ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Roundup κι εξαγορά Monsanto από Bayer, τροφή για μια ριζικά διαφορετική αγροτική πολιτική

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι είναι τώρα η ώρα για να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αγροτική πολιτική και το συνολικό μοντέλο με αφορμή δύο σοβαρά θέματα, την υπόθεση του ζιζανιοκτόνου Roundup και την προσπάθεια να συνεχιστεί η χρήση του παρά τις προειδοποιήσεις για την τοξικότητά του αλλά και την σε εξέλιξη συγχώνευση δυο μεγάλων αγρο-βιομηχανιών που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και χημικών.

Stop_Monsanto21

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Monsanto – που ελέγχει μεγάλο μέρος των σπόρων και των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών (“μεταλλαγμένα”)- από την άλλη μεγάλη αγρο-βιομηχανία “Bayer” – που ελέγχει τον τομέα των αγρο-χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η προσφορά της Bayer ύψους 65.000.000.000 (ναι 65 δις!) δολάρια δεν κρίνεται ακόμα ικανοποιητική από την Monsanto χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή και οικονομικά ανεπαρκή», αλλά πρόσθεσε πως “είναι ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις”. Η προσφορά της Bayer αντιπροσωπεύει ποσό 122 $/μετοχή, ενώ η αξία της μετοχής της Monsanto έφτασε τα 106 $ αυτές τις μέρες. Στόχος της αγοράς είναι η νέα εταιρία να 4πλασιάσει την παρουσία της Bayer στην αγορά καλλιεργειών στην Β. Αμερική και να την διπλασιάσει στην Ν. Αμερική.

Stop_Monsanto19

Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι το πώς μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να συγκεντρώνουν τόσο μεγάλη δύναμη και πλούτο μέσα από το σημερινό αγρο-διατροφικό μοντέλο που είναι συγκεντρωτικό και βλάπτει το περιβάλλον, τους περισσότερους παραγωγούς/γεωργούς και καταναλωτές. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι το πώς οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν μεγαλύτερο πλούτο και δύναμη από αυτήν που έχουν πολλές χώρες. Για παράδειγμα, η προσφορά της Bayer «που απορρίπτεται ως οικονομικά ανεπαρκής» φτάνει το 1/3 του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Stop_Monsanto2 Stop_Monsanto11 Stop_Monsanto4

Στο μεταξύ η εταιρία Monsanto προσπαθεί συνεχώς να προωθήσει στην αγορά νέα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αλλά και να περάσει τον έλεγχο από την εταιρία σε είδη ντομάτας που είναι προϊόν εξέλιξης αλλά όχι γενετικής μηχανικής. Σημαντικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η προσπάθεια της Monsanto  να διατηρήσει στην αγορά το θεωρούμε ως τοξικό glyphosate, ενεργό συστατικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Στην Ελλάδα είναι ένα φυτοφάρμακο με πολύ μεγάλη χρήση σε όλες τις γεωργικές εργασίες. Στις διαπιστωμένες βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες για «πιθανή πρόκληση καρκίνου» από την τοξική αυτή ουσία, όπως διαπιστώνει με ανακοίνωση της και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάτι που οδηγεί σε μαζική απαίτηση για κατάργηση του.

Stop_Monsanto9

Η πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 28 Κρατών – Μελών στο πλαίσιο της Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να δοθεί εκ νέου, όπως ζητάει η εταιρία, μακροχρόνια άδεια για την κυκλοφορία του ζιζανιοκτόνου χωρίς σχεδόν περιορισμούς. Δεν είναι, όμως, σαφές αν η Κομισιόν θα επαναφέρει σύντομα το θέμα σε επόμενη συνάντηση ή θα παρουσιάσει προτάσεις για «τεχνική επέκταση» της άδειας χρήσης για μικρότερο των 9 χρόνων (για παράδειγμα 2 χρόνια).

Stop_Monsanto24 Stop_Monsanto8 Stop_Monsanto7

Στο μεταξύ, σε 400 πόλεις 50 χωρών του κόσμου οργανώθηκαν πριν λίγες μέρες εκ νέου μαζικές διαδηλώσεις για το πολύ σοβαρό θέμα του ελέγχου των σπόρων από ελάχιστες πολυεθνικές, της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων ειδών, της χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι γεωργοί και οι καταναλωτές δεν πρέπει να είναι παθητικοί θεατές. Είναι ένα θέμα που αποτελεί μέρος της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε και του ασφυκτικού ελέγχου και της μεγάλης εξάρτησης του αγροτικού τομέα από λίγες αγρο-βιομηχανίες (μέσω των σπόρων, των αγροχημικών και των εφοδίων καλλιέργειας), κάτι που έχει τελικά ως αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτικές και οικονομικά (όχι μόνο οικολογικά) βιώσιμες πολλές από τις καλλιέργειες.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το θέμα του Roundup και να ταχθεί σταθερά και ξεκάθαρα με τις χώρες που καταψηφίζουν, αντί να απέχει ή να σιωπά. Η Ελλάδα φαίνεται ότι τηρεί τη θέση της «αποχής» (αντί να καταψηφίσει). Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία είναι κατά. Απαιτούμε διαφάνεια και σαφή θέση του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, μας αφορά όλους, όχι μόνο τους γεωργούς.

Posted on 27/05/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top