Η Ελλάδα στο πλευρό των πυρηνικών δυνάμεων στον ΟΗΕ!

 

NikosChry1-1024x1024 Του Νίκου Χρυσόγελου

Συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

www.chrysogelos.gr

www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

@chrysogelos

 

Η ελληνική κυβέρνηση έγραψε ιστορία πάλι! Έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια ιστορική απόφαση στον ΟΗΕ που μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Όμως η Ελλάδα συντάχθηκε στον ΟΗΕ με τις πυρηνικές δυνάμεις και ΔΕΝ ψήφισε υπέρ της πρότασης για έναρξη διαλόγου μέσα στο 2017 – όπου θα συμμετέχουν ΚΑΙ πυρηνικές δυνάμεις ΚΑΙ χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά –  με στόχο μια δεσμευτική Σύμβαση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

cv3xlaawaaadwk5

Στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που σχετίζεται με θέματα αφοπλισμού και διεθνούς ασφάλειας όπου συζητήθηκε στις 27.10.2016 το θέμα, 123 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 38 εναντίον και 16 απείχαν.

cvzrqk1waacyppw  cvzofepxyaalpvc

Το ψήφισμα αποφασίζει τη σύγκλιση μιας συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2017, ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νομοθετικά δεσμευτικό εργαλείο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που θα οδηγήσει στον οριστικό περιορισμό τους. Οι διαπραγματεύσεις, ορίζει το ψήφισμα, θα συνεχιστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017.

cvzp55yweaet348

Στο ψήφισμα πρωτοστάτησαν ορισμένες χώρες αλλά και η Διεθνής Καμπάνια για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons-ICAN), μια ευρεία συμμαχία 400 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ενεργή σε 95 χώρες, η οποία και χαιρέτησε την απόφαση αυτή ως το πρώτο βήμα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.  Πολλές οργανώσεις καθώς και επιζώντες από πυρηνικές δοκιμές και Χιροσίμα-Ναγκασάκι εργάστηκαν για την προώθηση αυτού του ψηφίσματος τα τελευταία 3 χρόνια.

cv3fjluwyaeapha

ΟΙ χώρες που πρωτοστάτησαν στην υποβολή του ψηφίσματος είναι: Αυστρία, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Τζαμάικα, Κένυα, το Λιχτενστάιν, Μαλάουι, Μάλτα, Μεξικό, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Σαμόα, Νότια Αφρική, Σρι Λάνκα, Σουαζιλάνδη, Ταϊλάνδη.

Το ψήφισμα καταψήφισαν και οι 9 πυρηνικές δυνάμεις και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

cwbtqhawgae9pnl

Το ψήφισμα καταλήγει στην οργάνωση μιας συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο 2107 με θέμα την διαπραγμάτευση ενός νομοθετικά δεσμευτικού εργαλείου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που θα οδηγήσει στον οριστικό περιορισμό τους. Προσκαλεί όλα τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ να συμμετάσχουν. Στην διαβούλευση θα συμμετάσχουν, επίσης, διεθνείς οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

cyhckdywqaawdth

Απόσπασμα από την απόφαση:

–  Decides to convene in 2017 a United Nations conference to negotiate a legally binding instrument to prohibit nuclear weapons, leading towards their total elimination;

–  Encourages all Member States to participate in the conference;

–   Decides that the conference shall convene in New York, under the rules of procedure of the General Assembly unless otherwise agreed by the conference, from 27 to 31 March and from 15 June to 7 July 2017, with the participation and contribution of international organizations and civil society representatives;

Posted on 30/10/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top