Η «δέσμευση για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα» και η εταιρία ορυκτών καυσίμων για 99 χρόνια!

NikosChry1-1024x1024Του Νίκου Χρυσόγελου

Σε απόλυτη …αρμονία με τις ιστορικές αποφάσεις του Παρισιού για το κλίμα  για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, η κυβέρνηση ξεκινάει την ΔΕΠΕΝΕ, Δημόσια Επιχείρηση Ενέργειας και Επενδύσεων A.E,  με διάρκεια ζωής …99 χρόνια! Τόσο πολύ αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία με τη δέσμευση για στροφή στην πράσινη ενέργεια και την μαζική μεταφορά επενδύσεων από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο,λιγνίτη, φυσικό αέριο), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε αποφασίζει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να επενδύσει στο…πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα επόμενα 99 χρόνια!

Σκοπός της εταιρείας, εκτός από επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών υποδομών, είναι και «η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο». Η ΔΕΠΕΝΕ προορίζεται «να αναλάβει ρόλο-κλειδί στην προώθηση του ελληνικού κλάδου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου της Gazprom ως προέκταση του τουρκικού αγωγού» (βέβαια είναι αμφίβολο αν αυτός ο αγωγός θα γίνει ποτέ) όσο και «στις έρευνες για την άντληση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) στην ελληνική επικράτεια».

Η κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται …πολύ σοβαρά από τις αποφάσεις που υπέγραψε στο Παρίσι για το Κλίμα (για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050) όσο και από την «συμφωνία των 20 σημείων» με τους Οικολόγους Πράσινους (για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2035!). Γι’ αυτό, η διάρκεια της ΔΕΠΕΝΕ θα είναι για άλλα 64 χρόνια μετά το ορόσημο του 2050, οπότε το αργότερο μέχρι τότε πρέπει να έχει τερματιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, έτσι όπως «μεταφράζεται» η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα  επιπλέον!

offshore drilling1

Μάλιστα το υπουργείο που τα προωθεί όλα αυτά έχει υπουργό, τώρα, τον ακραιφνή ΣΥΡΙΖΑιο Πάνο Σκουρλέτη (έφυγε ο κακός Π. Λαφαζάνης που δεν καταλάβαινε …τίποτα από κλίμα όπως διέδιδαν) και αναπληρωτή υπουργό των εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων Γ. Τσιρώνη που ηγούνταν την αντιπροσωπείας που «υπέγραψε» προεκλογικά την συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ που «προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε 20 χρόνια» (δηλαδή μέχρι το …2035).

Αυτή η σοβαρή επιλογή για την σύσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ενέργειας και Επενδύσεων πέρασε το καλοκαίρι με ένα άρθρο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια (άρθρο 13) από το υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας.

Η εταιρεία θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο πενταετούς θητείας. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος-Ενέργειας και  Οικονομικών καταρτίζεται το καταστατικό και ρυθμίζονται θέματα μετοχικού κεφαλαίου, διαδικασίας αύξησης / μείωσής του, δικαιωμάτων μετόχων, συγκρότησης – σύγκλησης – λειτουργίας – αρμοδιοτήτων γενικής συνέλευσης και διοικητικού συμβουλίου, ελεγκτών, διανομής κερδών, οικονομικών καταστάσεων κ.τλ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο 1 εκατ. Ευρώ και θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΑΓΩΓΟΣ

Η ΔΕΠΕΝΑ θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς – παρότι δημόσια επιχείρηση  δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα – που σημαίνει ότι δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρείες στις οποίες συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν στο Δηµόσιο (άµεσα ή έµµεσα). Τόσο πολύ μας χρειάζεται η εταιρία ώστε αυτή δεν θα υπόκειται στις διατάξεις περί Διαφάνειας, δηλαδή οι αποφάσεις της δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούνται στην ….Διαύγεια.

offshore drilling3

Ο (νέος) υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Π. Σκουρλέτης παρουσίασε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ) : Αντώνης Γεωργόπουλος, για τη θέση του προέδρου του ΔΣ, Ελένη Ζαφειροπούλου, για την θέση της αντιπροέδρου και Αργύριος Αργυρίου, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Θα περάσουν από ακρόαση από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής στις 8 Ιανουαρίου.

 

 

Posted on 24/12/2015 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top