στραφούν προς πράσινα μοντέλα διαχείρισης των υδάτων, αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων ή της διάβρωσης αλλά και καθαρισμού των νερών, αντί για τις “γκρίζες” ξεπερασμένες υποδομές και τεχνολογίες. Οι «πράσινες λύσεις» είναι ότι πιο σύγχρονο στην επιστήμη, στην οικολογία, στην οικονομία για το καλό του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

#water #right2water #GoGreen @greensgr

Posted on 21/03/2018 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top