Το ανθρώπινο κόστος του φτηνού κοτόπουλου

Η φτηνή τροφή πολλές φορές έχει σημαντικό κόστος που έχει μεταφερθεί στην ανθρώπινη εργασία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Τις επιπτώσεις στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους από το «φτηνό κοτόπουλο» στις ΗΠΑ φέρνει στο φως έρευνα της Oxfam America, της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το 60% της αγοράς κοτόπουλων στις ΗΠΑ ελέγχουν 4 μεγάλες βιομηχανίες: Tyson Foods, Pilgrim’s, Perdue, and Sanderson Farms. Καθημερινά στις ΗΠΑ καταναλώνονται 30 εκατομμύρια επεξεργασμένα κοτόπουλα.

Η χαμηλή τιμή τους όμως βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις κακές συνθήκες εκτροφής, στις πολύ χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων καθώς και στις κακές συνθήκες εργασίας τους (απαγορεύεται σε κάποιες περιπτώσεις να πάνε ακόμα και στην τουαλέτα). Πολύ συχνά οι ρυθμοί εργασίας είναι απάνθρωποι (για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι στις αλυσίδες παραγωγής πρέπει να επεξεργάζονται δύο κοτόπουλα ανά δευτερόλεπτο), ενώ οι ίδιες κινήσεις (το πώς τεμαχίζεται και πώς τοποθετείται ένα κοτόπουλο) επαναλαμβάνονται 20.000-100.000 φορές για κάθε εργαζόμενο. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Oxfam, να υπάρχουν πάνω από 200-250.000 τραυματισμοί αλλά κι ακρωτηριασμοί εργαζομένων το χρόνο.

tyson_breaks_sharegraphic

Η οργάνωση ζητάει από τους καταναλωτές να πιέσουν τις 4 μεγάλες βιομηχανίες να βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής και εργασίας με καμπάνια στα σόσιαλ μίντια με τον χαρακτηριστικό τίτλο #GiveThemABreak

Δείτε ένα αποκαλυπτικό βίντεο: .

https://www.oxfamamerica.org/livesontheline/#chapter_1_video_modal

Posted on 13/05/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top