Κυπριακό: ο πρώτος αναμάρτητος τον λίθο βαλέτω

του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ποτέ μέχρι τώρα, εδώ και σαράντα τόσα χρόνια, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν είχαν προχωρήσει τόσο θετικά και η προοπτική της επίλυσής του φαίνονταν να είναι περισσότερο από πιθανές, σχεδόν βέβαιες. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προχώρησαν σε ουσιαστικές συνομιλίες τόσο στο εδαφικό (στο οποίο έφτασαν σχεδόν σε πλήρη συμφωνία με μικρολεπτομέρειες μόνο να παραμένουν,) όσο και στο θέμα ασφάλειας. Το σημαντικότερο σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν η εμφανής διάθεση και των δύο πλευρών για σύγκλιση. Εμφανής ήταν και η προσπάθεια απογαλακτισμού των Κυπρίων από τις δύο “προστάτιδες” δυνάμεις, “αφεντικά”, την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό ήτα ιδιαίτερα εμφανές στη στάση του Ν. Αναστασιάδη, ακόμα και στη γλώσσα του σώματός του, που έδειχνε ενοχλημένος από τη στάση της Ελλάδας που από την αρχή έδειχνε να είναι “ξινή” για την όλη διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν εκφράστηκε ποτέ πραγματικά θετικά, αξίωσε με δηλώσεις του τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να αποχωρήσουν μέσα σε μία μέρα (πράγμα τελείως αδύνατο και προφανώς μη αποδεκτό από την Τουρκία), την ώρα που οι δύο κυπριακές πλευρές διαπραγματεύονταν ένα σχέδιο αποχώρησης σε διαδοχικά στάδια. Ήταν σχεδόν σαν η κυβέρνηση της Ελλάδας να επιθυμούσε να υπάρξει ναυάγιο στις συνομιλίες. Και ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα δια στόματος υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού (την ώρα που στη Γενεύη διαμορφωνόταν ένα κλίμα σχεδόν ευφορίας),  ο οποίος δήλωσε στη Βουλή την πρόθεση της Ελλάδας να κατοικηθούν 28 (ακατοίκητα μέχρι σήμερα) νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να εισπράξει την (αναμενόμενη) απάντηση της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών.

Μήπως ήρθε η στιγμή Ελλάδα και Τουρκία να αφήσουν τους Κύπριους να ασχοληθούν με τα του οίκου τους χωρίς “νταβατζηλίκια”  του τύπου «εμείς ξέρουμε το συμφέρον τους καλύτερα από τους ίδιους»; Τη στιγμή μάλιστα που η μεγαλύτερη κρίση στο κυπριακό ξεκίνησε με το πραξικόπημα Σαμψών (που οργάνωσε η ελληνική χούντα το 1974) που θα ακολουθιόταν από βέβαιο προγκρόμ εναντίον των τουρκοκυπρίων και που έδωσε την  αφορμή στην Τουρκία για την επέμβασή της και τη διχοτόμηση του νησιού.

Στο Κυπριακό ισχύει η ρήση “ο πρώτος αναμάρτητος τον λίθο βαλέτω”

Posted on 14/01/2017 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top