Η μεγάλη μαζική σφαγή του Prijedor στη Βοσνία

Είναι μερικά μαζικά εγκλήματα που συνέβησαν στη γειτονιά μας μόλις πριν από λίγα χρόνια για τα οποία η Ελληνική κοινωνία δεν έχει δείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον. Ένα από αυτά ήταν η γενοκτονία 8000 Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα. Η επόμενη πιο μεγάλη μαζική σφαγή αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία ήταν αυτή του Prijedor, επίσης γνωστή ως η εθνοκάθαρση του Prijedor. 

prijedor-massacre-victims-of-tomasica-mass-grave

Ήταν μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Βοσνιακής Γενοκτονίας” που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1992 στη Βοσνία. Πρόκειται για  πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από τη σερβική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κυρίως εναντίον Βόσνιων πολιτών στην περιοχή Prijedor της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.  Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης που εδρεύει στο Σεράγεβο (IDC), περίπου 5.200 Βόσνιοι και Κροάτες από το Prijedor είναι αγνοούμενοι ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σφαγής, και συνολικά κάπου 14.000 άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή της Prijedor (Pounje).

5661f7e13b0140eedbb5edd581a1d27e-large

Από τον Οκτώβριο του 2013, έχουν εντοπιστεί και διερευνηθεί 102 μαζικοί τάφοι, στους οποίους έχουν αναγνωριστεί με την  μέθοδο της ανάλυσης του DNA περίπου 2.100 θύματα. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Prijedor έχουν παραπεμφθεί σε 13 δίκες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε 36 άτομα σε συνολικά 582 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου στην Prijedor. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον Μίλομιρ Στάκιτς, που στη διάρκεια του πολέμου ήταν επικεφαλής του δήμου, ο οποίος καταδικάστηκε  σε 40 χρόνια για το ρόλο του στην εθνοκάθαρση της πόλης και την δημιουργία στρατοπέδων κράτησης. Οι επικεφαλής των σερβικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη συμπεριλαμβανομένων του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, του Σερβοβόσνιου προέδρου Ράντοβαν Κάραζιτς, και του προέδρου της Σερβίας Σλομ Μιλόσεβιτς κατηγορήθηκαν για γενοκτονία, και δολοφονική εξόντωση, κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συστηματικές επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και άλλα εγκλήματα, σε σχέση με την εθνοκάθαρση στην Prijedor.

August 1992, Manjaca, Bosnia and Herzegovina --- Prisoners of War in Serbian Military Camp --- Image by © Isabel Ellsen/Corbis

August 1992, Manjaca, Bosnia and Herzegovina — Prisoners of War in Serbian Military Camp — Image by © Isabel Ellsen/Corbis

Τα γεγονότα του 1992 στην Prijedor ήταν μέρος της μεγαλύτερης εγκληματικής επιχείρησης για την απομάκρυνση δια της βίας Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών από μεγάλες περιοχές της Βοσνίας. Το νεότερος θύμα, ο Velid Σόφτιτς, ήταν μόλις δύο μηνών.

Posted on 22/07/2016 in Δελτία Τύπου, Στα Media

Share the Story

Back to Top